Nieuw project

Verkeerslichten veranderen de laatste jaren niet heel ingrijpend, maar daar is Škoda nu wel mee bezig. Het merk ontwikkelt “rijdende verkeerslichten”, dat klinkt natuurlijk heel nieuw, maar wat houdt het precies in? Škoda ontwikkelt projecties in het instrumentarium van de modellen waarbij er een waarschuwing komt als er iemand oversteekt. Het werkt als volgt:

Het afgebeelde verkeerslicht op wielen, dat de naam IPA2X heeft is een serieus ontwikkelingsproject van Škoda. Dit is bedacht om voetgangers die iets meer risico lopen in het verkeer (bijvoorbeeld kinderen, ouderen en mensen met een beperking), veilig te helpen oversteken.

img-7828-35e89b8d

Het groene figuurtje

De rijdende robot is maar liefst twee meter hoog. Zoals u ziet, bevindt zich bovenop een waarschuwingsbord. Deze robot rijdt uit zichzelf naar het midden van het zebrapad. Op het moment dat deze daar aankomt en “ziet” dat de omgeving veilig is om over te steken, geeft hij met een groen poppetje aan dat voetgangers zonder gevaar kunnen oversteken.

Als de voetgangers oversteken, houdt de robot met verkeerslicht voortdurend zijn omgeving in de gaten. Het voordeel is dat de robot ook over de auto’s heen kan kijken, zodat als er een auto nadert, er een stopsignaal wordt gegeven aan de naderende bestuurders. Met de nieuwste ontwikkelingen is het zelfs mogelijk dit op het instrumentarium of het display van het multimediasysteem te projecteren. Wanneer het zebrapad weer vrij is, rijdt de verkeerslichtrobot naar de zijkant van de weg en kunnen de automobilisten verder rijden.

foto2-h2-79a6d31a

Toch net iets meer

De veiligheid van het verkeer, maar vooral ook voetgangers, vindt Škoda ontzettend belangrijk en dus wil het merk nog net een stapje verdergegaan, door het ontwikkelen van een speciale autogrille. Deze nieuwe grille heeft ingebouwde ledverlichting, welke afzonderlijk programmeerbaar aan te sturen zijn. Het is dus ook mogelijk om pictogrammen of zelfs hele animaties weer te geven. Een speciale beschermlaag zorgt ervoor dat de verlichting ook onder hevige weersomstandigheden blijft functioneren. Op de Škoda Enyaq iV wordt deze grille getest. Wanneer de auto een oversteekplaats nadert, laat hij voetgangers weten dat zij gezien zijn en veilig kunnen oversteken. In de grille verschijnt een groen poppetje dat verder wandelt. Als iedereen is overgestoken en het gaspedaal weer wordt ingetrapt, komt in de grille te staan: “Stop, ga niet het zebrapad op.” Zo weten voetgangers die het zebrapad naderen dat de auto verder zal rijden.

foto8-fefaebe6

Blijven opletten

Indien het voorkomt dat de auto om een of andere reden niet op tijd kan stoppen, komt er in de grille vervolgens te staan: “Pas op, ik kan niet stoppen, steek niet over.” Deze rode waarschuwingssymbolen kent iedereen uit het verkeer, dus alles is voor iedereen dan duidelijk: groene pijlen, een groen poppetje óf een rode driehoek met een kruis en een gevarendriehoek. Het is dan nog wel van belang dat de voetgangers blijven opletten

foto5-222dc3a2

Kunstmatige intelligentie

Het robotautootje met het verkeerslicht erop is door Škoda ontwikkeld in samenwerking met de technische universiteiten van Praag en München. In de toekomst moet het ook akoestische waarschuwingssignalen geven. Met de kunstmatige intelligentie en mobiele netwerken kan de verkeerslichtrobot in de toekomst ook bijhouden hoeveel voetgangers de oversteekplaats naderen en zich er al op bevinden. Deze informatie kan vervolgens naar de naderende auto’s worden gestuurd.

Apart

De ontwikkelde verkeerslichtrobot is al in Europa getest in drie steden: Milaan, Modena en Ljubljana. De feedback van kinderen bleek heel waardevol. Ze vonden het wel een beetje gek dat de robot geen armen had en niet praatte. Naar verwachting wordt de robot in 2025 pas echt in gebruik genomen, dan gaan we zien wat er met deze feedback is gedaan.