Feodaal werksysteem

Het woord ‘robot’ kwam voor het eerst ter sprake via de Tsjechische auteur Karel Čapec. Hij gebruikte het woord in zijn toneelstuk R.U.R (Rossum’s Universal Robots) uit 1920. Het woord is een afstamming van een feodaal werksysteem. Volgens het toneelstuk moesten de robots werken zodat mensen hun tijd konden besteden aan veel leukere dingen. Nu honderd jaar later zijn robots niet meer weg te denken van de werkvloer, al helemaal niet in de Škoda-fabriek. Bij Škoda werken meer dan 4.000 robots.

dsc02651

1: Hardwerkende robots

Deze robots zijn elke dag op exact dezelfde plek te vinden. Een voorbeeld hiervan is Scara, feitelijk een robotarm. Scara is klein, maar werkt razendsnel en is zeer nauwkeurig. Bovendien is een robotarm heel sterk: tijdens de productie van de Škoda Enyaq Coupé iV tilt een robotarm het dashboard door de opening van de bestuurdersdeur naar binnen.

De meest voorkomende industriële robot bij Škoda is KUKA. Deze robot vult zijn werkdagen vooral met lassen, zoals van de chassisdelen. Bij Škoda werken meer dan tweeëneenhalf duizend KUKA’s. Aangezien de Škoda-modellen wel duizenden laspunten heeft, werken de robots keihard!

podjezdova-fts-805de704

2: Robots die de werkvloer laten glanzen

De zogeheten servicerobots zijn niet gemaakt om te produceren, maar om iemand te assisteren bij zijn of haar werk. Wellicht heeft u deze zelf ook, want een robotstofzuiger is namelijk ook een servicerobot. De servicerobots die in de Škoda-fabrieken werken, zorgen ervoor dat de gehele werkvloer als nieuw blijft.

img-8075-c35e3702

3: Robots op wielen

In tegenstelling tot de robots in de lasstraat, zijn die op wielen wél heel flexibel en in staat om zich vrij door een ruimte te bewegen. Op wielen, maar ook op rupsbanden. Het ontwerp, de samenstelling en de grootte van de wielen of rupsbanden is bepalend voor welke functie de robots kunnen uitoefenen. Om ervoor te zorgen dat de robots op wielen niet verdwaald raken in de enorme fabriekshallen, kunnen ze navigeren. Ze vormen een belangrijke schakel in de logistiek op de werkvloer en transporteren bijvoorbeeld onderdelen van het magazijn naar de productielijn. Het zijn de grootste bewegende robots in de fabriek.

4-kracejici-pes-copy

4: Lopende robots

Deze robots gebruiken net als mensen benen en voeten om zich voort te bewegen. Het voordeel hiervan is dat ze geen moeite hebben met een ongelijkmatig vloeroppervlak. Om ervoor te zorgen dat ze niet struikelen of zelfs omvallen zijn ze uitgerust met een besturingssysteem dat de ledematen synchroniseert en de robot helpt om zijn evenwicht te behouden.

Robots met benen zijn er in de auto-industrie nog niet heel veel, maar bij Škoda zijn ze in grote getalen te vinden. Samen met de technische universiteit van Praag onderzoekt Škoda of lopende robots in de vorm van een hond of spin productiebenodigdheden kunnen scannen voordat een digitaal Škoda-model groen licht krijgt om als productiemodel te worden ontwikkeld.

200713-vrchlabi-plant-launches-automated-ordering-1-jpg

5: Gespecialiseerde robots

Deze groep robots hebben niet een bepaalde definitie. Elke robot wordt voor een bepaalde taak ontworpen. Sommige kunnen in zwermen vliegen of kunnen zelfs zwemmen. Een voorbeeld van gespecialiseerde robots die kunnen vliegen, zijn drones. Bij Škoda kan het zomaar gebeuren dat deze rondvliegen. Škoda test ze op hun logistieke kwaliteiten.