skodafabia30

De volledig nieuwe Škoda Fabia

Škoda presenteert de gloednieuwe, vierde generatie van de succesvolle Fabia. Samengevat: de Fabia is ruimer, veiliger en efficiënter. Het succesnummer blijft daarbij wel staan voor hetgeen waar het voor ontwikkeld is: een praktische auto die zijn geld meer dan waard is. In november kunt u de Fabia voor het eerst bij Huiskes-Kokkeler Škoda verwachten. 

De Fabia is niet alleen ruimer geworden, maar is in buitenmaten ook een stuk gegroeid. De nieuwe Škoda gaat voor het eerst voorbij de 4 meter (4,11 m), is breder dan voorheen en heeft een grotere wielbasis van 2,56 m. Deze groei resulteert in meer binnenruimte en een nog grotere bagageruimte, de grootste in zijn klasse: 380 l en met neergeklapte achterbank maar liefst 1.190 l. 

De Škoda-looks

De Fabia is geüpdatet naar de designtaal die Škoda hanteert bij de nieuwe modellen. LED-koplampen die doorlopen tot de welbekende Škoda-grille en strakke lijnen die de hatchback een stoer uiterlijk geven. Die strakke lijnen werken samen om de Cw-waarde omlaag te brengen tot 0,28. Deze lage Cw-waarde zorgt ervoor een zuinige en gestroomlijnde auto. De betere aerodynamica zit 'm ook in een compactere buitenspiegels en een andere afwerking bij de lichtmetalen velgen van 14 tot 18 inch, waarop de Fabia wordt geleverd. Let op: we hebben hier over de Fabia. De nieuwe Škoda kan de luchtopening onderin de bumper automatische afsluiten waardoor het verbruik met 0,2l op 100 km wordt verminderd. Al deze details zorgen voor één van de efficiëntste nieuwe modellen in zijn klasse. 

Interieurfeatures uit het hogere segment

Nieuw is het zwevend-ogende, maximaal 9,2 inch grote centrale display met touchbediening waarmee de infotainmentfuncties te bedienen zijn. Een 10,25 inch virtual cockpit is voor het eerst toegevoegd aan de Fabia. Het scherm heeft vijf weergavemogelijkheden, waaronder 'Sport'. De Virtual Cockpit past zich aan naar de situatie. Is er een inkomend gesprek? Dan wordt het contact met foto getoond in de cockpit. Het multifunctionele stuurwiel werkt in harmonie samen met beide schermen in de Fabia. Nieuw op de Fabia is een Climatronic airconditioning met twee klimaatzones en luchtstromingen achterin de auto. LED-ambienteverlichting, een verwarmd stuur en voorruitverwarming zijn nu ook beschikbaar. Voorheen waren deze luxe functies alleen verkrijgbaar op de auto's in het hogere segment. 

Simply Clever

De Simply Clever-oplossingen van Škoda zijn inmiddels bekend, maar nog steeds even bijzonder. In de Fabia is bijvoorbeeld de rugleuning van de passagiersstoel neerklapbaar en is de zonwering van het panoramadak uitneembaar. Onder de bagageruimte bevindt zich een opbergcompartiment dat erg handig is voor bijvoorbeeld jassen. De passagiers achterin kunnen gebruik maken van de handige vakjes die in de rugleuning van de voorstoelen zijn geplaatst, hierin kunnen zij bijvoorbeeld hun smartphone in kwijt. De leesverlichting achterin is ook door de bestuurder in te schakelen en de uitneembare bekerhouder is een nieuwe feature in de Fabia. 

Efficiëntie

De Fabia kan geleverd worden met twee benzinemotoren van de nieuwe EVO-generatie die beide voldoen aan de Euro 6d-emissienorm. De 1.0 TSI-motoren hebben een vermogen van 70 kW/95 pk of 81 kW/110 pk. De 95 pk-sterke Fabia wordt standaard geleverd met een handgeschakelde transmissie met vijf versnellingen. De krachtigere benzinemotor beschikt automatische over een handgeschakelde zesbak of een zeventraps automatische DSG-transmissie. 

Connectiviteit features

Even wat feiten op een rijtje:

  • Altijd online door de standaard ingebouwde eSIM
  • Toegang tot Škoda Connect online diensten en internetradio
  • Drie infotainmentsystemen: Swing met een 6,5 touchscreen, Bolero met een 8 inch touchscreen en Admundsen met een 9,2 inch touchscreen
  • Optioneel met stemassistent 'Laura' die 15 verschillende talen verstaat
  • Apple Carplay en Android Auto beschikbaar
  • Smartphones draadloos te koppelen met Bluetooth voor handsfree bellen
  • Surround Sound Speakers

  • Draadloos opladen met de Phone Box
  • Standaard twee USB-C aansluitingen, optioneel uit te breiden tot 5 aansluitingen (met een binnenspiegelaansluiting voor de dashcam)
  • Actuele weer- en nieuwsberichten continue beschikbaar
  • Standaard beschikking over eCall (automatische noodoproepen bij een ongeval)
  • Functies op afstand bedienbaar met de MyŠkoda-App en het Škoda Connect-webportal.

Veiligheid

De veiligste Fabia ooit staat op het MQB-A0-platform dat zich kenmerkt door zijn robuuste structuur en de mogelijkheid tot het bieden van veel veiligheids- en assistentiesystemen. Travel Assist is voor het eerst beschikbaar, hiermee werkt de Adaptive Cruise Control (ACC) en Lane Assist samen om de Fabia bij snelheden tot 210 km/u automatisch afstand te laten houden tot voorliggers. Het systeem houdt de Fabia ook nog eens automatisch binnen de wegmarkeringen. Side Assist, dat de dode hoek wegneemt, is toegevoegd. Park Assist helpt de bestuurder de Fabia overal in de kleinste ruimtes te parkeren. Manoeuvre Assist detecteert bij inparkeren eventuele obstakels en kan op basis daarvan automatisch een remactie uitvoeren. Verkeersbordherkenning en Front Assist zijn ook nieuw op de Fabia. 

November bij Huiskes-Kokkeler

In november vindt de officiële introductie plaats. Prijzen, beschikbaarheid en specificaties worden in aanloop naar de introductie bekend gemaakt. Tot die tijd kunt u zich inschrijven voor al het nieuws rondom de Fabia, klik op de 'Blijf op de hoogte'-button!