Audi voert onderzoekt uit naar de maatschappelijke kant van autonoom rijden

De komende revolutie op het gebied van automobiliteit staat in het teken van autonoom rijden. Naar verwachting introduceert Audi tegen 2030 de eerste volledig autonoom rijdende modellen. Voor een succesvolle implementatie van autonome technologie, dient het volledig foutloos te fungeren en is het noodzakelijk om passende politieke en wettelijke kaders te ontwikkelen. Speciaal voor deze ontwikkeling is Audi de SocAlty studie gestart waarbij wetenschappers, politici en economen hun inbreng geven over autonoom rijden en over alle aspecten die ermee gepaard gaan. 

Centraal in het SocAlty-onderzoek staan de onderwerpen: ‘Law and Progress’ waarbij wordt gekeken naar wetgeving, ‘Relationships of trust between human and machine’ gaat in op de ethische kant van autonoom rijden en ‘Networked Security’ focust op de bescherming van (persoonlijke) gegevens en beveiliging van de infrastructuur.

De toekomst van mobiliteit

De komende jaren zal het mobiliteitslandschap verder stijgen in diversiteit. Met name in grotere steden groeien de mogelijkheden van micromobiliteit. Bovendien stijgt de mondiale behoefte aan flexibiliteit. De experts beschouwen de Verenigde Staten als motivator achter de de technologie van autonoom rijden, waarbij China het land is waar deze technologie vlot en in grote hoeveelheden kan worden omgezet. Als innovatie- en productieplaats wordt Europa gepoogd als ideale plek. De Europese klantenrechten en de regulering van databescherming zal als standaard voor de gehele industrie kunnen dienen. 

Bereidheid en sociale invloed

Logischerwijs komen andere bestuurders tegen 2030 autonoom rijdende auto's tegen. Het effect hiervan zal zijn dat bestuurders zich hieraan aanpassen en nieuwe regels leren kennen. Een belangrijk aspect voor het succes van autonome mobiliteit is het vertrouwen van bestuurders en andere weggebruikers. Deze omschakeling en vertrouwenskwestie zal tijd nodig hebben. Wel wordt de bereidheid naar verwachting vergroot dankzij het hoge comfort en de veiligheid die een autonome auto biedt. In de loop der jaren zal de autonome technologie verder verbreden en beschikbaar worden voor meerdere segmenten. Bovendien heeft autonoom rijden en sterke sociale invloed. Diensten worden op aanvraag uitgevoerd en geleverd, terwijl mobiliteit bereikbaarder wordt. Als effect wordt mobiliteit inclusiever en socialer, wat in de maatschappij van groot belang is. Vervoer is namelijk cruciaal als het goed om banen, gezondheidszorg, voedsel etc.

Ethische verantwoordelijkheid

Ook het ethische oogpunt is van groot belang voor de acceptatie van autonoom rijden. Tot de basis van dit onderwerp behoren situaties die veelvoorkomend zijn in de praktijk. Zo dienen vragen te worden beantwoord als: wie is verantwoordelijk tijdens een ongeval? En waar komt de gegenereerde informatie vandaan? De antwoorden op dit soort vragen zijn cruciaal voor het maatschappelijk accepteren van autonoom rijden.

SocAIty en het &Audi Intitiative

Audi wil bijdragen aan het publieke debat op het gebied van autonoom rijden en verantwoordelijk tonen voor deze toekomstige vorm van mobiliteit. Deze studie genaamd SocAlty draagt bij aan het &Audi Initiative, opgezet in 2015. Deze initiatieven zijn gestart met het idee om nieuwe technologieën en kunstmatige intelligentie zoals machine learning te ontwikkelen en uitwisselen, zodat de sociale acceptatie van autonoom rijden wordt vereenvoudigd en verstrekt.

Op de weg naar autonome mobiliteit, is verduurzaming in de vorm van elektrificatie een belangrijk aspect en startpunt. Ontdek onderstaand welke modellen reeds beschikbaar zijn op de weg naar zero emission.