Ervaren partner

Audi heeft een nieuwe stap op weg naar deelname aan het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap gezet. Sauber is door Audi gekozen als strategische partner voor het project dat vanaf 2026 zal ingaan en is van plan een aandeel te verwerven in de Sauber Group.  Sauber zal, als onderdeel van de samenwerking, vanaf 2026 deelnemen aan de Formule 1 als Audi fabrieksteam. Audi zal de krachtbron ontwikkelen voor de "koningsklasse van de wereldwijde autosport".

audi-formule113

Het bundelen van krachten

In augustus dit jaar kondigde Audi de deelname aan Formule 1 aan. De volgende stap in het proces was het bekendmaken van de strategische partner van Audi in het Formule 1-project. Sauber is sinds 1993 gevestigd in de Formule 1 en heeft een sterke naam in deze klasse. Sinds 2019 neemt Sauber deel aan de Formule 1 onder de naam Alfa Romeo. Audi en Sauber hebben duidelijke plannen wat betreft de taakverdeling: De krachtbron wordt ontwikkeld in Audi’s Motorsport Competence Center in Neuburg an der Donau en Sauber gaat de raceauto ontwikkelen en bouwen in zijn hoofdkantoor in Hinwil (Zwitserland). Daarnaast wordt Sauber verantwoordelijk voor de planning en het runnen van de auto tijdens de races.

“We zijn erg blij om zo’n ervaren partner aan boord te hebben voor dit ambitieuze project”, vertelt Oliver Hoffmann, bestuurslid voor technische ontwikkeling bij Audi AG. “We kennen de Sauber Group met zijn ultramoderne faciliteiten en ervaring van voorgaande samenwerkingen en zijn ervan overtuigd dat we samen een sterk team gaan vormen.” Audi Sport heeft de hightech windtunnel van de Sauber Group in Hinwil al veel gebruikt, zoals tijdens het succesvolle Le Mans-tijdperk en tijdens de ontwikkeling van de Klasse 1 toerwagen voor de DTM.

audi-formule13

Visie en waarden komen overeen

Finn Rausing, Chairman van Sauber Holding onderstreepte de samenwerking als best mogelijk: “Audi is de best mogelijke partner voor de Sauber Group. Beide ondernemingen delen dezelfde waarden en visie. We kijken er naar uit om onze gezamenlijke doelen met dit sterke en succesvolle partnership te realiseren.”

Speciaal voor dit doel is de fabriek van Audi Formula Racing GmbH in Neuburg an der Donau opgericht. Hier is de ontwikkeling van de power unit/krachtbron, bestaande uit een elektromotor, accupakket, elektronische systemen en een verbrandingsmotor in volle gang gezet. Inmiddels zijn er meer dan 120 werknemers betrokken bij het project. “Sauber is een perfecte partner voor het gebruik van de Audi Power Unit”, verklaart Adam Baker, algemeen directeur van de fabriek. “We kijken ernaar uit om samen te werken met zo’n ervaren team, dat de afgelopen decennia een grote rol heeft gespeeld in de Formule 1. Samen willen we vanaf 2026 een volgend, nieuw hoofdstuk schrijven.”

audi-formule118

Uitbreiding Audi-fabriek in Neuburg in volle gang

Audi is ambitieus voor het tijdperk tot en met het begin van het Formule 1-seizoen van 2026.De  fabriek in Neuburg wordt uitgebreid op het gebied van personeel, faciliteiten en technische infrastructuur. In 2023 moet dit al grotendeels zijn afgerond. Voor 2025 staan de eerste tests met de nieuw ontwikkelde krachtbron in een Formule 1 testauto gepland, op basis van de 2026-reglementen.

audi-formule112

Ruim 1.000 pk

De Formule 1 zet met de nieuwe reglementen die vanaf 2026 ingaan een grote stap in duurzaamheid. Voor Audi was duurzaamheid in de Formule 1 ook een belangrijke voorwaarde met het oog op deelname aan het kampioenschap. De motoren worden efficiënter dan ze nu zijn, gezien de toename van het aandeel elektrisch vermogen. De elektromotor wordt tegen die tijd bijna net zo krachtig als de verbrandingsmotor, die een vermogen heeft van ongeveer 400 kW/544 pk. De zeer efficiënte 1,6-liter turbomotoren gebruiken duurzame, CO2-neutrale synthetische brandstof (volgens EU-normen). De Formule 1 heeft zich ook als doel gesteld om in 2030 als raceklasse CO2-neutraal te zijn.