Twee records

Zelfs met een elektrische SUV heeft Škoda twee wereldrecords ijsdriften gevestigd. Dit lukte met de Enyaq RS iV. De records voor ‘Langste aaneengesloten drift op ijs’ en ‘Langste aaneengesloten drift op ijs door een elektrische auto’ werden officieel behaald en dit werd erkend door GUINNESS WORLD RECORDS. Richard Meadan, een Engelse autojournalist, verbrak deze twee records en driftte ze de boeken in op het bevroren Stortjärnen-meer, nabij Östersund (Zweden).

skodaenyaqrsiv-guinnessworldrecords6

Langste drift ooit

Het eerste record dat Škoda brak, was dat voor de ‘Langste aaneengesloten drift op ijs’. De nieuwe Škoda Enyaq RS iV SUV is nog maar net op de markt en vestigt al meteen een record. Richard Meaden boekte een officieel nieuw wereldrecord door de auto gedurende meer dan 15 minuten een afstand van 7,351 kilometer te overbruggen in een gecontroleerde drift. Daarmee brak Škoda het voorgaande record van 6,231 kilometer, dat in 2022 in China werd gerealiseerd. Met dit nieuwe record zetten Meaden en Škoda meteen ook een tweede record op hun naam in het GUINNESS WORLD RECORD, namelijk dat voor de ‘Langste aaneengesloten drift op ijs door een elektrische auto’.

skodaenyaqrsiv-guinnessworldrecords3

18 uur driften

Een vertegenwoordiger van GUINNESS WORLD RECORDS en internationaal driftexpert David Kalas mochten getuige zijn van het moment dat Škoda de nieuwe records vestigde tijdens de vierde dag op locatie, na een aantal testruns met diverse bandencombinaties. In totaal driftte de Enyaq RS iV gedurende de vijf dagen 18 uur lang in de vrieskou, om uiteindelijk deze perfecte drift neer te zetten.

De Škoda Enyaq presteerde het om een ronde van ruim 188 meter lang 39 keer rond te driften, dat in een tijd van 15 minuten en 58 seconden. De topsnelheid tijdens de recordrun was 48,69 km/u en de laagst gemeten snelheid werd geklokt op 31,64 km/u.

skodaenyaqrsiv-guinnessworldrecords2

363 km/u met een Octavia RS

Met deze twee nieuwe GUINNESS WORLD RECORDS krijgen Škoda, Richard Meaden en het RS-label van het merk opnieuw een officiële vermelding in de recordboeken. In 2011 vestigde de Britse autojournalist een nieuw ‘Southern Californian Timing Association (SCTA)’ snelheidsrecord op land voor een productieauto met een 2,0-liter turbomotor, met destijds een snelheid van 227,080 mph (363,328 km/u. Meaden boekte het record met een Octavia RS op de prachtige Bonneville zoutvlakte in de Verenigde Staten.

Het wereldrecord in beeld
Play

Het wereldrecord in beeld