1920_hoofd

Tips om de maximale range uit uw Volkswagen ID. -model te halen tijdens winterdagen

Volledig elektrisch rijden tijdens de wintermaanden, zonder beperkingen van de range en inleveren van comfort: met de onderstaande negen tips krijgt u het voor elkaar.

Tip 1: Rijmodus B in stadsverkeer, daarbuiten D

Bij ieder ID.-model van Volkswagen kunt u kiezen tussen transmissiestand B en D. Rijstand B (voor ‘Brake’) is uiterst geschikt voor stadsverkeer. Wanneer u het gaspedaal loslaat, recupereert de auto. Hierbij wordt er geremd op de elektromotor, waarbij de remenergie die vrijkomt wordt omgezet in elektrische energie. Deze energie wordt dan weer opgeslagen in de accu. Rijstand D (voor ‘Drive’) daarentegen is meer geschikt voor de snelweg en buitenwegen. Indien u uw voet van het gaspedaal haalt, rolt de auto uit op het wegdek. Het gebruik kinetische energie (bewegingsenergie) is de meest efficiënte rijstijl voor de langere afstanden.

Tip 2: Anticipeer en activeer de Eco-stand

De luchtweerstand heeft een grote invloed op het stroomverbruik. Vanaf ongeveer 60 km/u wordt deze invloed nog nadrukkelijker. Naarmate u accelereert zult u merken dat 10 km/u meer snelheid al een merkbaar effect heeft op de actieradius en het stroomverbruik. Wanneer u anticipeert op het verkeer, de Eco-rijstand inschakelt en zoveel mogelijk de uitrolfunctie gebruikt bespaart u een aanzienlijke hoeveelheid stroom. Met de kickdown van het gaspedaal kunt u de Eco-stand op ieder moment deactiveren. 

Tip 3: Maak gebruik van rijhulpsystemen

De Eco Assistent behoort tot de standaarduitrusting van ieder ID.-model. Deze assistent helpt u zo efficiënt mogelijk te rijden en te anticiperen op het verkeer. Dankzij camera's en sensoren laat het systeem weten wanneer hij/zij het gaspedaal kan loslaten. Dit gebeurt bij bijvoorbeeld het naderen van scherpe bochten of rotondes. Bovendien verzorgt de Eco Assistent het recupereren waar mogelijk. 

Tip 4: Verwarm alleen de bestuurdersruimte

Als u alleen in de auto zit kunt u het beste alleen warme lucht in de bestuurdersruimte laten stromen, indien mogelijk met de 2- of 3-zone Climatronic. Met behulp van de We Connect-app kunt u deze gerichte airconditioningstand ook instellen bij het voorverwarmen van uw Volkswagen.

Tip 5: Gebruik stoel- en stuurverwarming

Indien uw ID.-model beschikt over stoel- en/of stuurverwarming, kunt u deze functies het beste gebruiken om op te warmen. Warme handen en een verwarmd zitvlak voelen als een vertrouwde en comfortabele omgeving. Bovendien kunt u dan de verwarming wat lager zetten, waardoor u stroom bespaart en het verminderen van de actieradius beperkt.

Tip 6: Houd de bandenspanning op peil

Ook van belang is de juiste bandenspanning. Al vanaf een tekort van 0,3 bar aan bandenspanning wordt de rolweerstand verhoogd. Dit leidt tot extra en onnodig stroomverbruik. 

Tip 7: Voorverwarmen aan de oplader

Het voorverwarmen van het interieur ondersteunt al in het optimaliseren van de actieradius. Nog beter is om deze functie in te schakelen wanneer uw ID. verbonden is met het stroomnet. Zo blijft de actieradius op het hoogste peil aangezien de stroomafname direct van de oplader komt en niet ten koste gaat van de accuopslag. Alle ID.-modellen die vanaf eind 2021 zijn geproduceerd, kunnen zowel het interieur als het accupakket voorverwarmen wanneer de auto is verbonden met het elektriciteitsnet. 

Tip 8: Verwijder onnodig gewicht uit uw auto

Heeft u nog een bagagedrager of andere vaste voorwerpen in uw auto liggen? Dan kunt u deze beter uit de auto halen om zo onnodig gewicht te besparen. 

Tip 9: Het juiste moment om naar zomerbanden te switchen

Mochten de buitentemperaturen weer oplopen na de koude wintermaanden, adviseren wij u om zo snel mogelijk te wisselen naar zomerbanden. De zomerbanden zijn namelijk op de ID.-modellen afgestemd en verminderen de rolweerstand. Winter- en all-seasonbanden beschikken namelijk over een hogere weerstand. Onnodige rolweerstand levert u een beperking van de actieradius op.