Opvallend ruim

Audi presenteert de vierde en laatste concept car uit de ‘sphere’-serie: de Audi activesphere. De elektrisch aangedreven vierdeurs cross-over coupé op basis van het nieuwe PPE-platform is te transformeren tot een pick-up met veel ruimte voor passagiers en spullen. Met quattro vierwielaandrijving en een variabele carrosseriehoogte is de Audi activesphere op elke weg in zijn element.

De activesphere krijgt een lengte van 4,98 meter, een breedte van 2,07 meter en een hoogte van 1,60 meter. Dit gaat in combinatie met een wielbasis van 2,97 meter en een lage, vloeiend aflopende daklijn. Daaronder komen 22 inch lichtmetalen velgen en tegengesteld openende voor- en achterdeuren.

audiactivesphereconcept-17

Van coupé naar pick-up

De Audi activesphere kan in enkele seconden transformeren van een cross-over coupé in een pick-up. Via een ingenieus systeem kunnen de zijramen en het dak inschuiven. Ook uw e-bikes zijn mee te nemen. De C-stijlen blijven in positie om het dynamisch silhouet te behouden.

De Audi activesphere heeft adaptieve luchtvering met adaptieve dempers. Met zijn vierwielaandrijving en de variabele carrosseriehoogte kent het model geweldige offroad-kwaliteiten. In de normale stand bedraagt de bodemvrijheid 20,8 cm. Dit is met 4 cm te verhogen en te verlagen bij offroad-gebruik of op de snelweg.

audiactivesphereconcept-5

Nieuwe benadering van het interieur

Bij het ontwerpen van het interieur van de activesphere en van de andere Audi sphere-modellen stonden de inzittenden centraal. Het draait om de leefruimte en de beleving tijdens het reizen. De vier individuele stoelen te zijn opgehangen aan de doorlopende middenconsole. Bij autonoom rijden verdwijnen de pedalen en het stuur.

audiactivesphereconcept-11

PPE-platform

Net als de overige sphere-conceptmodellen maakt de Audi activesphere gebruik van het Premium Platform Electric (PPE). De concept car heeft een accupakket met een capaciteit van circa 100 kWh en een systeemvermogen van 325 kW met een maximale koppel 725 Nm. De maximale actie 600 kilometer. Audi heeft het PPE-platform samen met Porsche ontwikkeld en zijn op basis van PPE verschillende carrosserievarianten te realiseren, zoals SUV’s en CUV’s.

Alle toekomstige modellen op het PPE-platform maken gebruik van 800V-technologie. Dat betekent onder meer dat ze geladen kunnen worden met een vermogen van 270 kW. Na tien minuten is de actieradius al verhoogd met 300 kilometer en is hij in nog geen 25 minuten van 5-80% te laden.

audiactivesphereconcept-1

De vierde sphere

In 2021 liet Audi met de skysphere roadster concept zijn eerste sphere-model zien. Deze concept car heeft een flexibele wielbasis, waarmee u als luxe Grand Tourer of als open sportwagen kunt rijden. De Audi grandsphere concept  werd bekendgemaakt in september 2021, waarin de ‘first class’ luxe van een privéjet samengaat met een unieke interieurervaring. De Audi urbansphere concept werd in april 2022 gepresenteerd en is specifiek ontworpen voor het verkeer in drukke Chinese metropolen. Alle sphere-modellen laten duidelijk de visie van Audi op de premium mobiliteit van de toekomst zien: ze zijn elektrisch aangedreven, bieden de ruimte en het comfort van een luxe lounge en kunnen autonoom rijden in dit modern ontworpen model.