Zakelijk een auto leasen of kopen

Tussen het kopen en leasen van uw zakelijke auto zitten een aantal verschillen, denk bijvoorbeeld aan het bezitten of alleen gebruiken van uw nieuwe auto. Dat betekent: onderhoudt u de auto zelf op eigen kosten (kopen) of wordt u daarin ontzorgd voor een vast maandelijks bedrag (lease)? Bij lease worden alle kosten (bijvoorbeeld de afschrijvingskosten en onderhoudskosten) gelijkmatig verdeeld over het aantal maanden dat het leasecontract loopt. Lees verder voor een toelichting op de verschillen.

Zakelijk leasen

Leasen is in circa 80% van de gevallen voordeliger dan kopen. Ook met weinig te rijden kilometers kan het aantrekkelijk zijn.

Leasen vergemakkelijkt de situatie voor uw bedrijf, omdat u het beheer en onderhoud kunt overlaten aan de dealer of leasemaatschappij. Dit bespaart veel tijd en moeite.  Ook betaalt u bij leasen een vast bedrag per maand: Onderhoudskosten, afschrijvingskosten, verzekering, pechhulp, APK en wegenbelasting zijn allemaal in de prijs inbegrepen. U hoeft alleen nog maar zelf aan de brandstofkosten te denken. Voor het bedrijf weet u dan waar u aan toe bent en komt u niet voor onverwachte kosten te staan. Leasen wordt voor bedrijven aantrekkelijker wanneer er geen startvermogen is.

Let wel: als u de leaseauto ook privé gebruikt voor meer dan 500 km per jaar, dan krijgt u te maken met de bijtelling. Hier geldt voor nieuwe elektrische auto’s 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor verbrandingsauto’s ook 22%.

Wij bieden u de volgende mogelijkheden voor zakelijk leasen:

Full Operational Lease

Het grote voordeel van Full Operational Lease: u weet vooraf tot op de cent nauwkeurig hoeveel u kwijt bent aan uw nieuwe auto. Bovendien legt deze vorm van autogebruik geen beslag op de liquiditeit van uw onderneming. Dat is vooral prettig wanneer u een groot wagenpark heeft.

 • U hoeft zelf niets te regelen of te administreren
 • Verzekering, onderhoud, reparaties, schadeafwikkeling worden voor u geregeld.

Netto Operational Lease

Bij Netto Operational Lease heeft u als berijder de mogelijkheid om uw leaseauto aan het einde van de contractperiode over te nemen. Het operationele gedeelte verzorgt u geheel of gedeeltelijk zelf.

 • Verzekering, onderhoud, reparaties en schadeafwikkeling regelt u zelf. Verder geen verschil met Full Operational Lease.
 • Mogelijkheid tot overname leaseauto bij einde contract.

Zakelijk kopen

Een auto kopen op naam van de zaak zorgt ervoor dat u alles zelf in de hand houdt. U kunt zelf bepalen hoe lang u met uw nieuwe auto wilt gaan rijden. U zit tevens niet aan een contract vast.

Wanneer de auto op naam van de zaak staat zijn alle kosten voor het bedrijf. Dat betekent dat de kosten die gemaakt worden met de bedrijfsauto ook aftrekbaar zijn van de winst. De volgende kosten zijn aftrekbaar: verzekeringskosten, onderhoudskosten, brandstofkosten en de btw op de aangeschafte auto. Toch kan soms een deel van de btw-aftrek komen te vervallen.

Aanschafkosten

Houd er rekening mee dat de aanschafkosten van de auto niet aan andere bedrijfszaken besteed kunnen worden, dat maakt de mogelijkheid voor andere investeringen kleiner.

Bijtelling

Ook bij het zakelijk kopen van uw (nieuwe) auto geldt de regel van bijtelling betalen vanaf 500 privékilometers per jaar. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van het type auto en de aanschafwaarde. Voor elektrische auto’s geldt 16% bijtelling (tot een waarde van €35.000 geldt 16%, daarboven geldt 22%), voor andere auto’s ook 22%.

Wilt u graag weten welke mogelijkheid in uw situatie voordeliger is? Wij helpen u graag verder.

