18 juli 2019

Handgeschakeld of automatisch? Twijfel niet langer!

Twijfelt u nog over een handgeschakelde auto of over een automatisch geschakelde auto? In dit nieuwsbericht zetten we beide mogelijkheden naast elkaar en nemen we vooroordelen weg.

In Europa en zo ook in Nederland, twijfelen we massaal nog over de keuze: automaat of handbak. In landen als de VS, Japan en Australië is de handbak enorm schaars. Wat is de reden dat wij massaal nog voor de handbak kiezen? De een zegt graag dat hij of zij het volledige rijgevoel in eigen handen wil hebben, de ander zegt niet zonder de sportiviteit van manueel schakelen te kunnen. Is manueel schakelen wel sportiever? 

DSG, Tiptronic, Multitronic en S tronic is sneller

Gevoelsmatig kan een berijder van een handgeschakelde auto de rit sportiever ervaren dan een rit in een auto met DSG of een tronic versnellingsbak, maar een automaat geschakelde auto is toch echt sneller. Zelf schakelen kan nog steeds in een auto met automatische transmissie, zet de automaat in de manuele stand en schakel als de bliksem met de flippers achter het stuur. 

Automaat is zuiniger

Veel mensen hebben nog het vooroordeel in hun geheugen geprint van vroeger: de automaat is onzuinig. Vroeger was een automatische versnellingsbak inderdaad log en inefficiënt. tegenwoordig is een automatische versnellingsbak in de meeste gevallen een stuk zuiniger. De automaat houdt namelijk rekening met het schakelen op het juiste toerental en houdt rekening met de verkeers- en wegomstandigheden. 

Wereldwijde opmars

De automaat wordt wereldwijd steeds populairder. Vooral in het zakelijke en SUV-segment kiezen de meeste berijders al voor een automaat. Algemeen gezien wordt in Nederland de automatische transmissie ook steeds populairder, tegenwoordig kiest namelijk 1 op de 3 voor een automatische transmissie. 

Voordelen automaat

  • Lager verbruik
  • Sneller schakelen tussen de versnellingen
  • Hoger comfort en rijgemak
  • Bestuurder heeft de volledige aandacht op het verkeer

Voordelen handbak

  • Goedkoper in de aanschaf
  • Lichter dan een automaat
  • Creëert het gevoel van direct contact tussen motor en aangedreven wielen
  • Gevoelmatig meer betrekking tussen auto en bestuurder

Heeft u een vraag over de verschillende transmissies of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op of kom langs in één van onze showrooms!