iba-8447-zuschnitt1

Autonoom rijdende ID. Buzz gepresenteerd op IAA Mobility

Volkswagen Bedrijfswagens heeft op de vooravond van de IAA Mobility 2021 in München een prototype onthuld van de ID. Buzz AD (Atonomous Drive). Dit prototype is één van de testauto's van het zelfrijdende productiemodel, dat vanaf begin 2025 te bewonderen in de straten van Hamburg.

De Volkswagen Groep ondergaat een transformatie van autofabrikant naar een toonaangevende, software-gestuurde wereldwijde mobiliteitsprovider," aldus CEO Dr. Herbert Diess. 

Het vele testen

Op dit moment wordt er veel getest met de ID. Buzz AD prototypen, onder meer in München. Argo AI, dat zich ontfermt over het zelfbesturingssysteem, heeft een systeem gecreëerd bestaande uit software, sensoren en computerplatforms om de omgeving voor 360 graden te kunnen monitoren. Denk hierbij aan voorspellen en detecteren van acties van voertuigen, fietsen en voetgangers. Ook stuurt het systeem de stuurinrichting, motor en remsysteem aan. “Een omgevingsherkenningssysteem met zes lidars, elf radars en veertien camera's, verdeeld over de gehele auto, kan veel meer vastleggen dan een menselijke bestuurder vanaf zijn bestuurdersstoel kan,” legt Christian Senger, hoofd Autonomous Driving bij Volkswagen Bedrijfswagens, uit. 

Het testen vindt plaats in het Argo AI-ontwikkelingscentrum in Neufahren, dichtbij München. Tevens bezit Argo over twee testcircuits van negen hectare, waarbij vrijwel alle verkeersituaties worden getest die kunnen voorkomen in Europa

Ridepooling-dienst vanaf 2025

MOIA, dochterbedrijf van Volkswagen Bedrijfswagen, neemt het derde onderdeel qua autonome mobiliteitsdienst onder zich. Naast dat de autonome auto en bijbehorende systemen zijn ontwikkeld, is de mobiliteitsdienst en wagenparkbeheer van groot belang. MOIA staat bekend om haar vele ervaring en sterke groei in korte tijd. Zo is MOIA uitgegroeid tot Europa's grootste, volledig elektrische ridepooling-dienst. Vanaf begin 2025 zal MOIA de eerste gebruiker worden van de autonoom rijdende ID. Buzz, waarbij het dochterbedrijf haar utonome ridepooling-dienst aanbiedt in Hamburg.