magiceyeheader

Met ‘The Magic Eye’ wordt optimale productie gegarandeerd

De hoofdfabriek van Škoda in Mladá Boleslav heeft recent een camerasysteem gemonteerd dat intern ‘het magische oog’ genoemd wordt. Wat houdt dit precies in? Hiermee kan met behulp van kunstmatige intelligentie de productie van Škoda-modellen altijd ongestoord doorgaan.

Het nieuwe camerasysteem is ontwikkeld door het Škoda FabLab, een groep dat bestaat uit intelligente ‘jongeren’ bij Škoda. Dit systeem houdt de lopende band van de fabriek constant in de gaten. Dit gebeurt doordat hij aangesloten is op een computer die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, ook wel Artificial Intelligence (AI) genoemd. Mochten er onregelmatigheden optreden in de productie, dan spoort het deze op en kan het bijtijds onderhoudswerkzaamheden adviseren.

Eindeloze topconditie

Miroslav Stejskal die werkt bij de centrale technische dienst bij Škoda Auto legt uit waarom dit essentieel is: “Deze innovatieve manier van voorspellend onderhoud zorgt ervoor dat onze productielijn altijd in een perfecte conditie verkeert. Het systeem weet wat de basisvoorwaarden voor een optimale productie zijn en kan deze toetsen aan de omstandigheden die op dat moment gelden. De Artificial Intelligence maakt het mogelijk om bepaalde standaard patronen te herkennen en veranderingen meteen op te merken.” Hierdoor kan het systeem bij onregelmatigheden direct ingrijpen en blijft de productielijn efficiënt doorlopen.

230124-skoda-auto-almost-780000-vehicles-produced-worldwide-in-2022-e835da35

Direct ingrijpen

In de basis komt het erop neer dat er beelden door de camera worden gemaakt van onderdelen die met slijtage te maken krijgen, bijvoorbeeld de liggers, bouten en bekabeling. De computer die op de camera is aangesloten kan de onregelmatigheden dan herkennen en doorgeven. Hierdoor kunnen de werknemers in de fabriek direct ingrijpen, zodat de productie geen vertraging oploopt.

Blauw licht voor extra nauwkeurigheid

De camera verspreidt ook blauw ligt, dit ziet er niet alleen sfeervol uit, maar is ook heet functioneel. Het ligt zorgt ervoor dat de camera heel nauwkeurig een onderscheid kan maken tussen scheuren en krassen op een onderdeel, waarna hij de juiste diagnose kan stellen. Ook leert het systeem steeds meer bij, bijvoorbeeld als een versleten bout succesvol is vervangen, dan wordt het opgeslagen in zijn geheugen (nadat het nauwkeurig gecontroleerd is).

dsc02651

Blijven optimaliseren

Škoda is een van de eerste bedrijven in Tsjechië dat deze kunstmatige intelligentie gebruikt om onderhoud te kunnen voorspellen. Het systeem werkt op de productiebandin Mladá Boleslav, waar de Škoda Enyaq iV en Škoda Octavia worden geproduceerd. Om het camerasysteem steeds verder te blijven optimaliseren, heeft het Škoda FabLab een deel van de lopende band nagebouwd. Hier kan geëxperimenteerd worden met verschillende camera-instellingen.