Meer dan 200.000 kilometer

Een paar jaar geleden lanceerden Volkswagen Groep en de Griekse overheid een ambitieus project op het eiland Astypalea. Het doel was om volledig over te schakelen op elektrische mobiliteit, digitale mobiliteitsoplossingen en groene energie. Astypalea diende hierbij als een inspirerend voorbeeld van slimme en duurzame mobiliteit. De eerste resultaten laten zien dat de start goed is: zowel de eilandbewoners als toeristen maken veelvuldig gebruik van de nieuwe digitale mobiliteitsdiensten. Ongeveer 25% van de eilandbewoners kiest ook regelmatig voor de ASTYBUS ridesharing-service, wat een groot succes is. In slechts twaalf maanden heeft ASTYBUS meer dan 200.000 klantkilometers geregistreerd. Bovendien gaat de elektrificatie van het wagenpark op Astypalea snel vooruit: vrijwel alle nieuw geregistreerde auto's op het Griekse eiland zijn volledig elektrisch.

e-mobilityopastypalea8

Toename van e-voertuigen in hoog tempo

Astypalea wordt sterk ondersteund door de Volkswagen-groep, die hun expertise en modellen van Volkswagen, Volkswagen Bedrijfswagens, Ducati en SEAT MÓ heeft ingezet. De inspanningen om de mobiliteit op het eiland te verbeteren zijn grotendeels afgerond. Er zijn opvallende ontwikkelingen geweest, waaronder de uitbreiding van openbare laadinfrastructuur, speciale subsidies voor particuliere klanten en bedrijven, de elektrificatie van dienstvoertuigen zoals politievoertuigen en luchthavenvervoer, en de introductie van mobiliteitsdiensten zoals ASTYBUS en astyGO. Het aantal elektrische voertuigen op Astypalea is al in korte tijd gestegen van nul naar 84, wat een geweldige prestatie is.

e-mobilityopastypalea15

Van bus tot Buzz

ASTYBUS heeft de traditionele buslijn op Astypalea vervangen en biedt nu het hele jaar door een uitgebreide service aan, zodat er meer plaatsen op het eiland verbonden worden. Afhankelijk van het seizoen worden er maximaal vijf ID. Buzz-modellen ingezet. Bovendien kunnen eilandbewoners en toeristen via astyGO gebruikmaken van ID.-modellen van Volkswagen, e-scooters van SEAT MÓ en e-bikes van Ducati. Het boeken van deze voertuigen is eenvoudig met behulp van de astyMOVE-app op uw smartphone.

e-mobilityopastypalea10

Mentaliteit is veranderd

In de komende twee decennia zal Volkswagen Groep vergelijkbare positieve veranderingen in andere delen van Europa ervaren, zoals die van het Astypalea-project. Maik Stephan, hoofd Business Development van de Volkswagen Groep zegt hierover het volgende: “Het is opmerkelijk om te zien hoe de mentaliteit van mensen is veranderd, van aanvankelijke scepsis naar positieve goedkeuring. Dit toont aan dat snelle transformatie haalbaar is wanneer bedrijven, politiek en de samenleving samenwerken."

e-mobilityopastypalea4

3,5-megawatt zonnepark in 2024

Astypalea boekt grote vooruitgang in de vernieuwing van de energievoorziening, met de geleidelijke overgang naar lokaal geproduceerde hernieuwbare energie. De bestaande zonnecentrales voorzien al de huidige elektrische vloot van groene stroom. Binnenkort zal er een hybride energiesysteem worden gebouwd, bestaande uit een zonnepark met een capaciteit van 3,5 megawatt en een batterijopslagsysteem. Dit systeem zal naar verwachting in 2024 zijn opwachting gaan maken en zal 100% van de energiebehoefte van het eiland voor e-mobiliteit dekken, evenals tot 60% van de algemene totale energievoorziening. Rond 2026 zal het energiesysteem verder worden uitgebreid en zal het zelfs voorzien in ongeveer 80% van de totale energievraag. Dit betekent een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot, aangezien het eiland voorheen voornamelijk afhankelijk was van dieselgeneratoren die jaarlijks tot 5.000 ton CO2 uitstootten.

e-mobilityopastypalea12

Veel waardering voor e-mobility-initiatieven

Uit wetenschappelijk onderzoek binnen dit hele project is gebleken dat er veel steun is voor de e-transformatie op Astypalea. Maar liefst 80% van de bewoners staat positief tegenover e-mobiliteit en mobiliteitsdiensten, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van de eerste enquête in 2021. Dit onderstreept tevens het belang van het verstrekken van relevante informatie over nieuwe technologieën en diensten. De ridesharing-service ASTYBUS wordt zeer gewaardeerd, met een score van maar liefst 97%. Vooral het flexibele gebruik en de lage tarieven worden hoog gewaardeerd. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat kosten een doorslaggevende factor zijn bij de overstap naar elektrische auto's op Astypalea. Tegelijkertijd wordt de laadinfrastructuur niet langer als een obstakel gezien. Of dit ook naar West-Europa gaat komen, is afwachten. Voor nu wordt het nog kleinschalig ingezet