Voor reizigers naar Frankrijk

Reist u deze zomer met uw Škoda naar Frankrijk, dan moet u extra alert zijn om verkeersboetes te vermijden. Op de route du soleil zijn er tolwegen zonder tolpoortjes. Deze 'onzichtbare' tolwegen kunt u identificeren om te voorkomen dat u bestraft wordt. Škoda-rijders maken graag gebruik van de ruime bagageruimte in modellen als de Škoda Octavia Combi en Škoda Superb Combi. Een populaire route naar Zuid-Frankrijk is de route du soleil, die van Parijs naar Marseille loopt en grotendeels tolwegen omvat waarvoor u moet betalen (péage). Zodra u de tolpoortjes nadert, weet u wat er komen gaat.

Plan uw Škoda zomercheck
skodaoctaviacombi

Libre, maar toch betalen

Wist u dat er op de Route du Soleil nu ook "onzichtbare" tolwegen aanwezig zijn? Deze nieuwe tolwegen worden aangegeven met borden waarop "péage flux libre" staat. Hoewel "libre" de suggestie van een vrije doorgang doet vermoeden, betekent het eigenlijk dat u zonder verkeersopstoppingen kunt doorrijden op deze tolweg, waar u wel voor moet betalen.

superb_iv_combi_020

Minder oponthoud en minder CO2

Een tolweg zonder poortjes, genaamd péage flux libre, geeft u een beetje het gevoel van bedrog. Auto's kunnen zonder oponthoud doorrijden, waardoor vertraging wordt voorkomen. Dit systeem vermindert ook de CO2-uitstoot, omdat voertuigen minder hoeven af te remmen en op te trekken. Kentekencamera's registreren de passerende voertuigen, waardoor de wegbeheerder kan zien wie er wel en niet heeft betaald. Maar hoe betaalt u dan zonder tolpoortjes?

Er zijn drie manieren om te betalen én dus boetes te voorkomen:

1.     Betaal eenvoudig en snel met een tolbadge. Deze handige elektronische gadget wordt aan de binnenkant van uw voorruit geplaatst. U kunt een tolbadge aanschaffen bij de ANWB en deze wordt gekoppeld aan uw kenteken. Telkens wanneer u een tolstation passeert, wordt dit geregistreerd. Op tolwegen met tolpoortjes kunt u de speciale rij voor abonnees (aangeduid met een "t" van télépéage) nemen en met een snelheid van 30 km/u doorrijden. U ontvangt maandelijks een factuur voor het gebruik van de badge gedurende elke kalendermaand.

 2.     Op parkeerplaatsen (aires d’autoroute) langs tolwegen kunt u betalen met automaten genaamd "bornes de paiement". Deze automaten accepteren contant geld, betaalkaarten en creditcards.

3.     Betaal online vooraf uw rit, vóór of binnen 72 uur na de reis. Voer u kenteken in op een specifieke website van de juiste wegbeheerder. Het kan lastiger zijn dan gedacht, omdat er in Frankrijk verschillende tolwegbeheerders zijn.

Veel meer tolwegen zonder tolpoortjes

Frankrijk breidt zijn tolwegennet uit met nieuwe routes zoals de A79 bij Moulins, die de A71 verbindt met de A6 bij Mâcon. Daarnaast bevat de A4, tussen Parijs en Straatsburg in de regio Grand-Est, een tolgedeelte zonder tolpoortjes bij afslag Boulay (afrit 36). Het land heeft plannen om het aantal tolwegen zonder tolpoortjes aanzienlijk te vergroten. Houd de gespecialiseerde website voor nieuws over nieuwe tolwegen in Frankrijk in de gaten.