Huiskes-Kokkeler viert dit jaar het 75-jarig jubileum als officieel Volkswagen dealer in Nederland. Op 19 september 1947 werd het toenmalige "Garagebedrijf Huiskes" in het Twentse Delden als één van de eerste officieel dealer van het merk Volkswagen. 75 jaar later is Volkswagen nog steeds vertegenwoordigd als officieel merk bij Huiskes-Kokkeler. Dit jaar vieren we deze historie tijdens ons jubileumevement op zaterdag 15 oktober. Lees hieronder meer over het evenement en de historie van Huiskes-Kokkeler. 

Jubileumevenement

Op zaterdag 15 oktober vieren we ons jubileum graag met u bij onze Volkswagen- en Volkswagen Bedrijfswagenshowroom met o.a:

  • Een Volkswagen Rally door Twente (deelname gratis)
  • Eerste kennismaking met de Volkswagen ID. Buzz
  • Speciale 75 jaar-acties
  • Uiteraard onder het genot van een hapje en een drankje

Volkswagen rally

De rally start bij onze Volkswagen showroom en doorkruist Twente over binnendoorweggetjes. Het gaat tijdens de rally erom dat u als deelnemer zo goed mogelijk de instructies uit het routeboek volgt. In de rally zit ook een puzzelelement verwerkt, de passagiers in de auto hebben dus ook een uitdaging.  

We finishen en sluiten de dag gezellig af met een hapje en een drankje bij onze Bedrijfswagenshowroom in Hengelo. Deelname is gratis!

Het familiebedrijf dat werd opgericht in 1898 te Delden was in eerste instantie een handelsbedrijf in naaimachines en fietsen, met daarnaast een café plus een achtergelegen stallingsruimte voor paarden. 49 jaar na de oprichting werd het dealercontract met Volkswagen Nederland getekend en kreeg Huiskes een pand aan de Molenstraat 15 in Delden. Ook het Enschedese autobedrijf Kokkeler werd in 1947 Volkswagen dealer van deze stad, waar zij zich gingen vestigen aan de Kuipersdijk. Tot aan de fusie tussen beide bedrijven in 1999  zijn er veel historische momenten geweest, maar ook na de fusie is er geschiedenis geschreven. We nemen u mee in de 75-jarige historie van ons bedrijf als Volkswagen dealer. 

1947-1971: De eerste 25 jaar van Huiskes

Het bedrijf Huiskes werd opgericht op 11 november 1898 door Opa Jan Huiskes, waar hij begon met handel in naaimachines en fietsen met daarnaast een café en een daarbij achtergelegen stallingsruimte voor paarden. 

Nadat het familiebedrijf Huiskes al 49 jaar een begrip was in en rondom Delden, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Inmiddels was het bedrijf al uitgegroeid tot verkoopbedrijf van motoren met import van NSU-motoren en was het Federaldealer van vrachtwagens. Tussentijds, in 1927, werd het bedrijf overgenomen door Johan Huiskes, zoon van oprichter Jan. in 1947 werd het Federaldealerschap behouden en kwam het Volkswagen dealerschap erbij. Het pand aan de Molenstraat 15 te Delden werd vanaf dat moment het Volkswagenparadijs van Twente. 

In 1952 kwam er een uitbreiding naar een extra vestiging aan de Deldenerstraat in Hengelo. De uitbreiding was nodig, aangezien Huiskes steeds meer ging groeien door een toenemende populariteit van auto's (ook van Volkswagen).

De eerste opvolging binnen Huiskes Volkswagen

Het jaar 1958 stond in het teken van de eerste opvolging binnen de Huiskes-familie in het tijdperk als Volkswagen dealer: zoon Bertus Huiskes volgt zijn vader Johan op en zo komt er een begin aan de periode van de tweede generatie als Volkswagen dealer. Vier jaar later, in 1962, overleed Johan Huiskes op 62-jarige leeftijd. Huiskes moest nu volledig op de nieuwe generatie verder. Vier jaar later kreeg het bedrijf alweer een nieuwe tegenslag te verwerken: in 1966 moest het van oorsprong Deldense bedrijf de deuren in Delden sluiten voor verkoop en reparaties. De bedrijfsactiviteiten werden twee jaar daarvoor al geleidelijk afgebouwd, waarna deze nu in zijn geheel werden voortgezet in de Hengelose vestiging. Alleen de benzinepomp van Huiskes in Delden bleef open.

