Nieuw DNA

In 2019 liet CUPRA met het conceptmodel van de Tavascan zien dat het merk droomde van een volledig elektrische SUV. En nu is die droom werkelijkheid geworden! CUPRA blijft het design van de dynamische ‘hero car’ trouw, waarmee hij als eerste het nieuwe design-DNA van CUPRA heeft gekregen. De high-performance aandrijflijnen en hoogwaardige, duurzame materialen van de Tavascan benadrukken duidelijk waar CUPRA voor staat: electrifying performance made for car lovers. Dit combineert de Tavascan met een indrukwekkende actieradius en hightech van topklasse.

De Tavascan heeft een lengte van 4,64 meter, is 1,86 meter breed en 1,60 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,77 meter. Hierdoor is er de ruimte van een SUV.

cupratavascan13

Tweede elektrische CUPRA

De Tavascan is het tweede 100% elektrische sportieve model van CUPRA, na de Born. De SUV is in Barcelona ontwikkeld en gaat geproduceerd worden in de Volkswagen Groep-fabriek in Anhui (China), waar tevens het hoofdkantoor is gevestigd. Het model onderscheidt zich door een vernieuwend en sportief design dat ook bij toekomstige modellen van CUPRA gaat terugkomen. De Tavascan komt bijna exact overeen met de concept-auto. De productieversie neemt stijlelementen over van de Tavascan XE rallyauto uit het Extreme E-kampioenschap.

cupratavascan10

Progressief nieuw merk- en lichtdesign

Het exterie vande Tavascan valt direct op en symboliseert de compleet nieuwe designtaal van CUPRA. Blikvangers zijn de nieuwe ‘sharknose’ en de scherpe driehoeken in matrix LED-koplampen. Deze driehoeken verwijzen naar het CUPRA-logo. Ook is nu het CUPRA-embleem in de motorkap voor het eerst verlicht. Achter beschikt de Tavascan eveneens over LED-verlichting met herkenbare, driehoekige vormen en een verlicht CUPRA-logo. Met zijn diffuser lijkt de Tavascan nog breder en dynamischer.

tavascan12

Spine-console

In het interieur is er een unieke middenconsole te vinden, de ‘Spine’. Een echte blikvanger in het centrum van de auto die verbinding creëert tussen het strakke dashboard en de middenconsole. Dit is een nieuw designelement dat lichtheid geeft en de indruk geeft dat hij de sportieve kuipstoelen “draagt”. Met de koperkleurige accenten in onder meer de deurhendels en ventilatieroosters wordt het sportieve karakter extra naar voren gebracht. Ook de LED-sfeerverlichting geven de Spine nog meer aandacht.

tavascan13

Human Machine Interface

Het centrale 15 inch infotainmentscherm in de Tavascan is het grootste scherm ooit van CUPRA. Met zijn nieuwe ‘Human Machine Interface’ kunt u het infotainmentsysteem intuïtief en eenvoudig bedienen. U kunt het systeem geheel naar eigen wens configureren, waarmee u bijvoorbeeld de veelgebruikte functies kunt prioriteren en direct toegankelijk maken. Tevens kunt u gebruikmaken van een Full Link-systeem met Apple CarPlay en Android Auto. Het audiosysteem bestaat uit een high-end Sennheiser soundsystem met twaalf speakers.

cupratavascan11

Dynamisch rijden

In de CUPRA Tavascan is er keuze uit twee aandrijfopties: een 210 kW/286 pk sterke elektromotor met achterwielaandrijving en tevens voor het topmodel, de Tavascan VZ, een vierwielaandrijving met  elektromotoren op de voor- en achteras, waarbij er een systeemvermogen van 250 kW/340 pk onder de auto zit. Deze uitvoering heeft een koppel van 679 Nm (545 Nm achter, 134 Nm vóór). Zo overbrugt hij de acceleratie van 0-100 km/u in slechts 5,6 seconden. Het is mogelijk om via de CUPRA Mode een rijstand naar wens te kiezen, met de opties: Range, Comfort, Performance, CUPRA, Individual en Traction. De laatste is exclusief voor de VZ. Sportief én dynamisch rijden, dus.

tavascan8

Hoogwaardige hardware

De accu bevindt zich onderaan de carrosserie, waardoor er een laag zwaartepunt is. Tevens is er een  gewichtsverdeling van 49% voor en 51% achter, dit is bepalend voor de dynamische prestaties van de Tavascan. Daarnaast bezit de Tavascan hardware als de McPherson voorwielophanging en de multi-link achteras. In de sportstand is het stabiliteitssysteem ESC uitschakelbaar en met Dynamic Chassis Control (DCC) kunt u het onderstel perfect aanpassen op uw rijstijl. Tevens geeft het rempedaal en het stuur (progressieve besturing is standaard aanwezig) feedback om de dynamiek te optimaliseren.

cupratavascan7

Hoge technieken

Elke Tavascan krijgt een watergekoeld 77 kWh accupakket. De achterwielaangedreven versie krijgt dan een rijbereik van maximaal 550 kilometer (Tavascan VZ: 520 km). Het accupakket is snel op te laden. In slechts zeven minuten kunt u aan een snellader (135 kW) al 100 kilometer extra actieradius opladen en in 35 minuten is het accupakket van 10-80% opgeladen. De Tavascan bezit tevens een nieuw Connected Travel Assist die aangesloten is op de Adaptive Cruise Control en gebruikmaakt van data uit de cloud. Hierdoor is er een wereld aan informatie en zorgt ervoor dat de Tavascan automatisch binnen de wegmarkeringen blijft, ook als die niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Als u bochten nadert of neemt wordt de snelheid tevens automatisch aangepast. 

tavascan2

Parkeren met uw smartphone

Uiteraard is de Tavascan voorzien van de meest moderne ontwikkelingen rondom assistenties. Voorbeelden hiervan zijn Side en Exit Assist, Emergency Assist, vermoeidheidsherkenning, verkeerstekenherkenning, Rear View eSmart camera, Front Assist met uitwijk- en afslagassistent en Emergency Assist. Daarnaast is de Tavascan door middel van assisted parking via de smartphone in te parkeren, zondar dat u in de auto hoeft te zitten. Met de Trained Parking-functie kan de auto parkeermanoeuvres aanleren op plekken waar u vaak komt.

De CUPRA Tavascan wordt eind dit jaar bestelbaar, de leveringen starten in de eerste helft van 2024. De prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.