Icoon komt terug

In een eerbetoon aan het 150-jarig jubileum van de historische Audi-fabriek in Neckarsulm, heeft een groep van twaalf studenten een echt icoon nieuw (elektrisch) leven ingeblazen. De zelfontwikkelde “NSU EP4” is een samensmelting van traditie en innovatie. Met de 'E' die staat voor 'Electric Drive' en de 'P4' die verwijst naar de geliefde 'Prinz 4L', diende het iconische voertuig als basis voor dit project. Een opvallend design dat helemaal bij deze tijd past.

a233590-large

Van naaifabriek naar luxe auto’s

NSU startte in 1873 met de productie van naaimachines in Neckarsulm. Later richtte het bedrijf zich op het produceren van motoren en auto's. NSU werd uiteindelijk onderdeel van Auto Union, dat later Audi AG werd. De NSU Prinz, die in 1971 werd geproduceerd in de fabriek in Neckarsulm, diende als basis voor dit project. De creatieve studenten van het traineeprogramma 'Automotive Mechatronica, Carrosseriebouw en Techniek' hebben moderne Audi-componenten gebruikt om deze geliefde oldtimer een toekomst te geven.

a233593-large

240 pk sterke elektromotor

De NSU Prinz is getransformeerd van een 600 cc-benzinemotor met 30 pk in een krachtige elektromotor van 240 pk (176 kW), die afkomstig is van een Audi e-tron uit 2020 en een accu uit de Audi Q7 TFSI e quattro. De batterijen zijn gevestigd onder de voorklep, waar de brandstoftank ooit zat in de Prinz. Lucht stroomt binnen via een brede luchtinlaat onder de bumper en warmte ontsnapt via een grote opening aan de achterkant. Om de iconische elementen van de Prinz 1000 te behouden kan de achterklep in halfopen stand worden vastgezet en in plaats van zichtbare carburateurs toont de EP4 nu trots zijn krachtige elektromotor.

a233592-large

Een bijzondere prestatie

Met het oog op aanzienlijke verbeteringen in prestaties heeft de NSU EP4 een indrukwekkende transformatie ondergaan, zowel op het gebied van het onderstel als de carrosserie. Het aangepaste onderstel is afkomstig van de Audi A1 en omvat een geavanceerd remsysteem en robuuste assen. Vervolgens hebben de studenten een ingrijpend aangepaste en verbrede carrosserie gemonteerd op deze basis. Het vervaardigen van de spatborden werd mogelijk gemaakt dankzij de geavanceerde mogelijkheden van een 3D-printer van Audi Design, waardoor deze opmerkelijke details konden worden gerealiseerd.

a233589-large

Kwaliteiten van een rally-auto

Om de vereiste grip te bieden tijdens sportieve bochten en acceleratie, werden er onder de auto extra brede wielen geplaatst, uitgerust met speciale banden. Het opvallende Signalgelb gekleurde achtervleugel draagt bij aan het sportieve uiterlijk van de EP4. Bovendien is deze unieke NSU in de Audi-kleuren Suzuka Grey en Brilliant Black gespoten, met een toevoeging van jubileum-stickers. Het resultaat gaat verder dan een esthetisch eerbetoon; het vormt een onweerlegbaar bewijs dat er ook in de toekomst ruimte zal zijn voor passie en liefde voor (elektrische)auto's.

Zal het daadwerkelijk de opvolger worden van de Prinz 1000? We houden het in de gaten.