Huiskes(-Kokkeler) 125 jaar

Het bedrijf Huiskes werd opgericht op 11 november 1898 door Jan Huiskes, waar hij begon met handel in naaimachines en fietsen met daarnaast een café en een daarbij achtergelegen stallingsruimte voor paarden. 49 jaar na de oprichting werd het Volkswagen dealerschap een feit en kreeg Huiskes een pand aan de Molenstraat 15 in Delden. Ook het Enschedese autobedrijf Kokkeler werd in 1947 Volkswagen dealer van deze stad, waar het bedrijf zich gingen vestigen aan de Kuipersdijk. Tot aan de fusie tussen beide bedrijven in 1999 zijn er veel historische momenten geweest, maar ook na de fusie is er geschiedenis geschreven. We nemen u mee in de 125-jarige historie van Huiskes-Kokkeler. 

De eerste jaren met uitbreidingen en wisselingen (1898-1946)

Jan Huiskes uit Delden besloot in 1898 om een familibedrijf op te richten. Het begon met handel in naaimachines en fietsen. Samen met een café naastgelegen, opereerde het familiebedrijf een aantal jaren succesvol, waarna er in 1911 vanuit Pon Opel-fietsen in werden gezet voor de handel. In 1913 volgde het eigen fietsenmerk met de naam 'Wapen van Delden'. De handel van Jan werd steeds verder uitgebreid: in 1920 kwam de verkoop van motoren erbij (BSA, Norton en Matchless). Het familiebedrijf Huiskes groeide steeds harder en verkocht zelfs in 1923 haar eerste auto: een Ford Sedan de Luxe.

In 1927 werd het bedrijf overgenomen door Johan Huiskes, zoon van oprichter Jan. Het bedrijf kreeg naast de verkoop van motoren nog de import van NSU-motoren erbij. Op 10 januari 1936 werd Huiskes daarnaast nog eens Federaldealer van vrachtwagens en werd dit dealerschap hernieuwd als Crossley-dealer in 1946.

1947-1971: Huiskes wordt Volkswagen dealer en breidt verder uit

Nadat het familiebedrijf Huiskes al 49 jaar een begrip was in en rondom Delden, werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Inmiddels was het bedrijf al uitgegroeid tot verkoopbedrijf van motoren met import van NSU-motoren en was het Federaldealer van vrachtwagens. In 1947 werd het Federaldealerschap behouden en kwam het Volkswagen dealerschap erbij. Het pand aan de Molenstraat 15 te Delden werd vanaf dat moment het Volkswagenparadijs van Twente. 

In 1952 kwam er een uitbreiding naar een extra vestiging aan de Deldenerstraat in Hengelo. De uitbreiding kwam Huiskes goed uit, gezien de sterk toenemende groei door een toenemende populariteit van auto's.

De eerste opvolging binnen Huiskes Volkswagen

Het jaar 1958 stond in het teken van de eerste opvolging binnen de Huiskes-familie sinds het Volkswagen-tijdperk: zoon Bertus Huiskes volgt zijn vader Johan op en zo begint er een nieuw tijdperk voor het familiebedrijf. Vier jaar later, in 1962, overleed Johan Huiskes en moest Bertus het bedrijf volledig op eigen kracht leiden. Dat bleek geen gemakkelijke opgave, want in 1966 was er een nieuwe tegenslag te verwerken: Het van oorsprong Deldense bedrijf moest de deuren in Delden sluiten voor verkoop en reparaties. De bedrijfsactiviteiten werden twee jaar daarvoor al geleidelijk afgebouwd, maar moesten nu in zijn geheel werden voortgezet in de Hengelose vestiging. Alleen de benzinepomp van Huiskes in Delden bleef open.

1972-1996: succesjaren met ook dieptepunten

Huiskes is in 1972 alweer 25 jaar Volkswagen dealer in de regio Twente, een mooie prestatie van vader Johan en zoon Bertus Huiskes. Het volgende feest werd een jaar later alweer gevierd: in 1973 werd Huiskes ook de Audi dealer in Twente! Omdat Audi werd overgenomen door Volkswagen in 1969, kon het dealerschap ook worden uitgebreid. Huiskes groeide steeds verder en kon tien jaar later (in 1983) haar bedrijfspand aan de Deldenerstraat vernieuwen en uitbreiden met een nieuwe showroom, receptie, kantoren en kantine. In september van dat jaar breidde Huiskes ook uit naar een tweede vestiging in Haaksbergen. Dit pand werd gevestigd aan de Industrieweg. Helaas stond dit pand er maar van korte duur, want in 1988 was deze volledig afgebrand. De vestiging Haaksbergen werd voortgezet in een nieuw pand aan de Enschedesestraat.

