In de overgang naar emissievrije mobiliteit maakt Audi gebruik van succesvolle synergieën binnen de Volkswagen Groep. Tijdens deze elektrificatie wordt voortgeborduurd op gezamenlijke autoplatformen als MEB voor onder meer de Q4 e-tron en het PPE-platform (in samenwerking met Porsche) voor de toekomstige Q6 e-tron. Mede dankzij deze samenwerkingen beschikt Audi tegen 2025 over een aanbod van meer dan twintig volledig elektrische modellen.

Vanaf 2026 worden nog enkel nieuwe modellen op de markt gebracht die beschikken over een elektrisch aandrijfsysteem. Tot 2033 wordt de productie van interne verbrandigsmotoren geleidelijk afgebouwd. Deze vooruitblikken tonen aan dat het premiummerk zich volop inzet voor de transformatie naar fabrikant van uitsluitend elektrische auto's. Met als belangrijkste doel: het combineren van individuele mobiliteit en duurzaamheid voor klanten, en tegelijkertijd het vergroten van de winstgevendheid van de onderneming.

Synergieën ondersteunen elektrificatie

De Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron zijn een speerpunt in Audi’s elektrificatiestrategie. Financieel gezien bieden ze Audi-klanten een aantrekkelijke toegang tot de wereld van elektrische premiummobiliteit, dat mede te danken is aan de platformstrategie van de Volkswagen Groep. De Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron worden geproduceerd in het Duitse Zwickau, waar ook de Volkswagen ID.3 en ID.4 de CUPRA Born worden gebouwd. Al deze modellen zijn gebaseerd op het MEB-platform, maar onderscheiden zich van elkaar door hun merkspecifieke eigenschappen.

Emissievrije mobiliteit mogelijk gemaakt

De synergieën binnen de Volkswagen Groep zullen in de toekomst nog meer aan bod komen. “Deze nauwe samenwerking maakt de transitie naar emissievrije premiummobiliteit betaalbaar voor onze klanten en economisch interessant voor ons. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat al onze modellen onmiskenbaar het Audi-DNA in zich blijven dragen en de productielijn verlaten met de voor Audi zo herkenbare premiumkwaliteit,” aldus Peter Kössler, Audi AG bestuurslid voor productie en logistiek.

Het eerstvolgende elektrische model van Audi staat al om de hoek te wachten: de Audi Q6 e-tron. Dit model benut ook de synergieën van de Volkwagen Groep. De Audi Q6 e-tron wordt namelijk gebouwd op het het Premium Platform Electric (PPE), dat in samenwerking tussen Audi en Porsche is ontwikkeld. 

CO2-neutrale productie

In Zwickau, waar de Volkswagen Groep-fabriek is geplaatst, produceren om en nabij de 8.500 medewerkers de huidige elektrische modellen van de Volkswagen Groep. Dit zijn de Volkswagen ID.3 en ID.4, de Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron en sinds kort de CUPRA Born. Naast het feit dat al deze modellen zelf emissievrij rijden, worden ze ook volledig CO2-neutraal geproduceerd.