AI

AI (Artificial Intelligence), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, heeft een steeds grotere invloed op de wereld. Intelligente software maakt alles ook makkelijker en assisteert ons bij heel veel dingen, ook als het gaat om auto’s. Volkswagen tilt AI naar een hoger niveau door de auto’s zelf slimmer te maken, maar ook om de doorstroming van het verkeer verder te verbeteren.

In de staat Indiana uit de Verenigde Staten bevindt zich een middelgrote stad (Carmel) die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het verbeteren van de verkeersstromen. Volkswagen analyseert hier namelijk mobiliteitsgegevens om deze met kunstmatige intelligentie te begrijpen en deze verder te verbeteren. Hiervoor wordt eigen software gebruikt die eigenlijk is ontwikkeld voor de productieafdeling van Volkswagen. Markus Zarbock, hoofd technologie bij het Smart.Production:Lab van de Volkswagen Groep, vertelt hoe deze kunstmatige intelligentie (AI) kan worden gebruikt om het verkeer beter te kunnen laten doorstromen.

Out of the box: niet in de fabriek, maar op de openbare weg

De intelligente technieken en software worden in eerste instantie voor de productie van auto’s gebruikt, met als resultaat de producten zoals Volkswagen Vision Workbench (VW²): software die beelden herkent en verwerkt. “Oorspronkelijk ontwikkelden we VW² voor visuele kwaliteitscontrole in onze productie en logistiek”, legt Zarbock uit. “Collega’s kunnen hier snel controleren of de materiaalvoorraden er allemaal zijn en of de labels correct zijn aangebracht.” Toch kan er meer met VW²: er is een onderzoeksproject gestart in samenwerking met de stad Carmel in de VS, waarbij onderzoekers van Volkswagen de software gebruiken voor een analyse van het verkeer. Hierbij registreert de software de verkeersstroom in de stad via camera’s, waardoor er een hele boel data wordt verzameld. Kunstmatige intelligentie analyseert dit en helpt de infrastructuur te optimaliseren.

Herkennen is vooruitkijken

Toch brengen de nieuwe stedelijke omgeving wel uitdagingen met zich mee voor de software. “De fabriek is een zeer gecontroleerde omgeving, waarin alles makkelijk te voorspellen is wat er zal gebeuren. Gaat het om verkeer op de openbare weg, dan kunnen er natuurlijk onvoorspelbare gebeurtenissen plaatsvinden, zoals een dier dat de weg oversteekt. Daar was ons algoritme niet op geprogrammeerd, waardoor het ontwikkelingsteam naar afbeeldingen van dieren zocht en deze zodoende leerde te herkennen. Dit helpt ook de stad om gebieden inzichtelijk te krijgen waar wilde dieren regelmatig de weg oversteken, maar ook zelfs om de waarnemingen van dieren in de toekomst door te geven aan voertuigen die het betreffende gebied binnenrijden. Zo helpt kunstmatige intelligentie ook om vooruit te kijken en gevaar te voorkomen, waardoor de verkeersstroom wordt bevorderd.

Verkeersinnovaties

Carmel speelde altijd al een belangrijke rol als het gaat om bijzondere innovatie. In 1924 werden hier bijvoorbeeld de eerste elektrische verkeerslichten in de VS geplaatst. Tevens heeft deze stad meer dan 140 rotondes het meeste van heel de Verenigde Staten. Momenteel heeft deze stad ruim 100.000 inwoners, terwijl dat dertig jaar geleden een kleine 25.000 inwoners waren. Deze snelle bevolkingsgroei verhoogt ook de vraag naar nieuwe stedenbouwkundige planning.

Meer dan alleen stedenbouwkunde

De technici van Volkswagen voorzien Carmel van een dashboard waarin met grafieken en kaarten verkeersbewegingen worden weergegeven. Naast stedenbouwkundigen profiteren ook politie en brandweer van de verkregen data. Om de tien seconden worden de beelden geüpdatet en, waardoor het verkeer praktisch realtime in beeld wordt gebracht. “Dit is een enorme hulp in specifieke verkeerssituaties, zoals grootschalige evenementen of openbare noodsituaties”, verklaart Zarbock. Hulpverleners kunnen nu sneller reageren op incidenten op het moment dat deze zich nog voordoen, bijvoorbeeld bij plotselinge samenscholingen van mensen en natuurlijk ook verkeersongelukken.

De mobiliteit van de toekomst kent veel onzekerheden, maar als het aan Volkswagen ligt speelt AI een belangrijke rol om verkeersdoorstroming te bevorderen en zonder oponthoud te genieten van alle voordelen van Volkswagen.