De veiligheid verbetert

Een Škoda is uitgerust met meerdere airbags, maar toch hopen wij deze nooit te zien te krijgen. Ook worden de Škoda-modellen steeds veiliger met bijvoorbeeld de centrale airbag, welke zich bevindt tussen de bestuurder en de bijrijder. Wat biedt deze aan bescherming?

In de huidige Škoda Octavia en Enyaq iV zitten deze centrale airbag gevestigd tussen de voorstoelen. Deze centrale airbag komt enkel tevoorschijn bij een aanrijding van beide zijkanten.

dsc8808-4560c3bf

Snelle reactie

De centrale airbag blaast zichzelf op als er een zijdelingse botsing wordt geconstateerd. Dat gebeurt binnen enkele honderdsten van een seconde. De centrale airbag vult de ruimte tussen de bestuurder en de bijrijder op. Op deze manier voorkomt de airbag dat beide op pijnlijke wijze met elkaar botsen.

210414-skoda-enyaq-iv-euro-ncap-test-2

Ernst van de aanrijding bepaalt

Mocht u alleen in de auto zitten, dan wordt de centrale airbag bij een aanrijding van opzij geactiveerd om u te beschermen tegen de gevolgen van de aanrijding. Echter wordt bij een lichte aanrijding de centrale airbag niet geactiveerd en blijft hij dus op zijn plaats. De snelheid waarmee een airbag wordt opgeblazen, is enorm. Daarom gebeurt het alleen in uiterste noodgevallen waar de impact van de botsing echt groot kan zijn.

octavia-en-airbags-body-structure

Ook aan de andere kant

Volgens het veiligheidsinstituut Euro NCAP zijn één op de vier aanrijdingen zijdelingse crashes. Ongeveer de helft van de inzittenden hieraan gewond raakt, zit niet aan de kant van de aanrijding, maar juist aan de andere kant. De centrale airbag van Škoda zorgt ervoor dat de inzittende bij een aanrijding van opzij zoveel mogelijk op zijn plek blijft en door de klap niet te veel verplaatst wordt, dat kan nog ergere gevolgen hebben.

210414-skoda-enyaq-iv-euro-ncap-test-2

Overtuigend

Euro NCAP voert zijdelingse botsproeven uit om te kunnen bepalen hoe goed alle inzittenden kunnen worden beschermd bij aanrijdingen van de zijkant. Eind vorig jaar slaagden de huidige Škoda Octavia en Škoda Octavia Combi zeer overtuigend door een veiligheidsscore van maar liefst vijf sterren te behalen, zelfs onder strengere testcriteria. Dit prachtige resultaat blijft tot eind 2028 van kracht.