greenmountain

Volkswagen wil tegen 2027 de datacenters klimaatneutraal hebben

Wederom brengt Volkswagen grotendeels de dataverwerking onder bij Green Mountain, een Noorse operator van CO2-neutrale datacenters. Hierdoor is een kwart van de datacenteractiviteiten over de hele wereld van de Volkswagen Groep nu al klimaatneutraal, wat resulteert in een jaarlijkse CO2-besparing van 10.000 ton. Volkswagen streeft ernaar om tegen 2027 alle datacenters klimaatneutraal te laten opereren.

3 jaar eerder dan gepland

In de Europese Green Deal stond dat Europese datacenterexploitanten tegen 2030 klimaatneutraal zouden gaan functioneren, maar Volkswagen heeft besloten om deze doelen drie jaar naar voren te schuiven. Om naar de doelen toe te werken, heeft Volkswagen haar datacenteractiviteiten recent uitgebreid bij Green Mountain, een Noorse exploitant van CO2-neutrale datacenters. Bij Green Mountain draaien alle servers op 100% hernieuwbare elektriciteit die is opgewekt door waterkracht. Daarnaast worden deze op natuurlijke wijze gekoeld door het water uit het aangrenzende fjord.

Duurzame IT-strategie

Volkswagen neemt deze ingrijpende maatregel vanwege het aandeel van 3% van de IT-sector wat betreft de de wereldwijde CO2-uitstoot. Hierbij hebben datacenters de belangrijkste rol op zich genomen. Een duurzame IT-strategie is dan ook van groot belang om aan de stijgende vraag naar rekenkracht en dataopslag te voldoen. Dit is vooral nodig om de “NEW AUTO-strategie” van de  Volkswagen Groep mogelijk te maken. 

db2021al00620-large1

In totaal 6 datacenters

De samenwerking tussen Volkswagen en Green Mountain startte in juni 2019, in Telemark (Noorwegen). Volkswagen Groep kon n u alle benodigde rekenkracht en dataopslag voor bijvoorbeeld crashtestsimulaties uitbesteden, om zo capaciteit vrij te maken in de eigen datacenters voor andere bedrijfstoepassingen. Wereldwijd beschikt Volkswagen over zes datacenters in totaal, waarvan drie in Wolfsburg, twee in Noorwegen en één in Singapore.

Koeling van de energie

Inmiddels draait een kwart van de wereldwijde rekenkracht voor Volkswagen al CO2-neutraal, dat komt door de nieuwste uitbreiding in het SVG1-Rennesøy datacenter van Green Mountain. Die uitbreiding zorgt voor een jaarlijkse CO2-besparing van 10.000 ton. Het nieuwe grote datacenter van Green Mountain, dat nu 22.600 m2 is, was voorheen een zwaarbeveiligde NAVO-munitieopslag en heeft op termijn een capaciteit van 2 keer 26MW, waarvan Volkswagen momenteel 3MW gebruikt. De SVG1-Rennesøy maakt voor koeling gebruik van het aangrenzende fjord dat 100 meter diep is en het hele jaar een constante watertemperatuur heeft van 8 graden Celsius. Bij traditionele datacenters is deze koeling goed voor 40% tot 80% van de benodigde elektriciteit.

De weg naar netto CO2-neutraal

In Noorwegen is 98,9% van de elektriciteitsproductie hernieuwbaar, waarbij het grootste deel wordt opgewekt uit waterkracht. Waterkracht heeft een minimale impact op de ecologische voetafdruk. De Volkswagen Groep was overigens in 2018 de eerste autofabrikant die zich toelegde op het klimaatakkoord van Parijs. De Groep wil tegen 2050 netto CO2-neutraal zijn en de uitstoot van haar kernactiviteiten tegen 2030 al met 30% hebben gereduceerd. Momenteel is al meer dan 90% van de externe stroomvoorziening voor de Europese productievestigingen van het autoconcern afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen.