Vanaf 2026 van start

De Volkswagen Groep heeft zijn batterijoffensief nadrukkelijk ingezet. Samen met de Spaanse koning en premier heeft PowerCo het startschot gegeven voor de bouw van ‘gigafactory Valencia’. PowerCo is de dochteronderneming van Volkswagen Groep die onder andere de bouw van de fabrieken op zich gaat nemen. Vanaf 2026 is het de bedoeling dat hier eenheidscel-accu’s geproduceerd worden. De productiecapaciteit zal eerst 40 GWh per jaar zijn, wat goed is voor een half miljoen elektrische modellen per jaar. De gigafactory in Valecia gaat volledig op duurzame groene energie draaien.

gigafactoryvalencia6

"Future Fast Forward"

Met het investeringsprogramma ‘Future Fast Forward’ van de Volkswagen Groep is de bouw van deze nieuwe gigafactory een cruciale, een project waarin wel € 10 miljard zal worden geïnvesteerd. Met betrekking tot dit programma elektrificeert de Groep samen met SEAT S.A. en 49 andere partners ook de autofabrieken in Martorell en Pamplona.

De jaarlijkse productiecapaciteit van 40 GWh, waar dan 500.000 elektrische auto’s kunnen worden geproduceerd, zal in de toekomst verder worden uitgebreid naar 60 GWh. De nieuwe fabriek zorgt ook voor meer werkgelegenheid, met wel ruim 3.000 nieuwe banen.

gigafactoryvalencia3

Duurzaamheid heeft prioriteit

De gigafactory in Valencia gaat volledig op groene stroom draaien. Deze opgewekte energie zal afkomstig zijn van een nabijgelegen zonnepark van wel 250 hectare groot. Daarnaast wordt er voor de productiefaciliteit gebruik gemaakt van windenergie.

gigafactoryvalencia5

De eenheidscel

PowerCo gaat in Valencia accu’s produceren die gebruikmaken van de eenheidscel. De eenheidscel wordt breed ingezet, aangezien deze geschikt is voor verschillende cel-chemieën. Met de eenheidscel worden actieradius en laadtijden verder doorontwikkeld. Met zijn synergie-effecten is er met deze technologie zelfs mogelijk om batterijkosten tot maar liefst de helft te reduceren.

gigafactoryvalencia4

Eén van de drie gigafactories

Voor de Volkswagen Groep is PowerCo verantwoordelijk voor alle activiteiten op het gebied van batterijen, zo ook voor de bouw van de nieuwe fabrieken. De realisatie van drie gigafactories is tevens het belangrijkste doel. In Salzgitter (Duitsland) wordt de eerste gigafactory gebouwd, Valencia wordt de volgende waar aan begonnen is en de derde gigafactory komt in St. Thomas (Canada).