"Jeroen Buitenhuis is bij Huiskes-Kokkeler begonnen als Autotechnicus en heeft nu zo'n twee jaar de rol van interne Bedrijfstrainer. Hij zegt zelf enige schaamte te voelen om over hem en zijn functie te praten, maar gepaste trots is op zijn plaats. Als bedrijfstrainer helpt hij ervaren en onervaren autotechnici hun skills bij te schaven en ze mee te nemen in de ontwikkelingen van de autotechniek. Tijdens de trainingsdagen- en avonden zien we hem volledig in zijn rol: de gezelligheid in de groep brengen tijdens de gezamenlijke lunch en diner, de cursisten de juiste lesstof bijbrengen en ze ook eens flink laten zweten tijdens de praktijkopdrachten. We spraken met hem over zijn rol en de waarde van een Bedrijfstrainer in een organisatie als Huiskes-Kokkeler."

Hoe ben je bij Huiskes-Kokkeler terecht gekomen?

"Ik heb jaren bij een universele garage gewerkt. Ik merkte steeds vaker dat er bij complexe reparaties, soms oplossingen nodig waren die wij niet intern konden oplossen. Door het gebrek aan de juiste apparatuur of simpelweg de kennis. Bij de VAG merken kwam dan altijd Huiskes-Kokkeler in beeld. Ik baalde hier altijd van, want dit waren immers de mooiste diagnose klussen.  Ik wil graag alles leren en dan ook meemaken op het gebied van Autotechniek. Daarom ben ik destijds hierheen verhuisd. Ik had toen al aangegeven dat ik geïnteresseerd was in het lesgeven van collega's, maar op dat moment vond ik mezelf hier nog niet oud genoeg voor. Omdat het bleef kriebelen, ben ik gaan meelopen met de avondtrainingen. Ondertussen had ik de meeste opleidingen bij Pon doorlopen en mocht ik in de werkplaats eigenlijk alle reparaties en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. Op het moment dat er een functie als Bedrijfstrainer vrijkwam, heb ik die toch maar aangegrepen. Ik houd van een uitdaging tijdens mijn werk. Nu ben ik zo'n twee jaar intern Bedrijfstrainer. Ik haal enorm veel voldoening uit het bijscholen van onze collega's."

Wat is de rol van een Bedrijfstrainer Autotechniek?

"Elke dealerorganisatie is er vrij in om de keuze te maken dit in huis te hebben of hoe dit wordt ingekleed. Ik geef de autotechnici les op het gebied van onderhoud en veiligheid, uitlezen en uitleesapparatuur, digitale werkplaatshandboeken, afleverprocessen van verkochte auto's en met de lesstof van garantieprocedures gaan we binnenkort starten. Dit zijn de trainingen die we uit handen nemen van Pon en vormen de basis voor ons opleidingstraject. We mogen er verder onze eigen stijl aan geven, zo is ook ooit de 'HK Academy' ontstaan. De HK Academy is de opleidingsomgeving binnen Huiskes-Kokkeler en inmiddels zo groot dat we een eigen website en platform hebben gemaakt voor de cursisten. Ze kunnen hier het online gedeelte van hun opleiding doen, dit is een goede methode om informatie over te brengen en het neemt werk uithanden tijdens de klassikale lessen."

Jeroen avondtraining (5)

Wat vind je de grootste uitdaging aan je functie?