Zakelijk gebruik van uw privé auto:

Wanneer u over weinig tot geen bedrijfskapitaal beschikt voor het aanschaffen van een nieuwe auto, kunt u er ook voor kiezen om uw privé auto in te zetten voor zakelijke kilometers. U houdt het onderhoud zelf in beheer en u betaalt geen bijtelling. Tevens heeft u nergens een contract.

Aftrekbare kosten 

De regeling is als volgt opgesteld: U kunt per zakelijke kilometer 19 cent onbelast aftrekken op de zaak. U moet daarbij wel de zakelijke ritten nauwkeurig registeren middels een rittenregistratie voor de Belastingdienst. Vaak spelen er situaties waar de kilometervergoeding niet voldoende opweegt tegen het dekken van alle kosten. Daarbij komen ook eventuele onderhouds-, reparatie-, verzekerings- en brandstofkosten kijken. U kunt wel de btw hierover terugvragen.

Wilt u graag meer weten over het leasen of kopen van uw nieuwe auto of het gebruik van uw privé auto voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met onze afdeling Zakelijke markt.

Web Ready PNG-Style_Confidence_IG

Auto leasen of kopen als particulier

Uw nieuwe auto privé leasen of kopen: voor velen is dit een lastige keuze. Net als bij het zakelijk leasen zijn er verschillen tussen leasen en kopen. Sommige auto’s zijn voordeliger om te leasen dan om te kopen, maar het kan voor u soms ook goedkoper zijn om een auto te kopen. Dit hangt er vaak van af of het een nieuwe of gebruikte auto betreft. Als het gaat om een nieuwe auto zijn de kosten bij zelf kopen in de meeste gevallen hoger dan bij het leasen, met name vanwege de afschrijving. Bij gebruikte auto’s zijn de kosten bij zelf kopen vaak lager dan bij leasen, mits de auto goed (dealer)onderhouden is. Het hangt er hierbij wel van af hoe lang u de auto wilt gebruiken en hoeveel kilometers u er per jaar mee rijdt.

Hieronder een aantal belangrijke aspecten van het privé kopen en privé leasen van uw nieuwe auto:

Privé leasen

Bij het privé leasen van uw nieuwe auto bent u geen eigenaar van de auto, maar betaalt u maandelijks een bedrag om de auto te “huren”. Bij dit bedrag zitten de (allrisk) verzekeringskosten, afschrijvingskosten, wegenbelasting, pechhulp en reparatie & onderhoud inbegrepen.

Het is bij leasen ook van belang hoeveel kilometers u rijdt. Hoe meer kilometers u gaat afleggen, hoe hoger het maandelijkse bedrag uitvalt. Het kan voor u interessant zijn om te leasen wanneer u veel kilometers rijdt en vooral niet bezig wilt houden met onderhoudskosten.

Aantal kilometers zeer belangrijk

Belangrijk om te weten is dat de teveel gereden kilometers (en onacceptabele schades) achteraf extra verrekend worden wanneer het contract uitgediend is. Het is dus handig om op uw aantal kilometers te letten en dat u van tevoren een berekening maakt van het aantal benodigde kilometers per jaar. Zo kunt u het meest passende contract afsluiten, zodat u niet onnodig hoeft bij te betalen aan de teveel gereden kilometers. Het voordeel bij privé leasen is dat de kosten overzichtelijk blijven, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het is wel van belang dat u een vast inkomen heeft.

Bijtelling?

U hoeft geen bijtelling te betalen over de (teveel) gereden kilometers met uw privé leaseauto, dit geldt alleen bij privé kilometers met uw zakelijke auto. 

Flex Lease

Om Private Lease nóg flexibeler te maken is er nu ook Flex Lease. Hierbij zit u niet aan een vast contract vast, maar kunt u maandelijks uw Private Lease abonnement opzeggen wanneer u zelf wilt, zonder bijzondere redenen. We informeren u verder graag over de mogelijkheden. 

Schadevrije jaren

Tevens is het bij privé leasen dat de schadevrije jaren komen te vervallen na het leasecontract (uitzonderingen zijn leasebedrijven die zijn aangesloten bij RoyData-systeem), omdat een meerderheid van de leasemaatschappijen dezelfde premie rekent voor verzekering, welke is inbegrepen in het leasebedrag. Een ander nadeel kan optreden bij een situatie van bijvoorbeeld ontslag of echtscheiding, wanneer u uw contract wil/moet beëindigen. Dit gaat namelijk gepaard met kosten. Houd rekening met de contractbreukvoorwaarden.

