Toch net iets verschillend

De Leon en Formentor van het Spaanse merk CUPRA liggen niet ver uit elkaar. Op het eerste oog is er vooral te zien dat de ene wat hoger is dan de ander. Maar qua rijbeleving voelt het wel degelijk anders aan, ondanks dat ze ook veel gemeen hebben met elkaar. We lichten u hier een aantal verschillen toe:

cupraformentore-hybridhigh33

Afscheiding CUPRA

De meeste mensen zullen de naam CUPRA onlosmakelijk verbinden met SEAT. Dit is niet onbegrijpelijk, aangezien SEAT lange tijd zijn sportieve modellen van de Ibiza en Leon aanduidde met CUPRA. CUPRA is namelijk een samentrekking van ‘cup’ en ‘racing’. Vandaag de dag is CUPRA een zelfstandig merk, dat alle associaties met SEAT probeert uit te wissen. Grotendeels is dat gelukt en alleen de Leon is nog een getuige van de geschiedenis. Dit model is namelijk zowel bij SEAT als CUPRA te verkrijgen.

Cupraformentor-hero

De Formentor als cross-over van de Leon

Eind 2020 kwam de CUPRA Formentor voor het eerst op de markt in Nederland. Zoals gezegd zijn er veel overeenkomsten met de CUPRA Leon. Want eigenlijk is de Formentor niks meer dan de cross-over van de Leon. Dit vergelijkbare patroon zagen we al eerder in de Volkswagen Groep, toen de Volkswagen T-Roc kwam als cross-over van de Golf. In de Formentor ligt hetzelfde motorblok als in de CUPRA Leon: de 1.4 liter TSI plug-in hybride die goed is voor een systeemvermogen van 245 pk. Bijkomend voordeel is dat de Formentor een aanhanger mag trekken tot 1.500 kilo terwijl de Leon niks mag trekken.

Cupra-Formentor-VZ5-2021

Formentor VZ5 niet naar Nederland

CUPRA staat natuurlijk bekend om echte sportwagens, maar het is niet meer wat het was. Althans in Nederland niet. Voor ons is besloten dat CUPRA alleen de elektrische en hybride modellen naar Nederland brengt. Zo produceren ze namelijk een Formentor die nog wel gezien kan worden als topsporter. De Formentor VZ5 is namelijk uitgevoerd met het alom geliefde vijfcilinder-blok uit de Audi RS3. Deze is dus niet ondersteund door een elektromotor en verschijnt daarom ook niet op de Nederlandse wegen.

CUPRA Leon e-HYBRID

Leon winnaar in sportiviteit

Maar treur niet, ook de hybride versies van CUPRA hebben een kwalitatief goed onderstel. Dit betert natuurlijk het sportieve rijgedrag van de auto. Als we de twee vergelijken op gebied van sportiviteit, heeft de Leon net de bovenliggende hand. De auto ligt net wat lager op het asfalt en daardoor is er wat meer gevoel met de auto. De auto stuurt net wat scherper in en dat maakt hem wat alerter. Dit is voor een groot deel te danken aan de banden. Onder de Leon zitten de sportieve Bridgestone Potenza’s met een lage en stijve wang. Terwijl de Formentor zorgt voor een wat meer comfortabele rit doormiddel van de Bridgestone Turanza’s.

cupraformentore-hybridhigh21

Ook de Formentor een echte stuurmansauto

Toch mogen we ook zeker de Formentor niet te kort doen, dit is ook echt een auto voor de rijliefhebber. Dit is grotendeels te danken aan de adaptieve schokdempers. Deze schokdempers maken wel degelijk een verschil, wat niet vaak voorkomt. De comfort-stand geeft ook echt rust, terwijl in de CUPRA-stand de auto een stuk directer wordt. Onder meer door deze instelmogelijkheden is het mogelijk, voor beide auto’s, om hard te gaan in elke conditie.

leon st

Uiterlijke verschillen

De Formentor wordt gezien als de grotere versie van de Leon, maar het verschil is voor een groot deel optisch. De Formentor is namelijk maar 5 centimeter hoger dan de Leon. Dit optische effect komt voornamelijk door de ronde mistlampen aan de voorkant en de constrastkleuren aan de zijkanten. Ook de dakrails op het dak geeft net het extra hoogte effect. Een ander opvallend uiterlijk verschil is het logo in de achterklep. Bij de Leon kan die kantelen en wordt zo de klep geopend. De Formentor heeft een vast logo en een drukknop onder het logo voor het openen. In de auto is het verschil alleen te zien in bagageruimte. De Formentor heeft daarin het voordeel. Alhoewel de Leon ook als station te bestellen is, in de vorm van de CUPRA Leon Sportstourer. Het dashboard is exact hetzelfde voor beide modellen.

cupraformentore-hybridhigh10

Allround vs Sportief

Voor de auto’s zijn meer overeenkomsten te vinden dan verschillen en de voorkeur is dus per smaak afhankelijk. De Leon is voor de meer sportievere rijder en zit dichter op het asfalt. De Formentor is de iets wat meer allrounder en ruimere auto, die ook voorziet van een hogere instap. Bovendien is de Formentor ook niet te verkrijgen als SEAT en dat maakt hem dus wat unieker.