Uit de jaren '90

Een iconische Audi die in samenwerking met Porsche werd gemaakt in de jaren ’90. Destijds was deze sportieve en krachtige stationwagen vooruitstrevend en wordt nog wel gezien als een van de meest legendarische auto’s die ooit zijn geproduceerd. Kent u hem nog?

Audi-RS2_Avant-1993-1600-47

Krachtige prestaties van de RS2

De Audi RS2 was uitgerust met een 2,2-liter vijfcilindermotor, welke werd ontwikkeld samen met Porsche. De motor was zeer krachtig met 315 pk en had een koppel van 410 Nm. Hiermee was een topsnelheid van 262 km/u mogelijk en was de sprint van 0 naar 100 km/u in 4,8 seconden al voltooid. De speciale vijfcilindermotor wordt momenteel ook gebruikt in de huidige Audi RS3, maar dan met een kleine liter minder aan cilinderinhoud. Het geluid van de vijfcilinder is kenmerkend voor de compactere Audi RS-modellen en is zeer in trek bij de autoliefhebbers.

Audi-RS2_Avant-1993-1600-51-1140x790

Samenwerking Audi en Porsche

De samenwerking tussen Audi en Porsche bij de productie van de Audi RS2 was de allereerste voor beide autofabrikanten uit Duitsland. Een primeur destijds dat Porsche betrokken was bij de ontwikkeling van een Audi-model. Dit resulteerde in een auto die zowel sportief was, als praktisch. De samenwerking tussen beide bedrijven was zo succesvol dat het leidde tot verdere samenwerking tussen Audi en Porsche, zoals bij het produceren van de Porsche Cayenne.

Audi-RS2_Avant-1993-1600-1e

De performance stationwagen werd geboren

De Audi RS2 staat eigenlijk bekend als de grondlegger van de moderne performance stationwagens. De RS2 liep voorop en bood nog nooit eerder vertoonde prestaties en handling, zonder dat zij leverden op het gebied van praktische ruimte en functionaliteit van een normale stationwagen. Het succes van de RS2 motiveerde Audi door te ontwikkelen op meerdere performance stationwagens, zoals de succesvolle iconische Audi RS6. Zonder het ontwikkelen van de RS2 zou de moderne “performance stationwagen” er misschien niet eens zijn geweest.