A218143_medium

Innovaties en representatieve looks voor gefacelifte A8

De combinatie van het nieuw-ontworpen design van de voor- en achterzijde en de innovatieve technologieën, blijft de sportieve elegantie van de vernieuwde Audi A8 niet onopgemerkt. Een nieuw lichtsignatuur en vele technologische features dragen bij aan het optimaliseren van het comfort voor zowel de bestuurder als de VIP’s achterin. De vernieuwde A8 is met zijn nieuwe features en mogelijkheden het absolute vlaggenschip binnen de Audi-range.

 

Vanaf zijn introductie in 1994 staat de Audi A8 symbool voor autoriteit en status. Met de vierde generatie in 2017 werd deze traditie naadloos voortgezet, waarbij deze facelift de eigenschappen van de Audi A8 nog nadrukkelijker onderschrijft. De uiterst chique en sportieve uitstraling creëren een luxeauto met zelfvertrouwen, wat met name te danken is aan het vernieuwde front. De basis van de Singleframe-grille is nu breder, waarbij extra chroomaccenten in de grille de aanwezigheid van de A8 onderstrepen. De luchtinlaten aan de zijkant van de voorbumper staan nu meer rechtop, terwijl de nieuwe koplampunits heel typerend zijn voor zijn klasse.

Uniek lichtsignatuur

Het zijaanblik benadrukt de uitgestrekte lijnvoering en de lengte van de auto, terwijl de duidelijk aanwezige wielkasten hinten naar de quattro vierwielaandrijving (standaard). De achterzijde van de vernieuwde Audi A8 wordt rijkelijk bekleed door veel chroomaccenten,  een doorlopende lichtstrip tussen de achterlichtunits plus een personaliseerbare lichtsignatuur dankzij de nieuwe OLED-verlichting. Tevens is de diffusor in de achterbumper nieuw ontworpen en nu voorzien van specifieke horizontale details. 

In de vernieuwde Audi A8 maken de Digital Matrix LED-koplampen gebruik van DMD (digital micromirror device) technologie. Elke koplamp beschikt over 1,3 miljoen microspiegels die het licht via microscopisch kleine pixels met een ongekende nauwkeurigheid verspreiden. Een andere innovatie die in lijn met deze technologie voor Audi’s topmodel leverbaar wordt, is rijbaan- en oriëntatieverlichting voor op de snelweg. Daar voorzien de koplampen u van een waar tapijt aan licht, waardoor de rijbaan van de bestuurder extra fel wordt verlicht. De oriëntatieverlichting helpt de bestuurder bij wegwerkzaamheden op intuïtieve wijze in zijn eigen rijbaan te blijven. 

De Digital Matrix LED-koplampen zorgen daarnaast voor een dynamische animatie als onderdeel van de populaire coming home/leaving home functies. Ook standaard zijn de digitale OLED-achterlichten (OLED = organic light emitting diode). Bij het bestellen van de auto kunnen klanten kiezen uit twee verschillende lichtsignaturen, en zelfs drie bij de S8. 

Comfort van het hoogste niveau

Het aanbod in stoelen en stoeluitrusting is uiterst breed. Het zitmeubilair straalt niet alleen autoriteit uit, maar is ook uiterst comfortabel – met name achterin, waar veel opties beschikbaar zijn. De relaxstoel in de A8 L - de verlengde uitvoering van de A8 - is het topje van de ijsberg als het gaat om keuzemogelijkheden. Hij biedt tal van verstelmogelijkheden en een geavanceerde voetensteun onder de rugleuning van de voorpassagiersstoel die niet alleen de voeten van de passagiers kan verwarmen, maar ze ook in verschillende gradaties kan masseren. Het relaxstoelpakket omvat rugmassage met 18 pneumatische kussens, een optionele doorlopende middenconsole, vier-zone deluxe automatische airconditioning, elektrisch verstelbare comfort-hoofdsteunen en nieuwe schermen achterin. Een koelbox met barcompartiment als onderdeel van het Audi exclusive-programma maakt het totaalpakket compleet.

De stoelen zijn standaard bekleed met Valcona-leder, dat onder andere beschikbaar is in de nieuwe kleur cognacbruin. Daarnaast is de beschikbaarheid van duurzaam Dinamica microvezel voor de deurpanelen, de dakstijlen en de hemelbekleding een nieuwkomer binnen het samenstellingsprogramma.

Vernieuwd infotainment en innovatieve comfortfeatures

MMI Navigatie plus valt onder de standaarduitvoering van de vernieuwde Audi A8, waarbij alle online-diensten van Audi connect het navigatiesysteem ondersteunen. Achterin beschikt de Audi A8 over twee nieuwe 10,1 inch full-HD schermen waarop de mobiele devices van de achterpassagiers kunnen worden weergegeven, plus de content van bekende streamingplatforms.

Een andere innovatieve feature voor de Audi A8 is remote park assist plus, dat deel uitmaakt van het ‘Park’ pakket. Deze virtuele assistent parkeert de luxe limousine automatisch in en uit parallelle of haakse parkeervakken, zelfs zonder dat de bestuurder zich in de auto bevindt.

Audi S8: de kers op de taart

Het absolute topmodel, bekend als de S8 beschikt af-fabriek over een extra uitgebreide standaarduitrusting met een onderstel bestaande uit: een sportdifferentieel, dynamische vierwielbesturing en predictive active suspension. Via een elektromotor kan predictive active suspension elk individueel wiel met extra of minder kracht belasten, om zo op actieve wijze de positie van het chassis in elke rijsituatie te reguleren. Daarmee zorgt predictive active suspension voor een breed uiteenlopend scala aan rijsensaties.

Met de ‘dynamic’ stand van het Audi drive select-systeem ingeschakeld verandert de grote sedan in een comfortabele en sportieve auto. De A8 stuurt dan scherp in, de overhelbewegingen zijn beperkt en de koets duikt nauwelijks bij hard remmen. In de ‘comfort+’ stand filtert het onderstel alle oneffenheden volledig weg. Hierbij werkt de besturing samen met de front camera, die onregelmatigheden in het wegdek al heeft herkend en het chassis hierop vervolgens voorspellend voorbereidt. 

Aandrijfmogelijkheden

De vernieuwde A8 wordt in Nederland geleverd met een keuze uit twee motoriseringen. Hierbij gaat het om de Audi A8 60 TFSI e quattro, een plug-in hybrideversie waarbij de 3.0 TFSI benzinemotor wordt ondersteund door een compacte elektromotor. De lithium-ion batterij achterin beschikt nu over een netto energieopslagcapaciteit van 14,4 kWh (bruto: 17,9 kWh), wat aanzienlijk meer is dan voorheen. Met een systeemvermogen van 330 kW/449 pk en 700 Nm koppel zoeft de Audi A8 60 TFSI e quattro in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u.

In de extra dynamische Audi S8 TFSI quattro produceert een biturbo V8 met cylinder on demand-technologie, 420 kW/571 pk en 800 Nm aan trekkracht. Dit dynamische vlaggenschip voltooit de standaardsprint in slechts 3,8 seconden. 

De vernieuwde Audi A8 is vanaf eind dit jaar te bestellen en wordt vanaf maart 2022 leverbaar. Aanvullende specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.