Hypotheekafname wordt beperkt

Let wel op dat Private lease de ruimte beperkt om een hypotheek af te nemen. De bank brengt 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dit omdat het leasen van een auto wordt gezien als financiering en dus als schuld.

Wilt u meer weten over de Private Lease mogelijkheden bij Huiskes-Kokkeler?  Bekijk hier ons aanbod.

Privé kopen

Heeft u liever uw privéauto in bezit? Dat kan ook goedkoper zijn. Kopen kan u veel voordelen bieden ten opzichte van leasen. Belangrijk bij het kopen van een auto privé is dat u niet vastzit aan een contract en dus zelf bepaalt hoe lang u gebruik wilt blijven maken van uw (nieuwe of gebruikte) auto.  Weet u van tevoren niet precies hoe lang u een auto nodig heeft? Dan is kopen ook voor u de beste optie. Echter komen dan de onderhoudskosten, wegenbelasting, afschrijvingskosten en verzekeringskosten wel voor eigen rekening. 

Eigen Spaargeld en Hypotheekwaarde

Heeft u eigen (spaar)geld? ook dan is uw nieuwe auto kopen een verstandige keuze. Dat komt met name doordat de maandelijkse uitgaven lager uit zullen vallen dan bij lease (bij lease betaalt u maandelijks hetzelfde bedrag). Enkel bij onderhoud kan het zijn dat er een onverwachts (hoog) bedrag naar voren komt. Toch kunt u zich dit veroorloven wanneer u eigen spaargeld heeft. Ook wanneer u van plan bent een eigen huis te kopen is het verstandiger om dan ook uw nieuwe auto te kopen (ook tweedehands). In het geval van private lease telt de bank dit mee in de berekening van uw maximale hypotheekwaarde. Banken brengen 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op uw maximale maandelijkse woonlasten. Dit kan ervoor zorgen dat u moeilijkheden krijgt bij het afsluiten van uw hypotheek.

Opbouw schadevrije jaren

Een ander belangrijk aspect wat voordelen biedt met kopen ten opzichte van leasen, is het opbouwen van schadevrije jaren. Bij de autoverzekering worden schadevrije jaren meegerekend in de premie, zodat uw verzekeringspremie na steeds meer schadevrije jaren (die u privé heeft opgebouwd) lager wordt. Zo kunnen uw voordelen sneller oplopen. 

Eigen kosten

Een aantal kosten die u maakt bij het kopen van uw nieuwe auto:

 • Afschrijving van de auto
 • Motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)
 • Reparatie en onderhoud
 • Kosten uitgebreide pechhulp
 • Percentage no-claimkorting allriskverzekering met 50% no-claim
 • Rentederving op het spaargeld
 • Rente (bij leningen)

Voor u zou het goed zijn om bij het maken van de afweging tussen kopen en leasen, de totale kosten te berekenen per maand m.u.v. onderhoudskosten. Uiteraard kunnen wij u ook helpen bij het adviseren van de juiste keuze.

Tevens is het belangrijk om te weten dat het privé leasen van een auto goedkoper is dan een auto kopen met geleend geld, gezien de rente die u bovenop de lening nog terug moet betalen. Het is daarom voordeliger dat u zelf spaargeld heeft indien u een auto wilt kopen.

Heeft u verdere vragen met betrekking op het kopen van uw auto? Neem gerust contact op met de verkoopadviseurs van één van onze vestigingen en we helpen u verder.

Kopen of leasen? Een overzicht met de voor- en nadelen

Auto kopen

Auto leasen

Zelf zeggenschap over de autoVast contract voor een bepaalde periode
Opbouw schadevrije jarenSchadevrije jaren vervallen na beëindiging leasecontract
Afschrijving, onderhoud, belasting, APK etc. voor eigen rekeningVast maandbedrag waar alles bij inbegrepen zit (exclusief tanken/laden)
Interessant bij weinig te rijden kilometers of voor langer gebruik.Interessant bij veel te rijden kilometers
Voordeliger bij veel spaargeldVoordeliger bij weinig of geen spaargeld