De ŠKODA ENYAQ

De 100% elektrisch aangedreven ENYAQ iV is een zeer sportief gelijnde SUV die veel ruimte biedt. Hij is gebaseerd op het Modular Electric Drive Kit (MEB) platform. Voor maximaal rijplezier beschikt hij over twee elektromotoren met een gezamenlijk vermogen van 225 kW/306 pk en vierwielaandrijving. De ENYAQ iV is gebaseerd op het studiemodel VISION iV en combineert de voor ŠKODA bekende eigenschappen: een royale hoeveelheid ruimte, aantrekkelijk design en uitgebalanceerde proporties met een plezierige rijervaring. De nieuwe SUV heeft een interieur dat even ruim is als dat van de KODIAQ, hoewel hij qua formaat korter is dan de OCTAVIA.

Indrukwekkende specificaties

Met maar liefst 500 kilometer aan actieradius (WLTP) en met de snellaadmogelijkheid is het nieuwe model uitermate geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Met het MEB-platform zijn de mogelijkheden eindeloos en heeft de designer vrij spel gekregen. Het ruimtelijke interieur staat bol van de technologie en Simply Clever features. De ENYAQ is 4.648 mm lang, 1.877 mm breed en 1.618 mm hoog. De wielbasis is maar liefst 2.765 mm groot en de elektrische SUV heeft tot wel 586 liter aan bagageruimte. 

Vijf vermogensvarianten, drie accuversies en twee aandrijflijnen

Met de nieuwe ENYAQ is keuze reuze. De basisversies krijgen achterwielaandrijving, de krachtige uitvoeringen krijgen een tweede elektrische motor op de vooras. De krachtigste uitvoering kan tot wel 1.200 kg trekken. De line-up van de nieuwe ENYAQ ziet er als volgt uit: 

  • 109 kW versie - 55 kWh accu - range 340 kilometer - achterwielaangedreven
  • 132 kW versie - 62 kWh accu - range 390 kilometer - achterwielaangedreven
  • 150 kW versie - 82 kWh accu - range 500 kilometer - achterwielaangedreven
  • 195 kW versie - 82 kWh accu - range 460 kilometer - vierwielaandrijving
  • 225 kW versie - 82 kWh accu - range 460 kilometer - vierwielaandrijving

De laatste en tevens krachtigste versie sprint in slechts 6,2 seconden naar de 100 km/u. 

SKODA ENYAQ interieur 2

Innovatief

U kunt de accu op drie manieren laden. Het snelladen van de ENYAQ kan in slechts 40 minuten tot 80% met een DC snellader van 125 kW. U kunt thuis laden met een 230-volt aansluiting (2.3kW) of een 11kW wallbox, afhankelijk van de grootte van de accu doet hij dit in 6 tot 8 uur. 

De innovatie komt ook terug in het ruime interieur. Het centrale 13 inch grote display is te combineren met een groot head-up display met augmented reality en de permanente internetverbinding staat garant voor doorlopend up-to-date informatie. 

Begin 2021 in Nederland

De ENYAQ komt begin 2021 naar Nederland. ŠKODA heeft onlangs het silhouet vrijgegeven van de nieuwe ENYAQ iV. Dit geeft een indicatie van de lijn en de proporties die het nieuwe vlaggenschip van het merk gaat krijgen. 

De wereldpremière wordt live uitgezonden op 1 september 2020, vanuit de Tsjechische hoofdstad Praag. De presentatie is een hoogtepunt in de viering van het 125 jarig bestaan van ŠKODA. Tot die tijd houden we u graag op de hoogte!