Een voorbode op de vierde generatie

De Škoda-designers kijken met trots terug op de derde generatie van de Škoda Superb, die binnenkort plaats zal maken voor de langverwachte vierde generatie, de nieuwe Škoda Superb. Echter, het tijdloze exterieur van de huidige Superb doet ons twijfelen of het wellicht te vroeg is voor deze verandering.

De derde generatie Superb werd door Škoda geïntroduceerd in 2015, en ondanks het verstrijken van de jaren behoudt het nog steeds zijn aantrekkelijke verschijning. Dit is grotendeels te danken aan de visionaire ontwerper van destijds, Jozef Kabaň, die de Superb voorzag van gebeeldhouwde lijnen en verfijnde details, passend bij het vlaggenschip van het merk.

Kateřina Vránová, het huidige hoofd van de afdeling Kleuren & Uitrusting, blikt terug op die uitdagende, maar plezierige taak: "Het ontwerpen van deze auto was een uitdaging, maar zeker een plezierige. Het is bewonderenswaardig dat de Superb er bijna tien jaar later nog steeds uitzonderlijk goed uitziet en dat is de verdienste van het oorspronkelijke ontwerp."

Vier verschillende kleimodellen

Collega van het ontwerpteam, Jiří Hadaščok, deelt deze visie volledig en benadrukt: "Het was absoluut een uitdagend proces," lacht hij. "Tijdens de conceptie van het ontwerp stroomden er meer ideeën dan gebruikelijk en we hadden op een gegeven moment vijf à zes ontwerpers die samenwerkten aan vier verschillende kleimodellen."

"We streefden ernaar een auto te creëren waarvan elk detail tot in de perfectie was doordacht. Een opvallend voorbeeld hiervan is de motorkap, waarvan de lijnen perfect aansluiten op die van de zijkanten van de Superb. In plaats van afleidend te zijn, accentueren deze lijnen subtiel de vormen van het voertuig. Om dit te realiseren, moesten we een speciaal scharniermechanisme voor de motorkap bedenken. Bovendien moesten we vanwege de scherpe lijnen nauwkeurig onderzoeken hoe de motorkap zich zou gedragen in het geval van een aanrijding. Dit oog voor detail komt eveneens tot uiting in de uitgebreide selectie van lichtmetalen wielen, die zorgvuldig zijn ontworpen om de auto een nog indrukwekkender uitstraling te geven."

Blijven verbeteren

Petr Nevřela, de Škoda-ontwerper die gespecialiseerd was in de verlichting van de derde generatie Superb, betrad een pionierstijdperk van LED-technologie. Hoewel het tegenwoordig algemeen is, bevond LED-technologie zich destijds nog in zijn beginfase. Het speelde een cruciale rol bij het bereiken van de hoogste precisie en scherpe lijnen in het ontwerp van de Superb. De C-vormige LED-achterlichten, een onderscheidend Škoda-ontwerpelement, hebben een opmerkelijk slanke breedte van slechts 2,5 millimeter. Even indrukwekkend zijn de LED-strips aan de voorzijde, die slechts 4 millimeter breed zijn, en die stellen nog steeds nieuwe normen, zelfs vandaag.

Terwijl het gebruikelijk is dat koplampen in de meeste voertuigen snel verouderen, doorbreekt de Superb deze trend. Sterker nog, met een kleine update van de bediening en het infotainmentsysteem zou hij gemakkelijk nog eens acht jaar relevant kunnen blijven, aldus Peter Olah, het hoofd van Interieurontwerp bij Škoda. Zo tijdloos is deze generatie Superb dat telkens wanneer hij er een op de weg ziet, hij niet anders kan dan even omkijken.

Ruim en praktisch

De derde generatie van de Superb onderscheidt zich door een opgeruimd interieur dat strakker is dan zijn voorgangers. Peter merkte op: "Het is uitzonderlijk ruim en doelgericht ontworpen, vrij van overbodige aankleding. De ergonomie is voortreffelijk. Zelfs als je voor de eerste keer in de auto stapt, begrijp je meteen hoe alles werkt en kun je direct de weg op. Bovendien straalt het een gevoel van luxe uit, mede dankzij de gebruikte materialen met hun zachte afwerking en harmonieuze kleurenpalet."

Het hoofddoel was om het dashboard een slank, elegant en tijdloos ontwerp te geven. Het succes hiervan kan grotendeels worden toegeschreven aan de gelaagde opbouw ervan. Interieurontwerper Miroslav Jaskmanicki legt uit: "Let goed op: het bovenste gedeelte is meer naar voren gericht, terwijl het middengedeelte juist meer gericht is op de inzittenden." Dit resulteert in een doordachte ruimtelijke indeling van het interieur.

Vertrouwd

De Škoda Superb van de derde generatie blijft een vertrouwd gezicht op onze wegen en dat is geen toeval. Deze auto heeft een tijdloze aantrekkingskracht en blijft de verbeelding prikkelen. Zijn esthetiek is een genot voor de ogen en het rijplezier dat hij biedt is ongeëvenaard. De Superb weet met zijn gedurfde design zelfvertrouwen uit te stralen en wekt uitsluitend positieve emoties op bij zijn bestuurders en toeschouwers. Wat opvallend is, is hoe dit ontwerp nog steeds fris en actueel aanvoelt, zelfs na jaren van bezit. Het is duidelijk dat de Škoda Superb zijn reputatie als icoon met trots draagt.