Symptomen van een versleten koppeling:

Heeft u een handgeschakelde auto en schakelt uw versnellingsbak moeizaam? Knarsend geluid tijdens het schakelen (bij vrijwel alle versnellingen)? Wordt het koppelingspedaal zwaarder of zit dit pedaal hoger/lager dan voorheen? Versnelt uw auto nauwelijks of traag wanneer u gas geeft, terwijl het toerental wel toeneemt? 

Dan kan het zijn dat onderdelen van uw koppeling versleten zijn. Lees meer op deze pagina.

Over de koppeling

De koppeling bestaat hoofdzakelijk uit 3 belangrijke onderdelen: koppelingsplaat, drukgroep en druklager. Deze 3 onderdelen zijn allemaal aan slijtage onderhevig. Bij het "vervangen van de koppeling" zal dan ook in veel gevallen niet alleen de koppelingsplaat worden vervangen, maar ook de drukgroep en het druklager.

Wanneer er té lang doorgereden is met een versleten koppeling, zal ook een extra onderdeel vervangen moeten worden: het vliegwiel. Merkt u symptomen van een versleten koppeling? Wacht dan niet te lang met de reparatie/vervanging!

Wist u dat...

...een koppeling zorgt voor de overbrenging tussen de motor en handgeschakelde versnellingsbak? Bij het koppelen en ontkoppelen ontstaat een kort moment waarop de koppelingsplaat slipt om geleidelijk en soepel de overbrenging tot stand te brengen. Dit korte moment van slippen zorgt ervoor de dat koppelingsplaat slijt (en dus frictiemateriaal verliest). Op een gegeven moment is er teveel frictiemateriaal verdwenen, waardoor de koppelingsplaat versleten is en bij het optrekken zal blijven slippen; dit is tijdens het optrekken te merken doordat het toerental toeneemt terwijl de auto niet evenredig versnelt.

Slijtage aan de koppeling zal sneller ontstaan bij auto’s die veel in de stad of in de file rijden.

Niet alleen de koppelingsplaat, maar ook het druklager en de drukgroep zijn slijtagedelen. Zo zal de veerwerking van de drukgroep (die er voor zorgt dat de koppelingsplaat stevig ingeklemd zit tijdens het rijden, en de koppelingsplaat loslaat tijdens het schakelen) zal afnemen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van het vervangen van een koppeling zijn afhankelijk van het merk, model en bouwjaar van uw auto. Wij controleren graag of u te maken heeft met een versleten koppeling en maken graag vrijblijvend een passende offerte. 

Werkplaats-monteur_4

Werkplaatsafspraak maken

NIEUW: plan telefonisch uw afspraak in via Jan

Plan uw afspraak in bij 'Jan', onze digitale assistent. Het werkt heel simpel en u kunt 24/7 een afspraak plannen via de telefoon. Probeer het uit en bel nu met Jan. Direct na het maken van de afspraak ontvangt u een reserveringsbevestiging via SMS.

Binnen 3 minuten telefonisch een afspraak plannen
Altijd bereikbaar, 24/7
Direct een SMS-bevestiging
Neemt altijd op, dus geen telefonische wachttijden