Wereldwijd al meer dan 15.000 snelladers geplaatst

Op Power Day (15 maart) 2021 kondigde de Volkswagen Groep aan dat het een wereldwijd netwerk van snelladers wilde creëren waar alle elektrische auto’s gebruik van kunnen maken. In totaal zouden er in 2025 45.000 laadpunten moeten zijn geplaatst. Aan het einde van 2022 was al ruim een derde aangesloten. Deze laadpunten hebben een vermogen tot 350 kW. In 2023 moeten er al 25.000 snellaadpunten over de hele wereld actief zijn, waarvan 10.000 in Europa.

“We behoren tot de pioniers in elektrische mobiliteit en om dat te bewijzen hebben we 15.000 snellaadpunten in Noord-Amerika, China en Europa”, verklaart Thomas Schmall, bestuurslid voor technologie bij de Volkswagen Groep en CEO van Volkswagen Group Components. “Dat hebben we samen met onze partners in de industrie en de energiesector gerealiseerd. Het netwerk is voor ons een voorwaarde voor e-mobiliteit en is een strategische activiteit voor de toekomst.” Volkswagen verkoopt steeds meer elektrische auto’s; vorig jaar werden 330.000 volledig elektrische auto’s verkocht, een toename van 23,6 procent ten opzichte van 2021.

Samenwerking met meerdere partners wereldwijd

De plaatsing van de Europese snellaadpunten werden gerealiseerd met hulp van IONITY, een joint venture van onder meer de groepsmerken Audi, Volkswagen en Porsche. In Italië breidt de Groep het snellaadnetwerk uit via joint venture Ewiva, welke afgelopen jaar werd opgericht. Voor het Spaanse netwerk werkt de Groep samen met Iberdrola en willen zij met BP nog 8.000 extra snellaadpunten in Europa installeren. Voor dit project gebruikt de Groep snellaadstations van Flexpole van Volkswagen Components. In Noord-Amerika werkt de Volkswagen Groep samen met marktleider Electrify America en in China wordt het snellaadnetwerk uitgebreid samen met de joint venture CAMS. De ambitie van de Volkswagen Groep samen met de partners is om tegen 2025 wereldwijd 45.000 snellaadpunten te hebben geplaatst voor gebruik: 18.000 in Europa, 10.000 in Noord-Amerika en 17.000 in China.

Toegankelijk voor iedereen

Elke Temme, senior vice president Charging & Energy bij de Volkswagen Groep, zegt er het volgende over: “Ons doel is om elektrische mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken. De successen die we hebben behaald met onze sterke partners geven één duidelijke boodschap: we passen de juiste strategie toe. Samen kunnen we duurzame en toegankelijke mobiliteit van de toekomst creëren.”

Kenactiviteit van de Volkswagen Groep

De Volkswagen Groep wil een belangrijke aanbieder worden van intelligent opladen, waarvoor begin 2021 de NEW AUTO-strategie werd ingezet. In deze strategie worden alle activiteiten op het gebied van Opladen en Energie samengevoegd. Oliver Blume, CEO van de Groep, heeft benadrukt in zijn 10 punten-plan dat Opladen & Energie een cruciaal aspect van de toekomst is binnen de onderneming. Naast de ontwikkeling van het laadnetwerk heeft Volkswagen namelijk meerdere laadoplossingen voor particuliere en zakelijke klanten. Voorbeelden hiervan zijn de Wallbox van Volkswagen, flexibele snellaadstations, laaddiensten en innovatieve en slimme groene stroomtarieven. Volkswagen wil elektrische auto’s ook gebruiken als mobiele powerbanks in het energiesysteem, om een meerwaarde voor de gebruiker te creëren.