Meest succesvolle in zijn segment

De Volkswagen Crafter staat bekend als een van de meest innovatieve en succesvolle bedrijfswagens in zijn klasse. Tot en met het einde van vorig jaar zijn er al meer dan 354.000 exemplaren van de huidige generatie verkocht. Of u nu kijkt naar de gesloten bestelwagen, de pick-up, de chassis cabine, de Grand California camperversie, of zijn rol als basis voor opbouwvarianten van externe fabrikanten, de Crafter maakt altijd indruk. Volkswagen Bedrijfswagens heeft nu de vernieuwde Crafter geïntroduceerd, waarbij zowel de software als hardware naar een nieuw niveau zijn getild. Vooral het dashboard heeft een volledige make-over ondergaan, en de grote bestelwagen is nu uitgerust met state-of-the-art infotainmentsystemen. Daarnaast zijn er nieuwe toevoegingen zoals de Digital Cockpit, een multifunctioneel stuurwiel, een elektronische parkeerrem en diverse assistentiesystemen. De definitieve specificaties en prijzen worden in april 2024 verwacht.

Karsten Franz, hoofd Technische Ontwikkeling bij Volkswagen Bedrijfswagens, benadrukt: "We hebben de elektronica-architectuur van de Crafter gemoderniseerd om een nieuwe generatie infotainment-, assistentie- en comfortsystemen te integreren. Dit plaatst de Crafter in de voorhoede als de meest geavanceerde bedrijfswagen in zijn klasse."

Nieuw infotainmentsysteem

Het interieur van de Crafter heeft een opvallend detail: het infotainmentdisplay. Dit scherm is nu beschikbaar in twee formaten, 10,3 inch en optioneel zelfs 12,9 inch. Deze is gebaseerd op het nieuwste modulaire infotainmentsysteem. Het scherm is vrijstaand geplaatst en biedt een geheel nieuwe grafische interface en slimme menu-navigatie, eerder geïntroduceerd in de nieuwe ID. Buzz (Cargo) met lange wielbasis. Er zijn twee permanente touch bars op het scherm te vinden, met een nieuwe knop voor directe toegang tot het hoofdmenu naast de bovenste balk. De onderste touch bar bevat nu functies voor airconditioning en optionele stoelverwarming, met verlichte touch sliders voor temperatuur- en audiovolumeaanpassingen. Daarnaast is er een nieuw online spraakbedieningssysteem dat reageert op natuurlijke stemcommando's.

Digital Cockpit

Voor de eerste keer komt de Crafter met geavanceerde digitale instrumenten. De Digital Cockpit is nu een standaard feature en biedt bestuurders de mogelijkheid om met een speciale View-knop op het nieuwe multifunctionele stuurwiel verschillende schermweergaven te kiezen en deze naar eigen wens aan te passen. Naast de meest belangrijke informatie, zoals snelheid en actieradius, bieden de verschillende weergaven tal van menu's en informatiedisplays, waaronder navigatie, telefoon en mediabibliotheek. Al deze functies zijn gemakkelijk toegankelijk via de knoppen op het multifunctionele stuurwiel.

Elektronische bedieningselementen

De Crafter heeft een frisse look gekregen met een elektronisch bediende parkeerrem, waardoor er meer ruimte is naast de bestuurdersstoel en verbeterde toegang naar achteren. De nieuwe keuzehendel voor de transmissie is geïnspireerd op de ID. Buzz-stijl en de automatische versnellingsbakuitvoeringen hebben nu zelfs een drankjeshouder in de middenconsole. Bedieningselementen en ventilatieroosters zijn opnieuw ontworpen en verplaatst, en de Crafter biedt nu USB-C interfaces en draadloos opladen voor smartphones. Bovendien is er een handige USB-C aansluiting boven de voorruit, waardoor apparaten zonder storende kabels in de buurt van de bestuurder of passagier kunnen worden gebruikt.

Laat u assisteren

Met de nieuwste Crafter brengt Volkswagen Bedrijfswagens een uitgebreid scala aan assistentiesystemen naar voren. Voor voertuigen met een toegestane maximum massa van meer dan 3,5 ton (N2) wordt nu standaard dodehoekdetectie aangeboden, die u waarschuwt voor voetgangers, fietsers en scooterrijders in de dode hoek aan de bijrijderskant bij stadsverkeer (0-30 km/u). Ook nieuw en standaard voor deze categorie zijn een wegrij-assistent, die de bestuurder informeert over obstakels voor de Crafter bij het wegrijden, én een remfunctie bij het afslaan, die de Crafter vertraagt bij tegenliggend verkeer. Deze systemen kunnen als optie worden toegevoegd voor voertuigen tot 3,5 ton (N1).

Tevens zijn Front Assist (met autonome noodstopfunctie inclusief fietsers- en voetgangersdetectie), Lane Assist (voor het behouden van de rijstrook), Dynamic Road Sign Display en akoestische Park Distance Control achter de auto nu standaard. Voor het eerst is Travel Assist beschikbaar als optie voor de Crafter, waarbij Adaptive Cruise Control ACC en Lane Assist worden gecombineerd om lange ritten gemakkelijker en veiliger te maken. Bovendien maakt Emergency Assist, dat automatisch remt en manoeuvreert naar de kant van de weg om tot stilstand te komen, zijn debuut in de Crafter in combinatie met Travel Assist. Deze nieuwe reeks standaard en optionele assistentiesystemen tilt de Crafter naar een hoger niveau en vereenvoudigt het dagelijkse werk voor bestuurders aanzienlijk.

Veel keuze in uitvoeringen

De vernieuwde Crafter biedt een uitgebreid assortiment carrosserievarianten, wat de Crafter een sterk model maakt. U kunt kiezen uit diverse configuraties, waaronder gesloten bestelwagens, enkele en dubbele cabines zoals de Crafter Pick-up en de Crafter Chassis Cabine. Bovendien zijn er opties in termen van gewichtsklassen (tot 5.500 kg totaalgewicht), wielbases (3,64 en 4,49 meter) en lengtes (6,0 tot 7,4 meter). De Crafter blijft ook flexibel met keuzes voor drie dakhoogtes (2,40 tot 2,83 meter) en aandrijfsystemen, waaronder voorwiel-, achterwiel- en vierwielaandrijving. 

Naast de vertrouwde handgeschakelde zesversnellingsbak en achttraps automaat voor bepaalde modellen met aandrijving, is er nu ook een nieuwe achttraps automatische versnellingsbak beschikbaar voor varianten met achterwielaandrijving. De krachtige viercilinder turbodieselmotoren leveren vermogens variërend van 103 kW (140 pk) tot 130 kW (177 pk), waarmee ze zowel voldoen aan light duty- als heavy duty-emissierichtlijnen, waardoor Volkswagen Bedrijfswagens aan diverse klantbehoeften kan voldoen, zelfs voor voertuigen met een aanzienlijk gewicht.