1972-1996: de succesjaren met ook tegenslagen

Huiskes is inmiddels 25 jaar Volkswagen dealer in de regio Twente, een mooie prestatie van vader Johan en zoon Bertus Huiskes. Het volgende feest werd een jaar later alweer gevierd: in 1973 werd Huiskes ook Audi dealer!  Audi werd in 1969 overgenomen door Volkswagen, waardoor het Volkswagen dealerschap ook uitgebreid werd. Huiskes blijft steeds verder groeien en kan tien jaar later (in 1983) haar bedrijfspand aan de Deldenerstraat vernieuwen en uitbreiden met een nieuwe showroom, receptie, kantoren en kantine. In september van dat jaar breidde Huiskes uit naar een tweede vestiging in Haaksbergen. Dit pand werd gevestigd aan de Industrieweg. Helaas maar van korte duur, want vijf jaar later in 1988 was dit pand volledig afgebrand. De vestiging Haaksbergen werd voortgezet in een nieuw pand aan de Enschedesestraat. 

Derde generatie aan het roer

In 1994 komt de derde generatie van de familie Huiskes aan het roer in het Volkswagen-tijdperk: Wijnand Huiskes, zoon van Bertus, neemt het over van zijn vader. Met een prachtige staat van dienst nam Bertus afscheid van zijn 36-jarige loopbaan als directeur van het bedrijf. Helaas overleed Bertus in 1996 al op 58-jarige leeftijd, vlak voor het 50-jarig jubileum van Huiskes als Volkswagen dealer.

1997-heden: De fusie

Huiskes is in 1997 alweer 50 jaar dealer van Volkswagen en dat verdient een groot compliment voor de drie generaties uit de Huiskes-familie, die het bedrijf hebben laten groeien tot een van de grootste merkdealers in Twente. Het 50-jarig jubileum is tevens het laatste jubileum onder de naam Huiskes, want in 1999 besloot WIjnand Huiskes om te fuseren met de Volkswagen dealer van Enschede: Kokkeler, samen met de bedrijven Auto Vos en Roba. Het bedrijf "Huiskes-Kokkeler Autogroep" is ontstaan en werd het vanaf dat moment de Volkswagen dealer van de hele regio Twente. 

Over het bedrijf Kokkeler

Het autobedrijf Kokkeler kent haar roots in Enschede en is ook sinds 1947 Volkswagen dealer van deze stad. Het bedrijf werd opgericht door Hein Kokkeler en kreeg het eerste pand aan de Kuipersdijk in Enschede. Vanaf 1950 kreeg het Enschedese bedrijf steeds meer vestigingen in de stad. Uiteindelijk had Kokkeler vestigingen aan de Kuipersdijk, Wilhelminastraat, Haaksbergerstraat en J. Vermeerstraat. In 1967 besloot Kokkeler om deze vier vestigingen samen te voegen tot één vestiging aan de Hengelosestraat, waar alle activiteiten plaats zouden gaan vinden voor verkoop en service. Zonen Hennie en Frits namen ook in dat jaar het bedrijf over van vader Hein, wie samen het bedrijf in de loop der jaren succesvol hebben voortgezet en hebben laten groeien. 32 jaar later, in 1999, besloot het familiebedrijf Kokkeler te fuseren met Huiskes, om zo samen elkaar sterker te maken en een groter rayon te vertegenwoordigen in Twente als Volkswagen en Audi dealer.

