fba-ng-h-012-simply-clever

Verschillen in kwaliteit

Muziek afspelen van je telefoon, levert dan een kabeltje of bluetooth de beste geluidskwaliteit? Of toch Apple CarPlay en Android Auto? De audio-experts van Škoda hebben onderzoek gedaan. Het is soms nog de vraag of uw favoriete muzieknummers mooi klinken in de auto. Het is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het audiobestand. Voor de allerbeste geluidskwaliteit gebruikt u een usb-stick met nummers die zijn opgeslagen in een verliesvrij bestandsformaat zoals FLAC. Als u alleen bekend bent met mp3-bestanden, besef dan dat deze iets minder mooi klinkt.

aangepast-742-22-skoda-header-audio3-ii-b681f313

Apple CarPlay of Android Auto

Als u geen usb-stick met muziek op zak heeft, maar wel gewoon nummers van uw telefoon wilt afspelen, kunt u gebruik maken van Apple CarPlay of Android Auto. Dan verschijnt het scherm van uw smartphone ook nog eens op het touchscreen van de auto en kunt u eenvoudig muziek afspelen door de gewenste app te selecteren. Dit werkt standaard met een usb-kabeltje, maar steeds meer nieuwe Škoda-modellen ondersteunen draadloze SmartLink. Dan loopt de verbinding via het wifi-netwerk van de auto.

“Bluetooth geeft de minste geluidskwaliteit, maar voor veel mensen klinkt audio draadloos afgespeeld via bluetooth goed genoeg. Echte muziekliefhebbers willen hun geliefde nummers daarentegen niet zo horen”, vertelt geluidssysteemexpert Tomas Bambásek.

fabia-2021-launch-some-range-lifestyle-01-hires

Alle nieuwe auto’s hebben DAB+

Als u uw eigen muziek wel genoeg heeft beluisterd, kunt u natuurlijk altijd terugvallen op de autoradio. Via het FM-signaal kunt u in bijna alle Europese landen naar muziek in stereogeluid luisteren. “Maar de dagen voor analoge signalen zijn geteld, althans in Europa. In Noorwegen is het afstemmen op FM-zenders niet meer mogelijk en binnenkort stopt Zwitserland er ook mee. Met de AM-zenders is het nog erger gesteld”, zegt de expert.

Digital Audio Broadcasting (DAB+) is de toekomst. Ondersteuning voor digitale radiosignalen in nieuwe auto’s is twee jaar geleden door de EU verplicht gesteld. DAB+ zorgt voor een zuivere luisterervaring in digitale kwaliteit zonder ruis. En samen met de audio wordt informatie over het nummer meegestuurd, zoals een afbeelding, de titel en de naam van de artiest.

De moderne infotainmentsystemen van Škoda hebben een handige functie die automatisch terugvalt op het FM-signaal wanneer het DAB+-signaal tijdelijk wegvalt, maar ook weer terugschakelt als de verbinding weer hersteld is, zonder dat u het merkt. Al met al een goedwerkend systeem waar een hoge geluidskwaliteit gegarandeerd is.