De nieuwe Audi A3: sportief, efficiënt en volledig gedigitaliseerd

3 maart 2020

De nieuwe Audi A3 komt eraan!

Direct in het eerste oogopslag ziet de nieuwe Audi A3 er uiterst sportief uit. Het model valt op door zijn agressief gestylde flanken, de extra schuin geplaatste C-stijl en de brede schouderlijn. De welbekende singleframe grille is ook terug te vinden bij de nieuwe A3 samen met andere sportieve details als grote luchtinlaten, diffuser en dakspoiler. De A3 heeft een volledig digitaal bedieningsconcept met interactieve functies. Standaard wordt elke nieuwe A3 geleverd met LED-koplampen, optioneel zijn matrix LED-koplampen leverbaar.

De nieuwe A3 is een relatief lichte auto, de A3 Sportback 1.5 TFSI weegt 1.280 kg. Hij is 4,34 meter lang, 1,82 meter breed, 1,43 meter hoog en heeft een wielbasis van 2,64 meter. Er volop motorkeuze voor de A3. Hij is leverbaar met een 1.5 TFSI benzinemotor (110 kW/150 pk) of een 2.0 TDI (met 85 kW/116 pk of 110 kW/150 pk) bij de marktintroductie in mei. Daarna worden andere motoren beschikbaar, zoals 1.0 TFSI (81 kW/110 pk) en een andere uitvoering van de 1.5 TFSI met MHEV-technologie (mild hybride, 48V elektrisch systeem). Medio dit jaar volgen er meer benzine- en dieselvarianten, een aantal ook met quattro vierwielaandrijving. Ten slotte komen er ook plug-in hybrideversies en een CNG-uitvoering (aardgas). 

Volledig digitaal

De nieuwe A3 Sportback heeft een overzichtelijk dashboard met een 10,25 inch digitaal instrumentenpaneel en een centraal 10,1 inch touchscreen die beide standaard worden meegeleverd. Optioneel is de Audi virtual cockpit (12,3 inch) en een head-up display verkrijgbaar in de nieuwe A3. Het MMI bedieningsconcept is eenvoudig en heeft een menustructuur dat vergelijkbaar is met het menustructuur van een smartphone. De volumeregeling is te bedienen via gebaren, maar het systeem reageert ook op geschreven opdrachten via het touchscreen en op stemcommando's. Het navigatiesysteem werkt nog sneller en nauwkeuriger door realtime verkeersinformatie via Google Earth en omdat het voorkeuren van de berijder herkent. 

Standaarduitrusting

DAB+ radio is standaard in elke nieuwe A3. Een Bang & Olufsen surround sound system, online en hybride-radiosystemen zijn optioneel. Uw smartphone is gemakkelijk op te laden met de Audi phone box en de Audi smartphone interface maakt de Apple CarPlay of Android Auto-omgeving zichtbaar op het MMI-display. In de loop van 2020 wordt ook de stembediening Alexa van Amazon leverbaar. U kunt met de MyAudi app een aantal functies op afstand bedienen. Zo kunt u met de app uw A3 ver- en ontgrendelen en kunt u de standverwarming bedienen. De MyAudi app laat ook zien waar uw A3 zich op dat moment bevindt. 

Sportief en dynamisch

Het standaardonderstel van de nieuwe Audi A3 is al zeer sportief en biedt een perfecte balans tussen sportiviteit en comfort. Met het S line exterieurpakket krijgt u een 15 mm verlaagd sportonderstel en is er adaptieve dempercontrole beschikbaar. Een elektromechanische stuurinrichting met snelheidsafhankelijke bekrachtiging is op alle modellen standaard, progressive steering is optioneel. Multilink achterwielophanging is standaard op de modellen met een vermogen vanaf 110 kW/150 pk, daarnaast zijn lichtmetalen velgen beschikbaar met maten variërend van 16-19 inch. Een handige innovatie is de electric brake booster, dit systeem voorkomt onnodige wrijving tussen remblokken- en schijven. 

Comfort en personalisatie

De standaarduitrusting van de nieuwe A3 is groots, het bevat een digitaal instrumentenpaneel, een 10,1 inch touchscreen, een multifunctioneel met leder bekleed stuur, DAB+ radio, lichtmetalen velgen, LED-koplampen en elektrisch verstelbare spiegels met verwarming. U hebt bij de aanschaf van een nieuwe A3 de keuze uit drie exterieurdesigns. Daarnaast heeft u de keuze uit veel nieuwe exterieurkleuren en bekledingsmaterialen voor het interieur. Bijzonder detail is dat er ook de mogelijkheid is om bekledingsmateriaal te kiezen dat gemaakt is van gerecyclede PET-flessen. 

De nieuwe Audi A3 Sportback en Limousine zijn vanaf medio april bestelbaar. Medio juni 2020 wordt 'ie in onze showroom verwacht. 

Update: lees meer over de prijzen en introductie-uitvoeringen »

Gallery: de nieuwe Audi A3 Sportback