db2023al00134-large

Begin van omscholing voor 22.000 medewerkers

Het bouwen van elektrische auto’s gaat niet heel makkelijk, het vergt veel technische kennis op het gebied van elektrische mobiliteit. Volkswagen heeft voor de fabrieksmedewerkers in Zwickau, Emden en Wolfsburg een omscholingstraject opgericht. De komende jaren zullen zeker 22.000 medewerkers een eendaags trainingsprogramma volgen, in de daarvoor specifiek gebouwde ‘eMotionRoom’. Deze is te vinden in de fabriek in Wolfsburg, waar vanaf komend najaar ook de productie van de nieuwste ID.3 gaat beginnen. Rond deze zomer moeten al 1.200 medewerkers een training gekregen hebben, zodat ze precies weten hoe een elektrische auto gebouwd moet worden.

db2023al00128-large

Speels leren

Volkswagen Group Academy heeft de eMotionRoom in Wolfsburg intern ontwikkeld. Deze heeft drie kamers waar werknemers binnen 20 minuten verschillende puzzels moeten oplossen. De proef begint met een situatie van terug naar de negentiende eeuw, toen de eerste elektromotoren werden uitgevonden. In de tweede kamer wordt de geschiedenis van de fabriek in Wolfsburg doorgespoeld tot het heden. De derde kamer is gericht op de digitale toekomst van de mobiliteit. Het lijkt wel een soort escape room, waarbij de teams in elke kamer verschillende problemen moeten oplossen om de deur te openen. Elke groep krijgt instructies via een videoverbinding van twee instructeurs van de Group Academy.

db2023al00130-large

Samen succesvol

Volkswagen blijft voortdurend werken aan innovatieve opleidings- en ontwikkelingsconcepten, wat tevens de sleutel is tot een succesvolle transformatie naar de toekomst. Hoe digitaler deze wereld wordt, des te belangrijker de vaardigheden van het hele team worden om het onderscheidende vermogen te benadrukken. Gunnar Kilian, bestuurslid voor Human Resources, vertelde bij de opening van de eMotionRoom ook het volgende: “De eMotionRoom kreeg al zeer positieve feedback van onze medewerkers in Zwickau. Die populariteit maakte dat we het concept ook voor Wolfsburg hebben opgenomen”. De overgang naar e-mobiliteit je alleen gezamenlijk met alle teamleden maken. Ze aan boord krijgen, blijven motiveren en trainen is cruciaal voor Volkswagen Groep.

Vizier op de dag van morgen

De nieuwe productielijn voor nieuwste edities van de ID.3 en Tiguan wordt de komende maanden in Wolfsburg geïnstalleerd, waarvoor tot begin 2025 eerst 460 miljoen euro voor wordt geïnvesteerd, is deels bestemd voor dit opleidingstraject. Daarnaast zal de Wolfsburgse fabriek beginnen met de bouw van een nieuw model op het MEB-platform voor elektrische auto’s. Welk model dat wordt, is nog niet bekendgemaakt, maar met deze uitgebreide omscholing van de fabrieksmedewerkers zal de bouwkwaliteit in ieder geval hoog liggen.