1997- heden: Het nieuwe pand

De fusie "Huiskes-Kokkeler" betekende het begin van het dealerschap van Volkswagen en Audi voor de hele regio Twente. Het samenvoegen van de bedrijven zorgde er ook voor dat er een gezamenlijke locatie moest komen waar alle bedrijfsactiviteiten van Huiskes-Kokkeler konden worden voortgezet. De 21ste eeuw is ondertussen ingegaan en er werd een begin gemaakt aan dit nieuwe (en huidige) bedrijfspand aan de A35 in Hengelo, dat een jaar later werd geopend. Daarnaast werd in 2000 Hanterink Autoschade in Enschede overgenomen, waarna in 2002 ook het bedrijf Kemperink Bedrijfswagenombouw bij Huiskes-Kokkeler aansloot. Huiskes-Kokkeler was inmiddels niet alleen de Volkswagen en Audi dealer, maar ook voor bedrijfswageninrichting en schadereparaties kon men bij Huiskes-Kokkeler terecht. Later zijn er nog meer specialistische bedrijven overgenomen die aansloten op de kwaliteit en service van Huiskes-Kokkeler.

Niet veel later kwam er een einde aan de familiebedrijven Huiskes en Kokkeler, nadat het directeurschap werd overgedragen en de aandelen werden verkocht. Vanwege de rijke historie van beide bedrijven in de regio Twente, werd de naam Huiskes-Kokkeler behouden. Het eerste (jubileum)feest dat onder de naam Huiskes-Kokkeler werd gevierd, was in 2007 toen het 60 jaar Volkswagen dealerschap een feit werd en Huiskes alweer 109 jaar bestond.

Uitbreiding in ons dealerschap in Twente

Naast het Volkswagen en Audi dealerschap in Twente kwam in het jaar 2007 ook ŠKODA erbij. Twee jaar later (in 2009) kwam daar het SEAT dealerschap ook bij. Huiskes-Kokkeler is sindsdien dealer van maar liefst vijf merken. In 2010 breidden we uit naar een vestiging in Enschede aan de Buurserstraat met een nieuwbouwpand. Daarnaast kreeg ons Bedrijfswagenombouw centrum een renovatie. Het nieuwe Bedrijfswagencentrum in Hengelo werd in 2013 in gebruik genomen, waardoor Volkswagen Bedrijfswagens sindsdien haar eigen afdeling heeft. Recentelijk in 2022 is ook Autoschadeherstelbedrijf Albert Kip uit Oldenzaal overgenomen, wat nu het aantal schadeherstelbedrijven van Huiskes-Kokkeler in Twente naar drie brengt.

Huiskes-Kokkeler is momenteel met vestigingen in Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal dé Volkswagen dealer van Twente. Daarnaast hebben we een drietal schadebedrijven in Twente: A.A.S. Autoschade Almelo, Hanterink Autoschade Enschede en Autoschadeherstelbedrijf Albert Kip Oldenzaal, evenals twee bedrijfswagenspecialisten: Bedrijfswagen Inrichting Twente (BWI) en Styling & Performance Twente.

De overname van DAGO

De Volkswagen-, Audi-, SEAT-, ŠKODA- en VW Bedrijfswagendealer van De Achterhoek werd in 2021 overgenomen door Huiskes-Kokkeler. Hierdoor kreeg Huiskes-Kokkeler dus ook De Achterhoek erbij als dealergebied. De vestigingen in Doetinchem, Aalten en Ulft zijn nu aangesloten bij de Huiskes-Kokkeler Autogroep. Naast het dealerschap van de DAGO-vestigingen zijn de bedrijven Siebelink Autoschade Doetinchem, RegioAutoverhuur, Regiolease en Tank & Was Aalten overgenomen. Inmiddels is ook de naam DAGO vervangen door Huiskes-Kokkeler. Met de in totaal 14 vestigingen in Twente en Achterhoek is Huiskes-Kokkeler momenteel de grootste merkdealer in Oost-Nederland, iets wat gezien de mooie historie een knappe prestatie is.

Een historie om met trots naar terug te kijken. We hopen in de komende jaren nóg meer historie te schrijven, te beginnen met dit jaar. 2022 staat in het teken van ons 75-jarige bestaan als Volkswagen dealer van Twente. We willen natuurlijk dit feest samen met u vieren en ook dit jubileum onvergetelijk maken!

Huiskes-Kokkeler 75 jaar Volkswagen toerrit

Op zaterdag 15 oktober organiseren wij een Volkswagen toerrit voor oldtimers, nieuwe Volkswagens en alles daar tussenin. U kunt zich hiervoor inschrijven. Klik op de button en doe mee! (Deelname is gratis)