Niet alleen voor mensen

Met de start van een nieuw jaar begint traditiegetrouw ook ‘Dry January’. Dit moet mensen aansporen om in ieder geval in de maand januari geen alcohol te drinken. Minder drinken is ook toe te passen op de brandstofmodellen van Škoda. Wij hebben voor u enkele tips waarmee uw Škoda nog minder gaat drinken/verbruiken.

Begin het nieuwe jaar goed en check als eerst de bandenspanning. De juiste bandenspanning van uw Škoda is te vinden aan de binnenkant van het tankklepje. Wanneer uw auto een te lage bandenspanning heeft, drinkt hij meer dan nodig is. Een andere tip om zuiniger te rijden met uw Škoda, is om dakdragers te verwijderen als u deze niet meer nodig heeft. Deze vangen onnodig veel wind, waardoor de Škoda meer kracht nodig heeft om op dezelfde snelheid te komen. Dat geldt ook voor een bagagebox, hoe gestroomlijnd deze er ook uitzien.

octaviahatchback1-3

Minder inspanningen

Eenmaal onderweg is het handig om steeds te bedenken dat hoe minder de motor van uw Škoda hoeft te doen, hoe zuiniger hij is. Trek dus geleidelijk op. Houd de snelheid zo constant mogelijk (gebruik de Adaptive Cruise Control op snelwegen) en laat de auto uitrollen bij het naderen van een rotonde, kruispunt of verkeerslicht. Als uw auto namelijk op de motor remt, verbruikt hij geen brandstof. Al met al: hoe minder de motor zich hoeft in te spannen, hoe minder er brandstof wordt gedronken.

Keep calm and…

Andere tips om Dry January heel goed door te komen, zijn: vroeg opschakelen en (uiteraard) langzamer rijden. Rijd op de snelweg liever 100 km/u dan 130 km/u. Een verbrandingsmotor is dan zomaar tot wel 25 procent zuiniger. Maar ook kleinere snelheidsverschillen maken al enig verschil. Uzelf laten opjagen en het gas even extra intrappen helpt natuurlijk sowieso al niet om Dry January door te komen.

03-new-skoda-kodiaq-3

Temperatuurregeling

De temperatuurverschillen van de afgelopen weken zijn niet goed geweest voor het brandstofverbruik. Bij extreme kou zetten we allemaal de verwarming aan en bij herfstachtig weer wordt soms nog wel eens de airco aangezet. Zet daarom niet direct de airco/verwarming aan als u wegrijdt, maar ventileer de auto eerst door ramen open te zetten of warm de auto rustig op in plaats van op de hoogste stand. Ook hiermee bespaart u brandstof.

Geen druppel is het beste

Een auto verbruikt de meeste brandstof tijdens korte ritjes in de stad, met name vanwege het vele stoppen en optrekken. Vermijd die dus zo veel mogelijk. Het is nog beter om de auto wat vaker te laten staan, ook voor het milieu. Dit scheelt natuurlijk het meeste aan brandstof.