Eerste Caddy ‘Made in Polen’ verliet 20 jaar geleden de fabriek in Poznań

In de vroege herfst van 2003 bracht Volkswagen Bedrijfswagens de derde generatie van de Volkswagen Caddy op de markt tijdens de BedrijfsautoRAI in Amsterdam. Slechts enkele weken later, op 12 november van datzelfde jaar, begon de productie van deze compacte bestelwagen in Poznań (Polen). Dit markeerde het begin van een indrukwekkend succesverhaal voor zowel de fabriek als het model zelf. In de afgelopen jaren zijn er meer dan 2,6 miljoen exemplaren van de Caddy met hoog dak van de productielijn gerold in deze fabriek, gelegen in het westen van Polen.

Toen Volkswagen Bedrijfswagens in 1993 begon met de productie van auto's in Poznań, kon niemand vermoeden dat deze locatie zou uitgroeien tot de grootste autofabriek in Polen, de voornaamste werkgever in de regio en de enige fabriek wereldwijd waar de Caddy werd gebouwd. In de beginjaren concentreerde de fabriek in Antoninek bij Poznań zich hoofdzakelijk op de assemblage van diverse merken binnen het concern. Echter, Volkswagen breidde de faciliteit gestaag uit, zodat in de loop der jaren niet alleen de assemblage, maar ook de volledige fabricage van voertuigen hier plaatsvond.

poznan.jpg

“Made in Polen”

Poznań markeerde een cruciale ontwikkeling in de geschiedenis van de fabriek met de bijzondere onthulling van de allereerste Caddy. Volkswagen Bedrijfswagens had besloten om de productie van de derde generatie Caddy volledig aan Polen toe te vertrouwen. Op een historisch moment, op 12 november 1993, toen rolde de eerste Caddy met trots het productieproces uit, die werd voorzien van het label 'Made in Poland'. Deze mijlpaal-Caddy droeg vol trots de inscriptie 'Jestem z Poznania!' ('Ik kom uit Poznań!') op zijn zijde. Dit moment markeerde het begin van een nieuw tijdperk voor de fabriek en voor de Caddy-productie in Polen.

mijlpaal-caddy3

Productie in stroomversnelling

"Het jaar 2003 markeerde een keerpunt voor Volkswagen Bedrijfswagens in Poznań. Onze fabriek en toegewijde medewerkers bewezen hun bekwaamheid en vastberadenheid om de productie van een van Volkswagen Bedrijfswagens' meest cruciale modellen op zich te nemen," benadrukt Stefanie Hegels, de voorzitter van de Raad van Bestuur van Volkswagen Poznań. "Met de opvolgende productie van de derde, vierde en vijfde generatie modellen, hebben we deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. We hebben voortdurend geïnvesteerd in uitbreiding en automatisering van onze fabriek, wat heeft geleid tot aanzienlijke groei in ons personeelsbestand."

4egeneratiecaddy

71 Caddy-markten

In de afgelopen twee decennia heeft de fabriek een indrukwekkend aantal van meer dan 2,6 miljoen Caddy's van de band laten rollen. Het jaar 2020 markeerde het begin van de productie van de huidige vijfde generatie, die in maar liefst 71 markten wereldwijd wordt aangeboden. Naast de standaardversie in diverse carrosserievarianten, rolt de fabriek ook de verlengde Caddy Maxi en de avontuurlijke Camper Caddy California van de productielijn in Poznań. Wat betreft de veelzijdigheid, kunnen klanten kiezen uit maar liefst zeven verschillende motorvarianten en heeft u de vrijheid om te selecteren uit een indrukwekkende palet van maar liefst 69 carrosseriekleuren.

5egeneratiecaddy

Officieel al uit 1979

De oorsprong van de Volkswagen Caddy bevindt zich in het jaar 1979, toen de eerste stappen werden gezet in de ontwikkeling van een compacte pick-up, die oorspronkelijk bekend stond als de Rabbit Pickup en gebaseerd was op de Volkswagen Golf. Deze initiatieven waren gericht op het betreden van de Noord-Amerikaanse automarkt. Na enkele jaren van evolutie en ontwikkeling begon de productie van de Caddy in Europa in 1983, waarmee een nieuw tijdperk werd ingeluid voor Volkswagen Bedrijfswagens.

3egeneratiecaddy

Generaties door de jaren heen

In 1995 onthulde Volkswagen Bedrijfswagens de tweede generatie van de Caddy, die nu gebaseerd was op de Volkswagen Polo, waardoor het model een nog breder publiek kon aanspreken. Dit was slechts het begin van de evolutie van de Caddy-familie, want in 2003 werd de derde generatie gelanceerd, die het segment van compacte bedrijfswagens benadrukte.

Het verhaal van de Volkswagen Caddy is nauw verweven met de stad Poznań, waar de productie plaatsvindt. Deze samenwerking heeft al twee decennia lang succesvolle vruchten afgeworpen en is een belangrijke pijler geworden in de geschiedenis van dit geliefde model.