Maak kennis met de nieuwe wereld van high-performance: de Audi RS 3

In opvolging van de voorgaande generatie, heeft Audi een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het succesverhaal van het RS 3-concept. De nieuw ontwikkelde RS Torque Splitter, gecombineerd met de geprezen 294 kW/400 pk sterke vijfcilindermotor, creëren optimaal rijplezier en topprestaties van een ongekend niveau. De high-performance en premium eigenschappen van de nieuwe Audi RS 3 Sportback en Limousine, worden door het expressieve exterieur en high-performance interieur niet onder stoelen of banken geschoven. De nieuwe Audi RS 3 is te bewonderen bij Audi Centrum Hengelo.

De befaamde krachtbron

De nieuwe Audi RS 3-generatie combineert ijzersterke eigenschappen met high-performance ontwikkelingen en technologieën. Zo beschikken beide carrosserievarianten over de immens populaire 2.5 TFSI vijfcilinder turbomotor onder de motorkap. Dat deze krachtbron immens populair is, wordt bevestigd door de ontvangen prijzen: de International Engine of the Year award is maar liefst negen jaar achtereenvolgend naar het vijfcilinderblok van Audi gegaan. Met een vermogen van 294 kW/400 pk en een koppel van 500 Nm (tussen 2.250-5.600 tpm) is het krachtige motorblok powervoller dan ooit. De sprint van 0-100 km/u kost de Audi RS 3 slechts 3,8 seconden, waarbij 250 km/u de begrensde topsnelheid is. Optioneel is de topsnelheid te verhogen naar 280 of zelfs 290 km/u. De zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling, ondersteunt de vijfcilinder in het leveren van zijn topprestaties. Met korte schakelmomenten én scherpe afstellingen bezorgt hij iedere bestuurder een glimlach op het gezicht. Bovendien wordt de karakteristieke vijfcilindersound nog nadrukkelijker door volledig variabele kleppen in de uitlaat, waarbij de bestuurder de intensiteit van het geluid zelf kan managen. Met het optionele RS sportuitlaatsysteem bereikt u de meest pure vijfcilinder soundtrack.

Audi met RS Torque Splitter

Geheel nieuw voor de Audi RS 3 is de RS Torque Splitter. De torque splitter bestaat uit twee elektronisch aangestuurde meervoudige plaatkoppelingen, één voor elk achterwiel. Hiermee is de aandrijfkracht volledig variabel te verdelen over de achterwielen. De torque splitter biedt u zelfs de mogelijkheid om gecontroleerd te driften op het circuit. Daarvoor dient u alleen de RS Torque Rear-modus in te schakelen in het Audi drive select-systeem. Tevens nieuw is de RS Performance-modus, waarmee u een buitengewoon dynamisch weggedrag tot uw beschikking heeft. Dit dynamische weggedrag wordt verder versterkt door semi-slick-banden die voor het eerst beschikbaar zijn.

Diversiteit in rijgedrag

Voor een ultieme rijervaring hebben de nieuwe RS 3-modellen een verlaagd sportonderstel inclusief nieuw ontwikkelde schokdempers, die nog sneller en effectiever reageren op elke rijsituatie dan voorheen. Optioneel kunt u kiezen voor het RS sportonderstel met adaptive damper control. Dit onderstel heeft een opvallend breed bereik tussen sportiviteit en comfort dankzij de individuele elektronische aansturing van elke demper. Hierdoor zult u verbaasd zijn hoe divers verschillende rijmodi van elkaar zijn.

De RS 3-uitvoeringen blinken mede uit door een groter wielcamber. Dit leidt tot een nog preciezer stuurgedrag dan de overige A3-modellen. Ondersteunend daarbij is de RS-specifieke progressieve stuurinrichting met een variabele overbrengingsverhouding. Dankzij de modular vehicle dynamics controller, worden alle rijdynamieksystemen perfect op elkaar afgestemd. 

Sublieme remkracht

Ook het remsysteem van de nieuwe RS 3-modellen zijn nieuw ontwikkeld. De remschijven vóór en achter, met een diameter van respectievelijk 375 mm en 310, zijn voor een optimale vertraging en maximale stabiliteit inwendig geventileerd, radiaal doorboord en heeft iedere remklauw zes remzuigers. De remkoeling wordt verbeterd met 20% dankzij speciale air-control elementen. Keramische remschijven vóór met een diameter van 380 mm zijn optioneel leverbaar. Deze remmen zijn 10 kg lichter dan de versie met stalen remschijven en verleggen de lat aanzienlijk hoog op het gebied van remprestaties. 

Dynamische blik

Dat er high-performance prestaties worden geleverd in de nieuwe RS 3, wordt verraden door het exterieur. Nieuwe en functionele designelementen zijn de kers op de taart. Zo beschikt de nieuwe RS 3 over:

  • Extra luchtopeningen aan de achterzijde van de voorste wielkasten
  • LED-koplampen en -achterlichten
  • RS 3-details zijn de Singleframe honingraatgrille
  • brede wielkasten die plaats bieden aan 19 inch lichtmetalen velgen
  • RS achterbumper met geïntegreerde diffuser
  • Twee grote ovale uitlaatpijpen

Indien u kiest voor Matrix LED-koplampen, verschijnt er in de linker lichtunit een geblokte vlag en wordt het RS 3-logo op de grond geprojecteerd. Dit element is onderdeel van de leaving/coming home-ceremonie.

Unieke racebeleving

De RS-weergave van de Audi virtual cockpit plus springt direct in het oog, doordat het toerental wordt weergegeven in de vorm van een horizontale balk. Mocht u de transmissie liever handmatig bedienen, wordt dit display bij het accelereren weergeven in de kleur groen, oplopend naar geel en eindigend in rood. Deze kleurencombinatie ondersteunt de bestuurder in het kiezen van het perfecte schakelmoment. De hoeveelheden paardenkrachten en newtonmeters worden in percentages van het totale vermogen weergegeven. Kiest u voor de RS Runway-weergave? Dan worden de belangrijkste waarden in tegengestelde richting getoond, net zoals in vliegtuigen. Bovendien staan overige Audi virtual cockpit plus-elementen zoals G-krachten, rondetijden en acceleratiecijfers voor u klaar en is het head-up display leverbaar voor het eerst in de geschiedenis van de Audi RS 3. 

Standaard zijn er meerdere belevingselementen te vinden op het stuur van de nieuwe RS 3. Hij beschikt namelijk over een multifunctioneel, afgevlakt stuurwiel inclusief RS-knop waarmee u uw gewenste rijmodus kunt kiezen. Het Design-pakket voegt daar nog alcantarabekleding en 12-uur-markering aan toe.

Medio december in onze showroom

De beide carrosserievarianten van de Audi RS 3 (Sportback en Limousine) kunt u inmiddels exclusief bij Huiskes-Kokkeler bestellen. De Audi RS 3 Sportback is leverbaar vanaf € 92.467, de Audi RS 3 Limousine is er vanaf € 93.115. De Audi RS 3 staat klaar in onze showroom om kennis te maken met u.