a226464-large (1)

Performance van topniveau

De nieuwe Audi RS 6 Avant performance en RS 7 Sportback performance zijn krachtiger en sneller dan hun versies tot nu toe. De performance-uitvoeringen onderscheiden zijn in het bezit van nóg meer power en extra’s die het uiterlijk van de modellen verder onderscheiden. De krachtige 4,0-liter V8-biturbo TFSI-motor is nu goed voor 463 kW/630 pk en een maximumkoppel van 850 Nm. De RS 6 Avant performance en de RS 7 Sportback performance zijn nu ook bij ons te bestellen.

De term ‘performance’ staat bij Audi natuurlijk voor meer vermogen. Grotere turbocompressoren en een verhoging van de laaddruk van 2,4 naar 2,6 bar zorgen bij deze 4,0-liter V8 biturbo TFSI-motor voor 30 pk meer vermogen: van 441 kW (600 pk) naar 463 kW (630 pk). Daarnaast zorgt het voor 50 Nm meer koppel (van 800 naar 850 Nm). De RS 6 Avant en RS 7 performance sprinten in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u, 0,2 seconde sneller dan de standaard RS 6 en RS 7. Daarbij zorgt de vermindering van isolatiemateriaal voor een nóg intensere soundbeleving en een gewichtsbesparing van acht kilogram.

audirs6avantperformance4

Nieuw sperdifferentieel

Het vermogen van de 4.0 TFSI-krachtbron wordt uit achttraps tiptronic met snellere schakeltijden naar de krachtige vierwielaandrijving geleid. Het mechanische centrale sperdifferentieel verdeelt het motorvermogen naar de achteras voor 60%. Als er wielslip optreedt, wordt er automatisch meer aandrijfkoppel naar de as met meer tractie gestuurd. Er kan tot 70 procent naar de vooras worden verdeeld en tot 85 procent naar de achteras. Het centrale sperdifferentieel is lichter en compacter, verbetert de rijdynamiek en zorgt voor duidelijk zichtbare grip in de bochten.

audirs7sportbackperformance3

Exclusieve 22 inch velgen en high-performance banden

De nieuwe RS 6 Avant performance en RS 7 Sportback performance hebben standaard 21 inch aluminium velgen in een tienspaaks sterdesign met de bandenmaat 275/35 R21. Tevens levert Audi 22 inch lichtgewicht velgen in gepolijst glanzend metallic zwart, mat grijs, mat zwart of mat neodymium goud. Deze nieuwe velg is ongeveer vijf kilogram lichter dan de 22 inch aluminium velg op de huidige RS 6 Avant of RS 7 Sportback. Nieuwe high-performance Continental Sport Contact 7 banden in de maat 285/30 R22 die op de nieuwe lichtgewicht velgen worden gemonteerd, hebben het grootste aandeel in het verminderen van het gewicht. Ze bieden betere grip op een droog en nat wegdek en verminderen onderstuur in bochten met hoge snelheid, waardoor er een nauwkeuriger rijgedrag over het hele snelheidsbereik is. Bovendien is de remweg dankzij de nieuwe banden tot twee meter korter bij het remmen van 100 naar 0 km/u.

audirs6avantperformance1

RS Dynamic-pakket is standaard

Het RS Dynamic-pakket zit standaard op de RS 6 Avant performance en RS 7 performance. Het pakket zorgt voor verhoging van de maximumsnelheid tot 280 km/u, het quattro-sportdifferentieel op de achteras en dynamische vierwielbesturing (de RS-specifieke setting helpt de bestuurder met actieve stuurcorrecties op de voor- en achteras). Als optie levert Audi ook het RS Dynamics Pakket plus, dat de topsnelheid verhoogt tot 305 km/u en een RS keramisch remsysteem. De remklauwen zijn in dat geval te bestellen in grijs, rood of blauw. De schijven zijn 440 mm (voor) en 370 mm (achter) groot. Het RS keramische remsysteem weegt in totaal zo’n 34 kilo minder dan het systeem met stalen schijven. Dit zorgt voor een vermindering van de massa die onafgeveerd is.

audirs7sportbackperformance2

Onderscheidend vermogen

De nieuwe RS 6 Avant performance en RS 7 Sportback performance zijn verkrijgbaar in wel 16 verschillende lakkleuren. Nu zijn ook metallic en mat Ascari Blue en mat Dew Silver voor het eerst leverbaar. De performance-uitvoeringen onderscheiden zich door RS-exterieurdelen in matgrijs, zoals de buitenspiegels, voorspoiler, dorpelinzetstukken, dakrails en sierlijsten rond de zijruiten en achterdiffusor. Een mat carbon/zwart optiekpakket is ook mogelijk, waarbij de dakrails en sierlijsten rond de zijruiten in zwart zijn uitgevoerd. De Audi-ringen en de modellogo’s zijn naar keuze chroom of zwart. De bekende RS-designpakketten in het interieur zijn uitgebreid met de kleur blauw, waar deze voorheen enkel in grijs en rood verkrijgbaar waren. Een ander onderscheidend aspect is LED-verlichting in de voorportieren die het opschrift ‘RS performance’ naast de auto op de grond projecteert.

Vanafprijzen

  • Vanafprijs Audi RS 6 performance: € 213.942
  • Vanafprijs Audi RS 7 Sportback performance: Vanaf € 216.808

(Prijzen per 1-1-2023)

De historie van plus tot performance

De RS 6 Avant performance en RS 7 Sportback performance van de C8-generatie zetten Audi’s jarenlange strategie van plus- en performance-modellen voort. Het startte allemaal met de RS 6 Avant plus van de C5-generatie in 2002. Kort voordat Audi de productie van deze serie in 2004 beëindigde, lanceerde quattro GmbH (tegenwoordig Audi Sport GmbH) een speciale gelimiteerde serie van 999 exemplaren met een subtiele upgrade in power. Het motorvermogen steeg met 30 pk tot 480 pk en was de eerste Audi die officieel sneller kon rijden dan 250 km/u. Door de inspanningen van Audi Sport bereikte de RS 6 plus een top van 280 km/u, waarmee hij de snelste stationwagon werd van de wereld. Zonder de gemonteerde begrenzer bereikte de RS 6 plus een topsnelheid van meer dan 300 km/u.

De plus-variant van de C6-generatie kwam in 2008 op de markt en was gelimiteerd tot zelfs 500 exemplaren. In tegenstelling tot de C5 had hij geen extra vermogen: de V10 bleef steken op zijn 580 pk, maar Audi begrensde de topsnelheid van de bijzondere Avant en Limousine op 303 km/u; alleen de Audi R8 was destijds sneller. In de C7-generatie werd de term ‘plus’ ingeruild voor ‘performance’ en de Audi RS 6 Avant en RS 7 Sportback performance rolden in 2016 van de band. Met een ‘bescheiden’ getunede motor steeg het vermogen tot 605 pk, 45 pk meer dan het basismodel. De overboost-functie kon oplopen tot 750 Nm in de rijmodus dynamic. Afhankelijk van de uitrusting begrensde Audi Sport GmbH de snelheid op 250, 280 of 305 km/u.