Samenwerking met Shell

Volkswagen Group en Shell Duitsland werken nauw samen om een grootschalige uitbreiding van de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s te realiseren. Het eerste succes is inmiddels al geboekt met de opening van de eerste innovatieve 150 kW Elli Flexpole-lader bij het Shell tank- en laadstation in Göttingen. Dit laadstation van Volkswagens paraplumerk Elli heeft een batterijopslagsysteem waarmee zelfs aansluiting op een laagspanningsnet mogelijk is. Dankzij deze nieuwe technologie kunnen de laadstations eenvoudig en flexibel worden geïnstalleerd en wordt het laadnetwerk snel uitgebreid.

innovatiefflexpole-laadstationvanvolkswagenhelptrealisatievanlaadnetwerkversnellen-2

Vertraging in de uitbreiding

De Duitse regering heeft het streven om in 2030 minimaal een miljoen oplaadpunten beschikbaar te hebben gemaakt voor bestuurders van elektrische voertuigen. Echter loopt de geplande uitbreiding van de laadinfrastructuur vertraging op, aangezien er een tekort is aan speciale transformatoren. Hier stellen de 900 Duitse distributienetbeheerders ook nog eens verschillende eisen aan. 

De nieuwe Flexpole-laadoplossing van Elli zorgt ervoor dat de obstructie voor het snelle uitbreiden van het laadnetwerk meer afneemt. De Flexpole-laders kunnen met hun geïntegreerde accusysteem direct op het laagspanningsnet worden aangesloten en er geen speciale transformator nodig is. Dit zorgt er ook voor dat de installatietijd behoorlijk minder wordt. De Flexpole-laadstations maken een laadsnelheid tot 150 kW mogelijk, waardoor deze nog niet voor alle elektrische voertuigen geschikt is. Toch kunnen bepaalde voertuigen met een Flexpole worden opgeladen dat er binnen 10 minuten een actieradius tot 160 kilometer wordt toegevoegd aan de accu.

Volkswagen Group Technology als initiatiefnemer

Volkswagen Group Technology heeft met haar merk Elli een afdeling die zich bezighoudt met de brede activiteiten op het gebied van batterijen, laden en e-componenten. Daarnaast ondersteunt deze afdeling alle merken binnen de Volkswagen Groep als technologieleverancier voor de voertuigen. Momenteel biedt het mobiliteitsmerk Elli nu al toegang tot het grootste laadnetwerk van Europa met ongeveer 500.000 laadpunten van ongeveer 950 aanbieders in 28 landen.

Volkswagen Groep wil ook zijn pijlen richten op het aanbieden van intelligente laad- en energie-ecosystemen. Hierbij hebben zij het doel om tegen 2025 een wereldwijd netwerk van in totaal 45.000 high-power oplaadpunten (HPC) met een vermogen tot 350 kW aan te bieden. Eind vorig jaar had de Groep met zijn dochterondernemingen in Europa (IONITY, Ewiva en strategische partners BP en Iberdrol), de Verenigde Staten (Electrify America) en China (CAMS) in totaal al rond de 15.000 snellaadpunten op het net aangesloten. Tegen het einde van 2023 zijn naar verwachting ongeveer al 10.000 HPC-oplaadpunten beschikbaar in Europa en over de hele wereld wel 25.000.