Elektrificatie

Het is alweer 30 jaar geleden dat SEAT S.A. haar hoofdfabriek in het Spaanse Martorell officieel opende. Dit jubileum valt tevens samen met de start van transformatie van de onderneming naar elektrificatie, wat een investering van in totaal € 3 miljard vergt. Tegen 2025 zal SEAT S.A. in Martorell gaan starten met de productie van volledig elektrische auto’s voor verschillende merken binnen de Volkswagen Groep.

header

Boost voor de economie

Bij deze transformatie die gepland staat is SEAT S.A. verantwoordelijk voor het nieuwe Small BEV-cluster binnen de Volkswagen Groep. Er komt straks een nieuwe line-up van volledig elektrische compacte modellen, zoals de CUPRA UrbanRebel. Hiermee is het de bedoeling van de Groep om duurzame stedelijke mobiliteit toegankelijker maken voor een breder publiek. Hierbij wordt Martorell één van de belangrijke productiepunten voor deze elektrische modellen, waarmee het een cruciale bijdrage blijft leveren aan de Spaanse economie.

seat-sa-kicks-off-electrification-journey-as-it-celebrates-30th-anniversary-of-martorell-site-02-hq

Moderne fabriek met slimmigheden

Met het Future: Fast Forward-project is deze transformatie van SEAT S.A. heel belangrijk voor het verder elektrificeren van Spanje. Dit zal moeten worden gerealiseerd door met partners samen te werken aan de elektrificatie van de fabrieken in Martorell en Pamplona. Daarnaast wordt er gebouwd aan een nieuwe gigafabriek voor accupakketten in Sagunto (Valencia) en komt er een implementatie van een totaal leveranciers-ecosysteem. Ook wordt er geïnvesteerd in de productiefaciliteit in Martorell om omgetoverd te worden tot een slimme fabriek met de nieuwste tools: Dit betreft de data- en business intelligence, virtual reality, het gebruik van big data en het actuele monitoren van de productie. Dit project heeft een positieve impact op de Spaanse economie van naar schatting meer dan € 21 miljard.

seat-sa-kicks-off-electrification-journey-as-it-celebrates-30th-anniversary-of-martorell-site-05-hq

Meer groei en ontwikkeling

De fabriek en het hoofdkantoor van SEAT S.A. in Martorell bieden samen momenteel werkgelegenheid aan ongeveer 12.000 mensen. De gehele productiefaciliteit heeft een oppervlakte van 2,8 miljoen vierkante meter, dat is gelijk aan 400 voetbalvelden. In 1993 werd de faciliteit geopend nadat er wel 34 maanden aan is gebouwd en een investering van 244,5 miljard Spaanse peseta's (1,47 miljard euro) nodig was. In deze 30 jaar heeft SEAT S.A. al meer dan 12 miljoen auto’s geproduceerd, verdeeld over in totaal 45 verschillende modellen. De modellen worden naar meer dan zeventig verschillende landen ter wereld geëxporteerd.

seat-sa-kicks-off-electrification-journey-as-it-celebrates-30th-anniversary-of-martorell-site-07-hq

Toekomstplannen

De eerste modellen die in de Martorellse fabriek werden geproduceerd, waren de SEAT Ibiza van de tweede generatie en de eerste-generatie Cordoba. Deze fabriek produceerde toen al ruim 1.500 auto’s per dag. Sinds de eerste productiedag zijn de SEAT Ibiza (4,7 miljoen exemplaren), Leon (2,5 miljoen) en Cordoba (iets meer dan 1 miljoen) de meest geproduceerde modellen. Momenteel is dat de CUPRA Formentor. Om het wereldwijde productiesysteem van de Volkswagen Groep te realiseren heeft Martorell ook de Audi Q3 geproduceerd en momenteel de Audi A1.

30 jaar SEAT S.A.
Play

30 jaar SEAT S.A.