Het nieuwe lid van de e-tron-familie: de Audi e-tron Sportback

20 november 2019

Audi breidt het elektrische gamma uit met de nieuwe Audi e-tron Sportback.

De nieuwe coupé-uitvoering van de elektrische SUV wordt leverbaar als twee vermogensvarianten. De topversie die maar liefst 300 kW aan boostvermogen heeft, beschikt over een actieradius van 446 km volgens de WLTP-norm. In het voorjaar van 2020 staat de marktintroductie van de e-tron Sportback gepland.

Het design van de nieuwe e-tron is een combinatie van een krachtige SUV en de elegantie van een coupé. De afmetingen van de elektrische SUV zijn: 4,90 m lang, 1,94 m breed en 1,62 m hoog. De Sportback is direct als e-tron herkenbaar door de Singleframe-grille, de dorpels en de dagrijverlichtingsignatuur. Wilt u nog meer sportieve kenmerken, ga dan voor de S line-uitvoering. Deze oogt sportiever door de 20 inch lichtmetalen velgen, eigen sportief bumperdesign en in kleur uitgevoerde carrosserie-elementen. U kunt de e-tron Sportback verder personaliseren door middel van stylingpakketten. De e-tron Sportback heeft een primeur door digitale matrix LED-koplampen te laten debuteren. De microspiegels kunnen tot 5.000x keer per seconde bewegen in de chip, hierdoor krijgt u de ultieme verlichting in hoge resolutie die letterlijk meebeweegt met de auto. Een leuke functie is dat u animaties kunt projecteren door middel van de nieuwe digitale matrix LED-koplampen op ondergronden of op muren. 

Een doorsnee auto heeft een CW-waarde van tussen de 0,25 en 0,35. De CW-waarde is een afkorting voor de luchtweerstandscoëfficiënt; hoe lager het getal, hoe beter de auto door de luchtweerstand heen snijdt. De nieuwe Audi e-tron Sportback heeft met het s-line exterieur en de digitale buitenspiegels een CW-waarde van slechts 0,25, wat dus bijzonder weinig is en uiterst efficiënt is als het gaat om het batterijverbruik. De variabele luchtinlaten, de 'aero-wielen' en vlakke wagenbodem dragen bij aan deze lage CW-waarde. 

Twee uitvoeringen

De Audi e-tron Sportback komt net als de reguliere e-tron in twee uitvoeringen: de e-tron Sportback 55 quattro, de meest krachtige uitvoering, en de Audi e-tron Sportback 50 quattro. 

Audi e-tron Sportback 55 quattro is de krachtigste nieuwe SUV coupé en beschikt over een vermogen van 265 KW en een koppel van maar liefst 561 Nm. Het vermogen wordt verdeeld over twee elektromotoren die zich op beide assen bevinden. Het 'electric quattro' vierwielaandrijvingsysteem zorgt ervoor dat de e-tron Sportback 55 quattro in 6,6 seconden naar de 100 km/u schiet. De boost-modus zorgt er tijdelijk voor dat de elektrische SUV een vermogen heeft van 300 kW en een koppel van 664 Nm heeft. Hiermee is van 0 naar 100 km/u in maar 5,7 seconden mogelijk en heeft hij een begrensde topsnelheid van 200km/u. Het accupakket heeft een capaciteit van 95 kW, is goed voor een actieradius van 446 kilometer volgens de WLTP-norm, kan snelladen met 150 kW aan gelijkstroom en is daarmee in een half uur op te laden tot 80%. Gecombineerde energieverbruik in kWh/100 km: 26,0 – 21,9 (WLTP); 22,7 – 20,6 (NEFZ); gecombineerde CO2-emissies in g/km: 0.

De Audi e-tron Sportback 50 quattro heeft een vermogen van 230 kW en een koppel van 540 Nm. Hij accelereert in 6,8 seconden van 0-100 km/u en heeft een topsnelheid van 190 km/u. Volgens de WLTP-norm is een maximale actieradius mogelijk van 347 kilometer. Het accupakket van 71 kW is op te laden met maximaal 120 kW en is ook binnen een half uur op te laden tot 80 procent. Gecombineerde energieverbruik in kWh/100 km: 26,3 - 21,6 (WLTP); 23,9 – 21,4 (NEFZ); gecombineerde CO2-emissies in g/km: 0. 

Volopcomfort en elegantie

De e-tron (Sportback) heeft geen middentunnel. Mede hierdoor en door de grote wielbasis van 2,93 meter is er volop ruimte voor vijf personen. Ondanks dat door de Sportback-uitvoering de daklijn afloopt is de hoofdruimte voor de passagiers achterin maar 20 mm minder dan in de reguliere e-tron. De standaard geleverde adaptieve luchtvering is geen overbodige luxe voor tijdens het rijden, het brengt u namelijk met uiterst comfort van A naar B. De bagageruimte van de e-tron Sportback is maar liefst 615 liter en maar liefst 1.655 liter met een neergeklapte achterbank. De achterklep is uiteraard elektrisch bedienbaar. 

In het interieur valt direct het prachtige scherm van de Audi virtual cockpit op van 12,3 inch die alle informatie in HD toont. De twee naar de bestuurder gerichte touch-displays geven de gebruiker akoestische en haptische feedback. De bestuurder voelt en hoort dus dat hij of zij tijdens het rijden iets bedient. Optioneel is een head-up display verkrijgbaar voor de e-tron Sportback. 

Ultieme connectiviteit

Standaard geleverd op de Audi e-tron Sportback is MMI navigatie plus en DAB+ digitale radio, een wifi-hotspot is ook inbegrepen. Uw ingegeven verkeersroute is altijd realtime, omdat het systeem continue zelf en online routes berekent. Car-to-X-diensten helpen de bestuurder onder meer bij het vinden van een beschikbare parkeerplaats, onder Car-to-X valt ook verkeerslichtinformatie. 

Via de my Audi app kunt u via uw smartphone talloze functies bedienen. U kunt bijvoorbeeld het laadproces van de e-tron monitoren en sturen en u kunt het voorverwarmen of het voorverkoelen van het interieur door middel van de app starten. Optioneel is de Audi connect key beschikbaar. Met een Android-telefoon zijn dan de deuren te openen en kan de motor worden gestart. 

De Audi e-tron wordt gebouwd in de CO2-neutrale fabriek van Audi in Brussel en komt in het voorjaar van 2020 op de Nederlands markt.