Audi Q5 (2)

Vernieuwde Q5 met een wereldprimeur: digitale OLED-achterlichten

De Q5 is één van de meest populaire midsize SUV's in Europa en heeft een flinke update gekregen. De Q-identiteit die Audi al in de vorige vernieuwde modellen heeft laten zien, is ook goed te zien bij de vernieuwde Q5. De singleframe grille oogt vlakker en breder. Samen met de grote luchtinlaten zijdelings heeft het nieuwe front een krachtiger uiterlijk gekregen. De techniek in het interieur en in het exterieur heeft ook een flinke update gekregen. Audi heeft een wereldprimeur met de eerste digitale OLED-achterlichten waarbij je de keuze krijgt uit drie verschillende signaturen, het signatuur van de LED-dagrijverlichting in de koplampen is ook een onder handen genomen. 

Uiteraard is de nieuwe Q5 voorzien van de meest moderne infotainment- en veiligheidsvoorzieningen en blijft hij het sportieve karakter behouden in combinatie met het vele gebruiksgemak. Het interieur oogt licht en ruimtelijk met een in het oog springend, nieuw en vrijstaand MMI-display met akoestische feedback. De draai-drukknop is komen te vervallen door het gebruik van touch- en voicefuncties. Voordeel: er is meer opbergruimte gekomen in het middenconsole. 

Digitale OLED-achterlichten

De digitale OLED-achterlichten zijn enorm efficiënte lichtbundels die een gelijkvormig lichtoppervlak geven. De achterlichtunits bestaan uit drie segmenten, hierdoor is het mogelijk om bij bestelling als klant uit drie verschillende lichtdesigns te kiezen. De coming home en leaving home functie is dan voor elk design specifiek en heeft een eigen animatie. Wanneer in het Audi drive select-systeem 'dynamic' wordt ingeschakeld, veranderen de lichtunits nogmaals van design.

Ruimte genoeg

De vernieuwde Audi Q5 is 1,9 cm langer dan zijn voorganger en heeft nu een lengte van 4,68 meter. Hij is 1,89 meter breed, heeft een hoogte van 1,66 meter en de wielbasis is met zijn 2,82 meter ongewijzigd gebleven. De inhoud van de bagageruimte varieert van 550 tot 1.550 liter. Een verschuifbare achterbank met verstelbare rugleuningen en een elektrisch bedienbare achterklep zijn optioneel. De exterieurverandering hebben bijgedragen aan een betere aerodynamica en de Q5 heeft hierdoor een Cw-waarde van slechts 0,30 gekregen. Dit is ook terug te merken in een zeer stil interieur. 

Audi Q5 interieur (5)

Elke nieuwe Audi Q5 heeft voortaan standaard een centraal staand 10,1 inch MMI-scherm. De vernieuwde Q5 maakt gebruik van het Modulair Infotainment Platform 3 (MIB3), je hebt hierbij de keuze uit een conventioneel instrumentarium met een centraal geplaatst bestuurdersinformatiesysteem en de volledig digitale Audi virtual cockpit plus met 12,3 inch display. De menustructuur is eenvoudig te bedienen met stemcommando's of tekstinvoer, met voicecontrol krijg je zelfs toegang tot de cloud via het MII navigatie plus-systeem. Car-to-x-functies geven u nog meer rust tijdens het rijden door bijvoorbeeld onderweg te zoeken naar vrije parkeerplaatsen. DAB+ radio en de Amazon-dienst Alexa zijn standaard in de nieuwe Q5.

De vernieuwde Audi Q5 wordt geleverd met Audi dynamic steering met 100% variabele stuuroverbrenging. Naast het standaardonderstel, kun je ook kiezen voor een wielophanging met instelbare dempers of je kunt gaan voor het sportonderstel en adaptieve luchtvering. De adaptieve luchtvering zorgt ervoor dat je de bodemspeling naar wens kunt instellen op de verschillende wegtypes. Audi drive select biedt maar liefst zeven rijmodi waarmee de vernieuwde Q5 zich overal thuis voelt. Het afdalen op steile hellingen is voor de Q5 ook geen probleem, de hill descent assistent maakt de afdaling van elke helling enorm eenvoudig. De vernieuwde Audi Q5 heeft standaard 17 inch lichtmetalen velgen (S line: 18 inch). Optioneel zijn wielmaten tot 21 inch mogelijk.

Eind dit jaar wordt de nieuwe Audi Q5 op de Nederlandse markt verwacht als Q5 TFSI e plug-in hybride-variant. Het debuut van het nieuwe model wordt gevierd met de zeer compleet én sportief uitgevoerde Audi Q5 edition one. Specificaties en prijzen van de vernieuwde Audi Q5 worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Ervaar de vernieuwde Q5
Play

Ervaar de vernieuwde Q5