Een nieuw tijdperk

In 2000 bracht Škoda de allereerste generatie van de Octavia RS op de markt, waarbij RS staat voor Rally Sport. Destijds was hij met zijn indrukwekkende 180 pk vermogen en een topsnelheid van 235 km/u de krachtigste en snelste Octavia. Hoewel de nieuwste generatie niet meer nieuw te koop is in Nederland, is hij als occasion nog wel beschikbaar bij Huiskes-Kokkeler. Deze moderne versie, uitgerust met een vermogen van 245 pk en een plug-in hybride aandrijving, geeft u een enorme boost op de weg.

Eerdere generaties van de Octavia RS waren altijd uitgerust met benzine- of dieselmotoren. In de video onderaan dit nieuwsbericht kunt u alle vier generaties voorbij zien komen en ontdekken wat deze auto's zo speciaal maakt.

skoda-octavia-rs-253-2-e9e9f9a8

Wolf in schaapskleren

De Octavia RS is een unieke en sportieve uitvoering die gebaseerd is op de ruime Škoda Octavia. Zijn sportieve voorkant, opvallende koplampen en de indrukwekkende spoiler op de achterklep zijn de grootste blikvangers. Na twee jaar na de introductie van de hatchback, komt nu ook de Octavia RS Combi tot leven, waarmee Škoda de uitdrukking 'wolf in schaapskleren' een geheel nieuwe dimensie geeft.

skoda-octavia-rs-156-3854850c

Niet alleen ruim

Deze ruime gezinsauto met een riante bagageruimte laat de adrenaline door uw lichaam stromen wanneer u binnen 8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u raast. Dat is sneller dan de allernieuwste Škoda Octavia met zijn moderne 1.5 TSI-benzinemotor. Om het indrukwekkende vermogen van de 1,8-liter turbomotor optimaal te benutten, is de Octavia RS voorzien van krachtige remmen, een verstevigde ophanging en strak afgestelde schokbrekers. Dit alles zorgt voor een sensationele rijervaring waarbij sportiviteit en comfort hand in hand gaan.

skoda-octavia-rs-265-61d24656

Zwaarder, maar sneller

In 2006 werd het tijd voor de langverwachte opvolger van de Škoda Octavia RS met de tweede generatie. Deze keer is er een flinke upgrade met een grotere benzinemotor van 2,0 liter en een indrukwekkend vermogen van 200 pk. Ondanks dat hij 150 kilogram zwaarder is dan de eerste generatie, weet de Octavia RS zijn snelheid te behouden en ligt zijn grens bij 240 km/u.

Op het gebied van de transmissies was er keuze uit een automaat en een handgeschakelde diesel-uitvoering; voor de eerste keer was de Octavia RS er ook als TDI, waarbij hij een vermogen had van 170 pk. De bekende achterspoiler en de sportstoelen met RS-logo zijn destijds gebleven.

skoda-octavia-rs-285-448d23d2

Grote sprong naar voren

De derde generatie Octavia RS, die in 2015 op de markt kwam, maakte een enorme sprong naar voren ten opzichte van zijn voorganger. Škoda heeft de wielophanging aangepast en geeft de snelste Octavia nu zelfs een indrukwekkend vermogen van 245 pk. En dat is nog niet alles: ook de TDI-versie is beschikbaar met een krachtige motor die 184 pk levert. Sinds 2015 is er zelfs een versie met 4x4-aandrijving voor wie op zoek is naar nog meer grip op de weg. Stap in de Octavia RS en u wordt verwelkomd door luxe leren of alcantara bekleding, samen met een stuurwiel dat aan de onderkant afgeplat is, een kenmerk dat normaal gesproken alleen bij sportwagens in het pakket zit.

skoda-octavia-rs-149-23df5688

Baas boven baas

De vierde generatie Octavia RS is een plug-in hybride met een vermogen van 245 pk. De krachtige elektromotor voegt daar nog eens 115 pk aan toe en werkt samen met een zuinige 1,4-liter TSI-viercilinder benzinemotor. Hoewel er ook een dieselvariant met 200 pk bestaat, is deze echter nooit in Nederland leverbaar geweest.

skoda-octavia-rs-225-b0ca48d9

Meest opvallende RS

De vierde en laatste generatie Octavia RS trekt veel blikken naar zich toe met zijn opvallende kleur Mamba Green. Wat nog indrukwekkender is, is dat ook de Škoda Enyaq Coupé iV RS verkrijgbaar is in dezelfde opvallende kleur!

De Octavia RS kan simpelweg niet worden overschaduwd door zijn vermogen: maar liefst 299 pk! In slechts 6,5 seconden accelereert de Octavia RS van 0 naar 100 km/u. En het mooiste van alles, is dat alles vrijwel geruisloos gebeurt én zonder enige schadelijke uitstoot. Met een zonnige toekomst in het verschiet, brengt de Octavia RS het beste van beide werelden samen: kracht en milieuvriendelijkheid.

Beleef de Octavia RS van vier generaties
Play

Beleef de Octavia RS van vier generaties