volkswagenid.5range-header

ID.5: eerste volledig elektrische SUV Coupé van Volkswagen

Met de onthulling van de Volkswagen ID.5 en ID.5 GTX sluit Volkswagen zich aan bij het elektrische SUV Coupé-segment. De nieuwe topmodellen van de Volkswagen ID. Family beschikken over de nieuwste software: ID. Software 3.0. Hierdoor kan de ID.5 nog sneller opladen en is de spraakbediening verbeterd. Ook zetten de ID.5 en ID.5 GTX een stap dichterbij het volledig autonoom rijden.

De ID.5-modellen staan net als de ID.4-modellen op het MEB-platform, speciaal ontwikkeld voor elektrische modellen. De ID.5 onderscheidt zich van de rest dankzij zijn aflopende daklijn, spoiler en aerodynamische voorbumper, waardoor hij een sportief en elegant uiterlijk heeft. Daarnaast zijn deze uiterlijke kenmerken ook gunstig voor het verbruik. Dankzij het gestroomlijnde exterieur wordt de luchtweerstand beperkt tot een Cw-waarde van slechts 0,26 (0,27 voor ID.5 GTX). Echte eyecatchers zijn de ID. LED-lichtsignatuur en de bijpassende spoiler. De ID.5 GTX beschikt bovendien over IQ.Light LED-matrix koplampen met intelligente grootlichtfunctie, 3D LED-achterlichten en grotere luchtinlaten. 

Aan ruimte geen gebrek

De ID.5 heeft een lengte van 4,60 meter, de ID.5 GTX 4,58 meter. Bij beide versies meet de wielbasis maar liefst 2,77 meter. Deze cijfers tonen aan dat de ID.5 beschikt over een zeer ruimtelijke, lounge-achtige binnenruimte. Bijkomend bieden de twee ID.5-uitvoeringen relatief compacte buitenafmetingen, vergeleken met de binnenruimte van SUV’s uit een hoger segment. Bij een aflopende coupé-daklijn wordt al snel verwacht dat er weinig hoofdruimte is, maar dat is bij de ID.5-modellen zeker niet het geval. De hoofdruimte achterin is slechts 12 mm minder dan in de ID.4. Ook met de achterbank in normale positie is al een bagagevolume van 549 liter beschikbaar. 

Innovatieve bedieningselementen

Qua bediening is digitale cockpit toonaangevend voor zijn gemak en innovaties. Het digitale instrumentarium en het grote, 12 inch high-res display van het multimediasysteem komen duidlelijk naar voren dankzij hun heldere weergave en opvallende graphics. Het optionele head-up display met augmented reality-functie projecteert extra informatie op de voorruit bij de bestuurder. Dankzij We Connect-diensten zijn onder meer huidige online verkeersinformatie, online radio, online kaartupdates en informatie over laadstations altijd beschikbaar. Tevens is bij de ID.software 3.0 de stembediening ("Hallo ID.") sterk verbeterd. De functie heeft online toegang tot informatie in de Cloud en wordt daarmee steeds slimmer. 

Geoptimaliseerde veiligheid dankzij Car2X

Met Car2X-communicatie worden de nieuwe ID.5-modellen nog veiliger. Ze staan in verbinding met andere auto’s uit de Volkswagen-concern met dezelfde technologie én de infrastructuur, waardoor ze onderling kunnen communiceren . Een ID.5 heeft deze informatie in no-time verwerkt en kan de bestuurder zo waarschuwen voor mogelijk gevaar, ongevallen en stilstaand verkeer. De ID.Light-functie in het interieur toont daarbij visuele waarschuwingssignalen. 

Aandrijving en nieuwe assistenten

Voor de ID.5 zijn drie motoren leverbaar. In de ID.5 wordt vooruitgeholpen door een elektromotor die de achterwielen aanstuurt. De sportieve ID.5 GTX biedt met aparte elektromotoren op de voor- en achteras de grip en dynamiek van vierwielaandrijving. 

Iedere ID.5 krijgt het grote long-range accupakket dat geschikt is voor 135 kW snelladen. Eveneens geheel nieuw voor de ID. Family zijn:

  • Travel Assist, dat gebruikmaakt van zwermdata voor een nog relaxtere, semi-autonome rijervaring
  • Geheel nieuwe Park Assist Plus met memory-functie, waardoor de ID.5 automatisch kan parkeren op plekken die de ID.5 als parkeerplek herkent.

De toekomst

De komst van de ID.5 en ID.5 GTX zijn kenmerkend voor de ACCELERATE-strategie van Volkswagen. Vanuit deze strategie wordt verwacht dat Volkswagen in 2030 minstens 70% van alle nieuw verkochte modellen in Europa elektrisch is aangedreven. In absolute aantallen staat dat voor meer dan een miljoen auto’s. Volkswagen verwacht uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. De nieuwe ID.5-modellen zelf worden CO2-neutraal geproduceerd en als er gebruik wordt gemaakt van 100% groene energie, zijn ze ook in de gebruiksfase CO2-neutraal.

Ervaar meer over de ID.5 en ID.5 GTX op onze modelpagina.