Derde generatie aan het roer

In 1994 komt de derde generatie van de familie Huiskes aan het roer in het dealer-tijdperk: Wijnand Huiskes, zoon van Bertus, neemt het over van zijn vader. Met een prachtige staat van dienst nam Bertus afscheid van zijn 36-jarige loopbaan als directeur van het bedrijf. Helaas overleed Bertus in 1996 al op 58-jarige leeftijd, net voor het 50-jarig jubileum van Huiskes als Volkswagen dealer.

1997-heden: De fusie

Huiskes is in 1997 alweer 50 jaar dealer van Volkswagen en dat verdient een groot compliment voor de drie generaties uit de Huiskes-familie, die het bedrijf hebben laten groeien tot een van de grootste merkdealers in Twente. Het 50-jarig jubileum is tevens het laatste jubileum onder de naam Huiskes, want in 1999 besloot WIjnand Huiskes om te fuseren met de Volkswagen dealer van Enschede: Kokkeler, samen met de bedrijven Auto Vos en Roba. Het bedrijf "Huiskes-Kokkeler Autogroep" is ontstaan en werd het vanaf dat moment de Volkswagen dealer van de hele regio Twente. 

Over het bedrijf Kokkeler

Het autobedrijf Kokkeler kent haar roots in Enschede en is ook sinds 1947 Volkswagen dealer van deze stad. Het bedrijf werd opgericht door Hein Kokkeler en kreeg het eerste pand aan de Kuipersdijk in Enschede. Vanaf 1950 kreeg het Enschedese bedrijf steeds meer vestigingen in de stad. Uiteindelijk had Kokkeler vestigingen aan de Kuipersdijk, Wilhelminastraat, Haaksbergerstraat en J. Vermeerstraat. In 1967 besloot Kokkeler om deze vier vestigingen samen te voegen tot één vestiging aan de Hengelosestraat, waar alle activiteiten plaats zouden gaan vinden voor verkoop en service. Zonen Hennie en Frits namen ook in dat jaar het bedrijf over van vader Hein, wie samen het bedrijf in de loop der jaren succesvol hebben voortgezet en hebben laten groeien. 32 jaar later, in 1999, besloot het familiebedrijf Kokkeler te fuseren met Huiskes, om zo samen elkaar sterker te maken en een groter rayon te vertegenwoordigen in Twente als Volkswagen en Audi dealer.

1997- heden: Het nieuwe pand

De fusie "Huiskes-Kokkeler" betekende het begin van het dealerschap van Volkswagen en Audi voor de hele regio Twente. Het samenvoegen van de bedrijven zorgde er ook voor dat er een gezamenlijke locatie moest komen waar alle bedrijfsactiviteiten van Huiskes-Kokkeler konden worden voortgezet. De 21ste eeuw is ondertussen ingegaan en er werd een begin gemaakt aan dit nieuwe (en huidige) bedrijfspand aan de A35 in Hengelo, dat een jaar later werd geopend. Daarnaast werd in 2000 Hanterink Autoschade in Enschede overgenomen, waarna in 2002 ook het bedrijf Kemperink Bedrijfswagenombouw bij Huiskes-Kokkeler aansloot. Huiskes-Kokkeler was inmiddels niet alleen de Volkswagen en Audi dealer, maar ook voor bedrijfswageninrichting en schadereparaties kon men bij Huiskes-Kokkeler terecht. Later zijn er nog meer specialistische bedrijven overgenomen die aansloten op de kwaliteit en service van Huiskes-Kokkeler.

Niet veel later kwam er een einde aan de familiebedrijven Huiskes en Kokkeler, nadat het directeurschap werd overgedragen en de aandelen werden verkocht. Vanwege de rijke historie van beide bedrijven in de regio Twente, werd de naam Huiskes-Kokkeler behouden. Het eerste (jubileum)feest dat onder de naam Huiskes-Kokkeler werd gevierd, was in 2007 toen het 60 jaar Volkswagen dealerschap een feit werd en Huiskes alweer 109 jaar bestond.

Uitbreidingen in Twente

Naast het Volkswagen en Audi dealerschap in Twente kwam in het jaar 2007 ook Škoda in onze merkenportefeuille. Twee jaar later (in 2009) werden wij ook officieel SEAT dealer van Twente. Huiskes-Kokkeler is sindsdien dealer van deze vier merken + Volkswagen Bedrijfswagens. In 2010 breidden we uit naar een vestiging in Enschede aan de Buurserstraat met een nieuwbouwpand. Daarnaast kreeg ons Bedrijfswagenombouw centrum een renovatie. Het nieuwe Bedrijfswagencentrum in Hengelo werd in 2013 in gebruik genomen, waardoor Volkswagen Bedrijfswagens sindsdien haar eigen afdeling heeft. Recentelijk in 2022 is ook Autoschadeherstelbedrijf Albert Kip uit Oldenzaal overgenomen, wat nu het aantal schadeherstelbedrijven van Huiskes-Kokkeler in Twente naar drie brengt.

