Opnieuw vijf sterren

Volkswagen heeft met de Golf opnieuw de hoogste score (vijf sterren) behaald in de gerenommeerde Euro NCAP veiligheidstest. Dit onafhankelijke veiligheidsinstituut heeft op alle beoordeelde punten zeer hoge beoordelingen afgegeven. De Euro NCAP werd door de Golf overtuigd vanwege haar assistentiesystemen en de bescherming van (volwassen) passagier en kwetsbare verkeersdeelnemers.

De nieuwe Golf 8 is uitgerust met een uitgebreid veiligheidsconcept dat voldoet aan de meest recente, strengere eisen. Daarmee blijft hij één van de beste auto’s in zijn klasse. Zo heeft dit model al standaard bijvoorbeeld een centrale airbag tussen de voorstoelen.

golf2-4

Strenger, maar hetzelfde resultaat

De Golf heeft de meest recente veiligheidstest vlekkeloos doorstaan. In 2019 kreeg de succesvolle Golf al vijf sterren volgens de toen geldende Euro NCAP-norm. Nu voldoet de Golf ook overtuigend aan de testprocedures die sinds 2020 verzwaard werd. Hoewel de vorige beoordeling nog drie jaar geldig was, besloot Volkswagen het model op het gebied van veiligheid up-to-date te brengen, zodat de Golf voldoet aan de nieuwe normen die significant strenger zijn. Euro NCAP voerde 14 van de 21 tests opnieuw uit volgens de aangepaste procedures, welke succesvol zijn doorstaan. Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP: “De meeste autofabrikanten hebben de neiging om vast te houden aan de vorige normen. Sommige merken overwegen zelfs om veiligheidsverlagingen door te voeren om concurrerend te blijven. Het is dan mooi om te zien dat Volkswagen het veiligheidsniveau van de Golf continu blijft verbeteren, in lijn met de laatste ontwikkelingen.”

Topscores

Een belangrijke update van de veiligheid van de Golf is de nieuwe centrale airbag voor de voorpassagiers. De Golf is standaard uitgerust met deze airbag. Bij een aanrijding van opzij kan deze airbag helpen om hoofdcontact tussen de voorste inzittenden te voorkomen. De veiligheid wordt extra vergroot door een extra standaard heupgordelspanner voor de voorpassagiers. De achtste generatie van de Golf behaalde een prachtig resultaat in de categorie ‘inzittendenbescherming voor volwassenen’ met 88 procent van de mogelijke beoordelingspunten. Daarnaast scoorde hij 87 procent in de categorie ‘bescherming van kinderen’. Deze categorie is gebaseerd op drie belangrijke aspecten waar Euro NCAP naar kijkt: Bescherming die kinderbeveiligingssystemen bieden, (bijvoorbeeld bij een frontale botsing of aanrijding van opzij), het veilig bevestigen van kinderzitjes van verschillende afmetingen en de uitrusting die een auto biedt voor het vervoer van kinderen. De Golf maakt met haar hulpsystemen ook indruk met 79 procent van de mogelijke beoordelingspunten. Onder andere het autonoom werkende noodremsysteem (AEB) reageerde tijdens de tests goed op andere voertuigen.

golf3-3

Car2X: de nieuwste veiligheid

De Euro NCAP beoordeelde de Golf er niet op, maar de feature waarmee hij zich in de compacte middenklasse nadrukkelijk onderscheidt, is Car2X-technologie. De Golf is namelijk de eerste Volkswagen waarvan de adaptieve cruise control (ACC) een file kan herkennen en daarop reageert. Hij doet dat met behulp van innovatieve Car2X-technologie, die ook standaard op elke Golf zit: zodra het systeem van andere weggebruikers doorkrijgt dat er een file staat, past hij direct de snelheid aan om de kans op onveilige last-minute manoeuvres te beperken.

Golf 8 R (4)

De 5 sterren-scores van Volkswagen

Met de topscore van vijf sterren voor de Golf onderstreept Volkswagen zijn hoge veiligheidsnormen nog maar eens opnieuw. De ID.5, Polo en Taigo kregen in maart dit jaar al vijf sterren. De ID.4 behaalde in april 2021 de hoogste Euro NCAP-score nadat de ID.3 dat in oktober 2020 ook al deed. In 2019 werd naast de Golf ook de T-Cross bekroond met de maximale veiligheidsscore.

Bekijk onze Volkswagen acties