Gerecycled materiaal

De Škoda Enyaq iV en Škoda Enyaq Coupé iV bieden de optie van cognackleurige leren bekleding, vervaardigd uit gerecyclede materialen. Ondanks dat dit een duurzaam Eco Suite-interieur is, wordt betaalt u hier een meerprijs voor. Hoewel u dit waarschijnlijk niet verwacht, is er een logische verklaring voor deze prijsstelling.

Large JPG-ENQ_NG_048(-)_ENQmain_cat0920

Eco Suite-interieur

Het Eco Suite-interieur dankt zijn naam aan het gebruik van milieuvriendelijke bekleding. Het bestaat voornamelijk uit twee afvalproducten, namelijk leer dat anders als restafval van de vleesindustrie op de vuilstort zou belanden, én bladeren van olijfbomen die anders verbrand zouden worden. Škoda geeft de voorkeur aan het recyclen van deze afvalproducten in plaats van ze weg te gooien.

24-skoda-karoq-2-2

Zetten van thee

Het Eco Suite-interieur in de Škoda Enyaq iV en de Škoda Enyaq Coupé iV maken een lange voorbereiding door. Een opvallend kenmerk is dat er geen chemicaliën worden gebruikt bij het looien van het leer. In plaats daarvan wordt het leer behandeld met een uittreksel dat is verkregen uit bladeren van olijfbomen. Dit uittreksel bevat een natuurlijke stof die olijfbomen aanmaken om ongedierte af te weren. Het proces om dit te maken, lijkt op het zetten van thee en voldoet aan strenge criteria.

enyaqiv8

Olijfbomen blijven behouden

Škoda maakt gebruik van ongeveer 215.000 olijfbladeren om het leer van één Enyaq iV te produceren. Dit proces veroorzaakt geen schade aan de olijfbomen, omdat de bladeren afkomstig zijn van het afval van de olijfoogst. Normaal gesproken zouden deze bladeren worden weggegooid. Het resultaat is een milieuvriendelijke leersoort die voldoet aan de duurzaamheids-, kwaliteits- en uitstralingseisen van Škoda, en die een tweede leven geeft aan materiaal dat anders verloren zou gaan.

Circulaire economie op één

Johannes Neft, bestuurslid bij Škoda en verantwoordelijk voor technologische ontwikkeling, benadrukt dat alle producten en materialen van Škoda moeten voldoen aan de hoogste verwachtingen. “We leggen de nadruk op een circulaire economie waarbij reststoffen worden hergebruikt. Daarnaast werken we samen met partners die dezelfde duurzame visie delen en hun impact op het milieu voortdurend verminderen.”

45-enyaq-iv-dpl16-9

Gerecyclede petflessen

Škoda maakt gebruik van verschillende milieuvriendelijke materialen en processen, waaronder het gebruik van EcoSuite-leer. Een ander voorbeeld is te vinden in de bekledingsstoffen van de Škoda Karoq, die voor 70% bestaan uit gerecyclede petflessen.

Op de Škoda Enyaq iV en Škoda Enyaq Coupé iV kunt u kiezen voor het Eco Suite-interieur, tegen een meerprijs van € 2000. Naast de milieuvriendelijke bekleding heeft u ook grijze hemelbekleding, luxe zwarte vloermatten met bruine stiksels, een glimmend zwarte sierlijst over de volle breedte van het dashboard én LED-interieurverlichting. Dit geeft natuurlijk wel een extra luxe ervaring in uw Škoda Enyaq iv of Enyaq Coupé iV!