Luxe in het dak

Luxe wordt bepaald door een combinatie van licht en ruimte, althans: als we de regels van architectuur volgen. Zoals eerder deze week bekend werd gemaakt, is er in de nieuwe Volkswagen ID.7 een speciaal panoramadak optioneel, die voorzien is van ‘smart glass’. Hiermee is er zelfs extra licht in het interieur mogelijk en kunt u via een druk op een knop het dak ondoorzichtig laten worden. Luxe op het gebied van verschillende lichtmogelijkheden.

De knop maakt het verschil

Een panoramisch dak is tegenwoordig razend populair bij de consument. Met een extra lichtinval wordt de rijbeleving nog plezieriger, want het geeft rust in het hoofd en maakt dat alle inzittenden zich vrijer voelen. Het panoramadak dat in de Volkswagen ID.7 komt is net zo innovatief als de gehele auto. In dit dak komt smart glass, dat is een toepassing van elektrochromatisch glas: in het glas zit een geïntegreerde laag PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), waarmee het glazen dak met een druk op de knop ondoorzichtig gemaakt kan worden, maar ook weer transparant. De techniek ziet er als volgt uit: wanneer er geen spanning op het glas staat, rangschikken de kristallen in de PDLC-laag zich op een manier dat het glas ondoorzichtig wordt. Zodra er weer elektrische spanning op staat, rangschikken de kristallen zichzelf weer op een manier dat er licht wordt toegelaten door de PDLC-laag. Dat allemaal met enkel een druk op de knop!

Licht, maar geen warmte

Licht heeft een positieve invloed op ons brein. Het nadeel van een panoramadak is echter dat er met normaal glas op warme dagen ook extra warmte binnenkomt. De PDLC-laag in het panoramisch dak van de ID.7 is op meerdere vlakken innovatief, want het reflecteert ook schadelijke infraroodstraling die het interieur opwarmen. Daartegenover staat dat het dak in de winter juist weer warmte vasthoudt in het interieur, wat voor een aangenaam comfortniveau zorgt voor iedereen. Licht komt binnen, maar warmte niet.