In Twente is Huiskes-Kokkeler momenteel dé Volkswagen-, Audi-, SEAT- en Škoda-dealer met vestigingen in Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Daarnaast hebben wij een drietal schadebedrijven in Twente: A.A.S. Autoschade Almelo, Hanterink Autoschade Enschede en Autoschadeherstelbedrijf Albert Kip Oldenzaal, evenals twee bedrijfswagenspecialisten: Bedrijfswagen Inrichting Twente (BWI) en Styling & Performance Twente.

De overname van DAGO

De Volkswagen-, Audi-, SEAT-, Škoda- en VW Bedrijfswagendealer van De Achterhoek werd in december 2021 overgenomen door Huiskes-Kokkeler. Hierdoor werd Huiskes-Kokkeler dus ook officieel dealer in De Achterhoek. De vestigingen in Doetinchem en Aalten zijn aangesloten bij Huiskes-Kokkeler. Naast het dealerschap van de merken zijn de bedrijven Siebelink Autoschade Doetinchem, RegioAutoverhuur, Regiolease en Tank & Was Aalten overgenomen. Met de in totaal 10 vestigingen in Twente en de Achterhoek waren Huiskes-Kokkeler en DAGO samen de grootste merkdealer in Oost-Nederland. 

Over DAGO Autogroep: door de jaren heen

In 1969 begon Wim Smees (vader van Richard en Frank) met het Volkswagen dealerschap aan de Grutbroek in Doetinchem. Dit dealerschap werd in 1980 uitgebreid met het merk Audi, waarna het familiebedrijf de jaren erop nog verder kon groeien. Zo werd er een extra servicegarage geopend in Zevenaar in 1989 en werd RegioLease in 1993 opgericht. De volgende uitbreiding kwam alweer vier jaar later: vestiging Ulft werd geopend in 1997, waarmee DAGO twee verkoopvestigingen had en een servicevestiging. Deze servicevestiging werd in 1998 verhuisd van Zevenaar naar Duiven. De eerste overname van DAGO kwam in 2001, toen Siebelink Autoschade uit Doetinchem werd toegevoegd aan de DAGO Autogroep.

DAGO-uitbreidingen als merkdealer

Na vele mooie en succesvolle jaren, konden de Volkswagen- en Audi-showroom in Doetinchem worden vervangen door nieuwbouw panden in 2007. Een jaar later werd Volkswagen en Tank & Was Aalten overgenomen van Auto Langwerden en werd het merkengamma van DAGO in Doetinchem uitgebreid met het merk SEAT in 2009. Daar kwam Škoda nog bij in 2014, waardoor DAGO officieel dealer was van de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda en Volkswagen Bedrijfswagens. Ook werd in 2017 het Mazda dealerschap opgericht in Doetinchem onder de naam MACEDA. Daarnaast beschikte DAGO over een eigen (merk-onafhankelijke) leasemaatschappij, namelijk RegioLease en RegioAutoverhuur, waardoor er een totaalaanbod voor mobiliteitsoplossingen was. Met het dealerplatform CarFY bood DAGO sinds 2019 een mogelijkheid om online dealer occasions te kopen.

Al meer dan 50 jaar was DAGO een begrip in Doetinchem en omstreken. Mede hierdoor is DAGO uitgegroeid tot een totaalaanbieder op het gebied van mobiliteit in Oost-Gelderland. DAGO is daarnaast één keer SEAT Dealer van het jaar geworden, vier keer Škoda (Premium)Dealer van het Jaar en één keer VW Bedrijfswagens Dealer van Nederland. Nu de krachten gebundeld zijn, kan er positief naar de toekomst worden gekeken.

DAGO en Huiskes-Kokkeler onder één naam verder

Op 21 maart 2023 werd officieel bekendgemaakt dat Huiskes-Kokkeler en DAGO onder een gezamenlijke naam de bedrijfsactiviteiten voortzetten. DAGO heet nu dus ook Huiskes-Kokkeler. Daarnaast is de nieuwe huisstijl en het nieuwe (gezamenlijke) logo gepresenteerd, waarmee Huiskes-Kokkeler een sterke, frisse uitstraling heeft gekregen en aansluit op de waarden van het bedrijf. Een opmerkelijk verschil, is dat de naam "Autogroep" uit het logo is gehaald. Dit omdat Huiskes-Kokkeler niet alleen merkdealer is, maar totale mobiliteitspartner is van al haar klanten. Mobiliteit gaat verder dan alleen de Automotive en daar onderscheidt Huiskes-Kokkeler zich in. Gedreven door aandacht voor de klant, ambitie voor de toekomst en dat met allure, om de klant elke dag weer de beste ervaring te geven. 

Huiskes-Kokkeler. Aandacht. Ambitie. Allure.

Bekijk onze nieuwe bedrijfsvideo
Play

Bekijk onze nieuwe bedrijfsvideo