Distributieriem of ketting

Distributieriem of ketting

Heeft mijn auto een distributieriem of toch een ketting? Welke kosten kan ik verwachten als ik de distributieriem moet vervangen? En wanneer moet dit onderdeel vervangen worden? Dit zijn veel gehoorde vragen en onzekerheden die wij vaak te horen krijgen.

Een belangrijk verschil tussen een distributieriem en ketting is de slijtage. Een distributieriem moet gemiddeld na 3 tot 5 jaar vervangen worden of bij een kilometerstand van 60.000 - 120.000 km. In de meeste gevallen gaat een ketting levenslang mee en hoeft deze niet altijd vervangen te worden.

Het kan natuurlijk wel voorkomen dat door ouderdom een distributieketting teveel uitrekt. In dit geval zou deze wel vervangen moeten worden. Een indicatie van te weinig spanning op de ketting kan een ratelend geluid zijn bij het starten van de motor.

De kosten voor het vervangen van een distributieriem liggen tussen de 400 en 700 euro. Het prijsverschil zit hem in de motorisering van de auto. Zo liggen de kosten voor een diesel hoger dan bij een benzinemotor.

Ook zal in de meeste gevallen, naast de distributieriem, ook de waterpomp direct vervangen worden. Ook als deze niet per se vervangen hoeft te worden is dit wel aan te raden. De waterpomp is een slijtage-onderdeel en is direct verbonden met de distributieriem. Als de distributieriem toch vervangen moet worden, is de vervanging van de waterpomp een kleine extra moeite.

Wist u dat...

Wanneer de distributieriem niet tijdig wordt vervangen en hierdoor kapot gaat, kan de motor onherstelbaar beschadigd raken. Deze kosten zullen dan ook vele malen hoger liggen dan bij het tijdig vervangen. Als u niet weet of uw auto een distributieriem of ketting heeft kunt u dit gemakkelijk zelf controleren. Een distributieriem is namelijk gemaakt van een zeer sterk soort rubber en heeft vertandingen. Een distributieketting is gemaakt van gehard staal.

Wat zijn de kosten?

Bent u eigenaar van een Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagen, Audi, ŠKODA of SEAT? Deze is in de meeste gevallen uitgerust met een distributieriem, maar bij bepaalde modellen voorzien van een distributieketting. Wilt u weten wat de kosten zijn voor het vervangen? Neem voor een offerte op maat vrijblijvend contact met ons op.

Online werkplaatsafspraak maken

Plan gemakkelijk via onderstaand formulier uw afspraak voor onderhoud, reparaties en bandenwissel in één van onze werkplaatsen.
Wij bevestigen uw afspraak z.s.m. per mail of telefonisch.