"Ik blijf het soms lastig vinden om er als relatief jonge bedrijfstrainer tussen de ervaren collega’s te staan. Ik wil er niet met een houding gaan staan als: “Ik weet het beter dan jij”. Ik heb het geluk dat ik de tijd heb gekregen van de werkgever om mij meer te verdiepen in de materie, dit wil ik graag delen met mijn collega’s. De grootste fout vind ik dat je als leraar denkt alles te weten. Ik houd wel van een discussie over de techniek, maar ik geef het ook gewoon eerlijk toe als ik niet overal een antwoord op heb. Ga jij als trainer of leerkracht, ook al heb je het niet juist, toch proberen je gelijk te halen bij de groep, dan verlies je compleet je geloofwaardigheid. De uitdaging blijft altijd om het leeftijdsverschil te overbruggen. Ook de meest ervaren monteurs kunnen soms blind worden voor de fouten die er worden begaan. We organiseren vaak opfriscursussen en je merkt dat niet iedereen er dan heel veel zin in heeft. Uiteindelijk gaat iedereen dan toch met een voldaan gevoel naar huis en krijg je vaak de reactie: “Ondanks mijn leeftijd en ervaring heb ik er alsnog veel van kunnen opsteken”. Dat zijn de momenten waar je het voor doet."

"Uiteraard maken de monteurs in de werkplaats de ontwikkeling qua techniek in de autobranche van dichtbij mee. Sommigen zijn ‘Diagnosespecialist’ geworden in de tijd van de Golf I, toen hadden de auto’s nog een carburateur. Die titel hebben ze nog steeds, maar de techniek is compleet anders. Hun kennis willen we graag, naast dat ze het zelf leren, kunnen verbreden en bij kunnen scholen. Een stuk informeren en instrueren over het benodigde gereedschap, en soms, complexe instrumenten hoort hier ook bij. Ik help daarnaast de collega’s met het voorbereiden op hun trainingsexamens. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat ze al eens gezakt zijn of dat ze misschien wat faalangst hebben. Ik kan dan mooi een-op-een met ze sparren en kijken hoe ik ze kan helpen om het examen deze keer wel te halen. Die een-op-een-begeleiding zou ik graag steeds meer willen toepassen. Helaas kan dit in de huidige situatie nog niet. Door bijvoorbeeld jongeren meer persoonlijk te begeleiden, kan ik ze ook helpen met het starten van hun fulltime-functie. Als je alleen maar hebt geleerd op je schoolopleiding om te sleutelen, wordt er ook wel eens vergeten dat er een stuk administratie en werkprocessen bij komt kijken. Die stap van student naar werknemer, wil ik graag zo klein mogelijk maken."

Wat zijn je ambities m.b.t. het lesgeven?

"Ik kom nu op het punt dat die ene dag eigenlijk te weinig is. We zijn daarom ook als organisatie druk bezig om een gezonde mix te vinden tussen mijn benodigde werkzaamheden en de ontwikkeling van de collega’s. Ik vind het belangrijk dat een werkgever een podium biedt om ook iets te kunnen uitoefenen als bijvoorbeeld een ‘Interne Bedrijfstrainer’. Trainingsprojecten en lessen worden steeds complexer en gaan ook steeds meer tijd in beslag nemen. 'Het bedrijf' en verschillende afdelingen ondersteunen me op het moment al heel goed."

"Ik denk dat ik op den duur helemaal monteur-af zou zij willen zijn en me volledig wil richten op het opleiden van collega’s. Ik ben nu uiteraard ook nog gewoon autotechnicus. Een eigen werkplek/ruimte die speciaal is ingericht voor onze trainingen, zou een mooie droom zijn. We lopen als organisatie en merkdealer voorop met betrekking tot het opleiding van onze eigen mensen en onze mensen gemotiveerd te houden. Mijn ambitie is om wat we nu gecreëerd hebben, steeds verder te ontwikkelen en het eigen opleidingsconcept naar een nog hoger niveau te tillen."

Vacatures 2

Meer weten over de techniek bij Huiskes-Kokkeler?

Of je nu veel of weinig ervaring hebt in het vak. Wij zijn altijd op zoek naar vaktoppers voor in de werkplaats. Bekijk onze vacatures en ontdek hoe je bij Huiskes-Kokkeler de volgende stap in je carrière kunt zetten. Klik op de onderstaande button om onze vacatures te bekijken.