De CUPRA Born is de eerste volledig elektrische CUPRA op het MEB-platform van de Volkswagen Group.

Het voertuig is ontworpen en ontwikkeld in Barcelona en wordt straks gebouwd in Zwickau, Duitsland. CUPRA wordt daarmee het tweede merk dat een volledig elektrische auto op basis van het MEB-platform lanceert. De auto komt in 2020 op de markt: met een WLTP-actieradius van maximaal 420 kilometer en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 7,5 seconden.

Sportief ogende proporties

Aerodynamica speelt een belangrijke rol bij het vergroten van de actieradius van de CUPRA Born. Zo heeft hij geen traditionele grille, maar zijn er wel instroomopeningen lager in de neus om de batterijen te koelen. Omdat de elektrische aandrijflijn zo compact is, konden de wielen op de uiterste hoeken van de carrosserie worden gezet, wat de CUPRA sportief ogende proporties geeft.

De a-stijlen van de Bron staan verder naar voren dan bij andere auto’s. Daarbij is op de flanken een zogenoemd luchtgordijn in het design geïntegreerd en prijkt aan de achterzijde een dubbele dakspoiler. De turbinevormige 20-inch wielen zijn zodanig ontworpen dat ze een positieve luchtstroom creëren en tegelijkertijd de remmen koelen.

Maximale interieurruimte

Doordat de elektrische aandrijflijn weinig ruimte inneemt, kon CUPRA de interieurruimte maximaliseren. In de cabine komen alle lijnen samen aan de bestuurderskant, wat benadrukt dat de focus van de Born op het rijden ligt. Uiteraard is het model uitgerust met een digitale cockpit en een infotainment systeem met een 10-inch scherm in het midden van het dashboard.

In 47 minuten naar 80 procent opgeladen

De CUPRA Born is 150 kW/204 pk sterk en kan in 7,5 seconden van stilstand naar 100 km/u sprinten. Hij is voorzien van een 58kWh batterijpakket dat genoeg lading heeft voor 420 kilometer WLTP-bereik. Wanneer de SEAT el-Born via een 100 kW DC-supercharger wordt opgeladen, is de auto binnen 47 minuten tot 80 procent vol.

Een geavanceerd hittemanagementsysteem maximaliseert de actieradius van de CUPRA Born, zelfs bij extreme buitentemperaturen. De warmtepomp van het voertuig zorgt ervoor dat er zo min mogelijk elektriciteit voor koeling of verwarming wordt gebruikt, wat leidt tot zo’n 60 kilometer besparing aan bereik. Erg nuttig in extreem koude of warme landen.

Semi-autonome systemen

Tot slot ondersteunt de CUPRA Born zijn bestuurder met een hoge mate van connectiviteit en enkele semi-zelfrijdende systemen. Hij is niveau 2-autonoom, wat betekent dat hij in een aantal situaties zelf kan sturen, accelereren en afremmen. Ook profiteert de CUPRA Born van onder meer Intelligent Park Assist.

Blijf op de hoogte

Wij houden u graag op de hoogte van het laatste nieuws over de CUPRA Born. Mis niets en meld u aan voor onze Born nieuwsbrief.

De CUPRA Born is bestelbaar en leverbaar voor het kalenderjaar 2022.